op deze pagina

 je beoordeling ondertekenen: voor gezien of voor akkoord

Na het beoordelingsgesprek en het invullen van het beoordelingsformulier wordt er vaak gevraagd het beoordelingsformulier te ondertekenen. Maar hoe geef je aan dat je een negatief gevoel hebt bij je beoordeling of dat je het niet eens bent met je werkgever?

Je beoordelingsformulier kun je op 2 manieren tekenen: 

  1. voor akkoord:
    Als je tekent ‘voor akkoord’ geef je aan dat je het eens bent met de inhoud van het beoordelingsgesprek en het beoordelingsformulier. Goed om te weten: tekenen ‘voor akkoord’ is niet verplicht. Je werkgever kan je wel verplichten om te tekenen ‘voor gezien’. 
  2. voor gezien: 
    Als je tekent ‘voor gezien’ geef je aan dat je een beoordelingsgesprek hebt gehad en dat je de inhoud van het beoordelingsformulier hebt gezien. Je geeft dus nog niet aan dat je het eens bent met deze inhoud. Je kunt nu nog bezwaar maken tegen je beoordeling. 

hoe maak je bezwaar tegen je beoordeling?

Ben je van plan je beoordeling ‘voor gezien’ te tekenen en wil je bezwaar maken tegen je functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek? Lees dan even mee. In dit stappenplan vertellen we je over de belangrijkste punten: 

  1. houd je hoofd koel:
    Als je het niet eens bent met je werkgever, is er geen man overboord. Weet dat je als werknemer gewoon recht hebt om je mening hierover te uiten.
  2. schrijf een brief:
    Het is belangrijk dat je je bezwaar op papier zet voor je werkgever. Je kunt het opsturen via de post, maar meestal ook digitaal. Op deze manier kan je bezwaar worden opgenomen in het personeelsdossier om hem in de toekomst makkelijk terug te vinden. 
  3. geef aan waarmee je het oneens bent:
    Schrijf in je brief wat je dwars zit. Geef een duidelijke en overzichtelijke beschrijving van waar je het niet mee eens bent en vooral ook wáárom je het er niet mee eens bent. Vergeet hierbij niet op te schrijven op welke datum je beoordelings- of functioneringsgesprek was en wie erbij aanwezig waren. 
  4. geef er een positieve draai aan:
    Een beoordeling geeft je de kans om jezelf verder te ontwikkelen. Welke leerpunten haal je eruit? Waar ben je goed in en waar kun je verder in groeien? Heb je bijvoorbeeld baat bij een extra training? Hoe stel je je op naar je collega’s? Uiteindelijk kom je samen verder!

bezwaar gemaakt, en nu?

Na het opsturen van je bezwaar wordt deze toegevoegd aan het personeelsdossier en is het wachten op een reactie. Je werkgever leest je bezwaar en zal je beoordeling nog een keer bekijken. Wat er hierna gebeurt? Het kan zijn dat je een nieuw beoordelingsgesprek krijgt. 

Doordat je bezwaar nu in het personeelsdossier zit, sta je sowieso sterker bij een mogelijk ontslag. Maak je geen zorgen: je wordt meestal niet ontslagen na één negatieve beoordeling. Goed om te weten, toch?

3 veelgestelde vragen over bezwaar maken tegen een beoordeling

  • 1. hoe onderteken je een beoordeling?

    Je kunt een beoordeling of beoordelingsformulier op twee manieren tekenen: 

    1. voor akkoord 
    2. voor gezien
  • 2. hoe maak je bezwaar tegen een negatieve beoordeling?

    Om bezwaar te maken op je beoordeling teken je de beoordeling ‘voor gezien’. Vervolgens schrijf je in een brief aan je werkgever waar en waarom je het oneens bent met de inhoud van je beoordeling.

  • 3. wat gebeurt er nadat je bezwaar hebt gemaakt tegen een beoordeling?

    Nadat je bezwaar hebt gemaakt, wordt je bezwaar opgenomen in het personeelsdossier. Mogelijk volgt er een extra beoordelingsgesprek.