Baanzekerheid en een aantrekkelijk pakket aan secundaire voorwaarden zijn ijzersterke motivatoren voor het grootste deel van de werkende mensheid. En daar kan weinig tegenop. Maar wat moet je doen als jouw budget beperkt is en je toch jouw medewerkers wilt boeien en binden? (of nieuw talent wilt aantrekken). Wij geven je 10 budgetvriendelijke ideeën die een inspiratiebron kunnen zijn om jouw medewerkers te motiveren. 

de 10 budgetvriendelijke ideeën voor gemotiveerd personeel zijn: 

  1. (bij)scholingsprogramma
  2. erkenning
  3. geef een vrije dag cadeau
  4. flexibele mogelijkheden
  5. speciale themadag
  6. speciale beloning op basis van persoonlijke interesses
  7. werk mee aan projecten binnen de organisatie 
  8. nomineer jouw medewerkers voor een prijs
  9. vrijwilligerswerk
  10. werk eens op een andere locatie

1. (bij)scholingsprogramma

Maak afspraken met opleidingsinstituten in de buurt die interessante (bij)scholingsprogramma’s bieden waarmee jouw medewerkers hun niveau kunnen verbeteren.

2. erkenning

Zorg dat medewerkers die een knappe prestatie hebben geleverd erkenning krijgen, bijvoorbeeld door ze te feliciteren in een mail met een cc aan de directeur, een persoonlijk bedankje op hun bureau of door ze in het zonnetje te zetten tijdens de wekelijkse afdelingsvergadering.

3. geef een vrije dag cadeau

Geef iemand die iets bijzonders heeft gepresteerd een vrije dag cadeau, uiteraard als extra dag bovenop zijn normale aantal vakantiedagen.

4. flexibele mogelijkheden

Bied jouw medewerkers flexibele mogelijkheden om zelf hun werktijden en -plek te bepalen, zoals een dag in de week thuis werken of andere begin- en eindtijden (in plaats van 9:00 tot 17:00 uur).

5. speciale themadag

Een maandelijkse speciale themadag kan de onderlinge band in een team versterken. Kies bijvoorbeeld voor het thema ‘wereldgerechten’ en organiseer een gezamenlijke maaltijd waarvoor ieder teamlid iets meeneemt dat zijn of haar culinaire achtergrond weerspiegelt.

6. speciale beloning op basis van persoonlijke interesses

Koppel een speciale beloning aan iemands persoonlijke interesse: van een abonnement op de sportschool tot kaartjes voor een musical.

7. werk mee aan projecten binnen de organisatie 

Bied medewerkers de kans mee te werken aan projecten binnen jouw organisatie die ze interessant vinden maar die niet per se tot hun eigen kernproces behoren. Extraatje: collega’s van andere afdelingen ontwikkelen meer begrip en respect voor elkaars werk.

8. nomineer jouw medewerkers voor een prijs 

Organiseer eens per jaar een evenement waar succesvolle teams en individuele uitblinkers door hun collega’s kunnen worden genomineerd voor een prijs, bijvoorbeeld voor ‘teamplayer van het jaar’.

9. vrijwilligerswerk

Geef jouw medewerkers de gelegenheid om, onder werktijd, een bepaalde hoeveelheid tijd te besteden aan vrijwilligerswerk of een goed doel dat ze belangrijk vinden. 

10. werk eens op een andere locatie

Laat teams eens wisselen van locatie, bijvoorbeeld per afdeling of vestiging. Je kunt extra profiteren van dezelfde ‘bijwerking’ die bij punt 7 al is genoemd.

waardeer jouw medewerkers voor hun inzet 

Natuurlijk blijft een financiële beloning een belangrijke incentive maar in de praktijk blijkt dat niet-financiële beloningen, mits goed gekozen, vaak meer impact hebben op de moraal van een team. Zorg ervoor dat je, als werkgever, regelmatig blijk geeft van waardering voor de inzet van jouw medewerkers. Erkenning wordt niet voor niets genoemd als een van de belangrijkste eigenschappen van een aantrekkelijke werkgever.

meer informatie over employer branding

Wil je zelf aan de slag met het versterken van jouw employer brand? Vraag vandaag nog het employer branding rapport aan of laat je inspireren door onze artikelen.