1. welke richting wil je op met je loopbaan?
 2. waar liggen de kansen in je vakgebied?
 3. plan met je leidinggevende
 4. werk niet harder, maar slimmer
 5. vergroot je promotiekansen door te blijven leren
 6. vertel anderen dat je promotie wilt maken
 7. creëer een nieuwe functie voor jezelf
 8. tijd om te solliciteren op werk

stap 1: welke richting wil je op met je loopbaan?

Als eerste stap bij het maken van promotie op werk is het nodig dat je voor jezelf nagaat: waarom wil ik dit en hoe zie ik het voor me? Wanneer je alleen voor een hoger salaris de stap maakt, dan ga je je nieuwe functie niet lang volhouden. Het moet echt bij je passen, want promotie is niet altijd de oplossing.

stap 2: waar liggen de kansen in je vakgebied?

Ogen en oren open: waar liggen er doorgroeimogelijkheden? Het is mogelijk om promotie te maken binnen het bedrijf waar je nu werkt, maar soms is dit geen optie. Misschien kun je niet meer doorgroeien omdat je de top hebt bereikt of komen er geen banen open, nu of binnen de komende paar jaar. Dan is het tijd om verder te kijken en vacatures door te spitten. 

stap 3: plan met je leidinggevende

Je ziet zelf misschien al een hoop mogelijkheden liggen om door te groeien, maar hierbij kan je manager of leidinggevende ook helpen. Hij/zij kan helpen met achterhalen wat bij je past en waar die doorgroeimogelijkheid ligt op werk. Vraag dit bijvoorbeeld tijdens een eindejaarsgesprek. Maak ook samen afspraken of een plan voor dat extra stukje motivatie!

stap 4: werk niet harder, maar slimmer

Natuurlijk is hard werk nodig, maar dat is niet het enige. Zorg dat je op werk op alle andere vlakken ook meetelt: nieuwe opdrachten binnenhalen, punctualiteit, organisatorisch vermogen, enzovoort. Laat zien dat je er bent en wat de resultaten zijn van het werk dat je levert. Je mag best trots zijn op je prestaties!

stap 5: vergroot je promotiekansen door te blijven leren

Bij het uitstippelen van je route richting die promotie, kom je er waarschijnlijk achter dat je nog wat vaardigheden mist voordat je aan de baan begint. Maak jezelf een kanshebber een promotie op werk door bijvoorbeeld een opleiding te volgen of in je huidige functie nieuwe vaardigheden te leren, zoals klantcontact of coördinatie van kleine projecten. Zo groei je op werk én ben je je concurrenten een streepje voor.

stap 6: vertel anderen dat je promotie wilt maken

Wanneer je een doel stelt voor jezelf is het handig om dit ook aan anderen te vertellen. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft, dat anderen met je meedenken en aan je denken als zij kansen voor je zien liggen. Als je laat weten aan collega’s dat je promotie wilt maken, denkt die ene belangrijke leidinggevende eerder aan je, zodra er een nieuwe positie vrijkomt. Kat in ‘t bakkie!

stap 7: creëer een nieuwe functie voor jezelf

Heb je het gevoel dat je iemands werkzaamheden mist (zoals een manager of coördinator)? Of is er een ontwikkeling in jouw vakgebied waar nog niemand expert in is (zoals een nieuw aangeschaft apparaat of zorgbehandeling)? Word die expert! Laat zien dat je verder denkt dan alleen je eigen functie en kansen ziet liggen voor een nieuwe collega (oftewel, jijzelf).

stap 8: tijd om te solliciteren op werk

Je weet wat je wilt, je hebt de vaardigheden in huis en je hebt je prestaties laten zien. Super! Dan ben je bij het intern solliciteren een echte kanshebber. Je verdient ook nog eens bonuspunten, doordat je al bij het bedrijf werkt en ze weten hoe goed het werk is dat je levert. Zet ‘m op!

3 veelgestelde vragen over promotie maken

 • 1. hoe maak ik promotie op werk?

  Voordat je promotie kan maken, moet je eerst goed kijken wat je mogelijkheden zijn en waar er kansen liggen in jouw vakgebied. Ga dit vervolgens overleggen met je leidinggevende. Vergroot je kansen door bij te leren en brede kennis op te doen. En vergeet niet: vertel anderen ook wat je plan is en creëer je eigen, nieuwe functie. Dan kun je binnen je bedrijf promotie maken, of ergens anders solliciteren.
   

 • 2. waar begin je als je een promotie wil?

  Begin eerst met een plan door om je heen te kijken: wat ligt mij en welke richting op werk is mogelijk? En vooral: waar liggen er kansen voor mij? Ga vervolgens met je leidinggevende in gesprek om dit plan concreet te maken.

 • 3. hoe vergroot ik mijn promotiekansen?

  Een manier om je kans op promotie te vergroten is door te blijven leren. Is er een opleiding of training waar jij én het bedrijf profijt van zullen hebben? Volg die dan! Zo groei je op werk én ben je je concurrenten een streepje voor.