op deze pagina

wat is een eindejaarsgesprek?

Een eindejaarsgesprek is een gesprek dat een medewerker en leidinggevende samen voeren over hoe je als werknemer het afgelopen jaar hebt gefunctioneerd. Het lijkt ook erg op een beoordelingsgesprek, alleen vindt een eindejaarsgesprek altijd aan het eind van het jaar plaats. In een eindejaarsgesprek is het gesprek één richting op: je bent de enige die feedback ontvangt. In tegenstelling tot een functioneringsgesprek, waarbij ook het functioneren van de leidinggevende wordt besproken en de samenwerking en je dus ook feedback geeft.

je eindejaarsgesprek voorbereiden doe je zo

Veel leidinggevenden sturen voor een eindejaarsgesprek een agenda op en vragen om feedback van je collega’s met een beoordelingsformulier. Aan de hand daarvan kun je je al goed voorbereiden. 

Verder ga je waarschijnlijk de volgende vragen bespreken  in je eindejaarsgesprek:

 1. wat ging er goed het afgelopen jaar? Dit is hét moment om na te denken over al je prestaties van de afgelopen tijd waar je écht trots op bent. En dan vooral: wat heb je toegevoegd aan het team? Dat vindt een werkgever het belangrijkst
 2. tegen welke problemen ben je aangelopen? Niet alleen het positieve, maar ook het negatieve gaat besproken worden. Denk van tevoren na wat dit kan zijn zodat je tijdens het eindejaarsgesprek uitleg kan geven (zonder in de verdediging te schieten)
 3. wat heb je geleerd sinds je vorige eindejaarsgesprek? Als je terugkijkt op het afgelopen jaar en de doelen die je voor jezelf hebt gesteld in het vorige gesprek, wat heb je dan geleerd? Dit kunnen opleidingen en cursussen zijn, maar nog belangrijker zijn de stappen die je hebt gezet na een probleem. Wat heb je daarvan geleerd?
 4. hoe zou je jezelf beoordelen? Als je een kopietje hebt van het beoordelingsformulier dan kun je die ook voor jezelf invullen. Doe dit vooral zo realistisch mogelijk en vanuit het standpunt van je collega’s. Als je jezelf te optimistisch beoordeelt, kom je mogelijk voor verrassingen te staan tijdens het eindejaarsgesprek
 5. wat zijn je toekomstplannen? Een werknemer met ambities en ideeën wordt altijd positief ontvangen door een werkgever. Bespreek dit vooral tijdens je gesprek zodat jullie samen de route kunnen uitstippelen en jullie het eindejaarsgesprek positief afsluiten.

3 veelgestelde vragen over een eindejaarsgesprek

 • 1. wat is een eindejaarsgesprek?

  Een eindejaarsgesprek is een gesprek dat een medewerker en leidinggevende samen voeren over hoe je als werknemer het afgelopen jaar hebt gefunctioneerd. Het lijkt ook erg op een beoordelingsgesprek, alleen vindt een eindejaarsgesprek altijd aan het eind van het jaar plaats.
   

 • 2. hoe bereid je een eindejaarsgesprek voor (tips)?

  Bereid je eindejaarsgesprek voor door allereerst goed de agenda van het gesprek door te nemen. Neem daarnaast de feedback door die je collega’s gaven in je beoordelingsformulier. Bedenk tot slot voor jezelf wat er goed ging het afgelopen jaar, welke problemen je had, wat je hebt geleerd, wat je toekomstplannen zijn en hoe je jezelf zou beoordelen. Met deze voorbereiding kun je het gesprek zeker aan! 

 • 3. welke vragen worden gesteld tijdens een eindejaarsgesprek (voorbeeld)?

  Tijdens een eindejaarsgesprek zijn er een aantal vragen die in ieder gesprek gesteld worden. Deze vragen zijn: wat ging er goed het afgelopen jaar? Tegen welke problemen ben je aangelopen? Wat heb je geleerd sinds je vorige eindejaarsgesprek? Hoe zou je jezelf beoordelen? Wat zijn je toekomstplannen?