De arbeidsmarkt kampt al tijden met schaarste en het nijpende personeelstekort heeft intussen behoorlijk veel invloed op ons dagelijkse leven gekregen. Iedereen merkt wel iets van de gevolgen - of je nu consument, patiënt, student of reiziger bent. Maar het zijn vooral de ondernemers/werkgevers die elke dag alle zeilen moeten bijzetten om hun bedrijf draaiend te houden in deze krappe arbeidsmarkt. 

Hoe is deze schaarste ontstaan? 
En nog belangrijker: wat doe je eraan? 

mismatch op de arbeidsmarkt

Er is niet één oorzaak aan te wijzen die de mismatch tussen vraag en aanbod - en dus de schaarste - veroorzaakt. Het gaat om een mix van aanleidingen, zoals:

  • de toenemende vergrijzing en de snelle technologische ontwikkelingen. Dit zijn voorbeelden van invloeden die de arbeidsmarkt de laatste jaren ingrijpend hebben veranderd. Het vertrek van ervaren medewerkers en het gebrek aan de juiste skills en ervaring bij de nieuwkomers verstoort de balans tussen vraag en aanbod. Dat zorgt voor een (groeiende) kloof tussen wat werkzoekenden willen en kunnen en wat werkgevers zoeken en vragen. 

  • maar liefst 1 tot 1,5 miljoen mensen willen graag werken, maar slagen daar niet in omdat ze een te grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben - of, met andere woorden: niet passen op het profiel dat werkgevers vragen. Deze onderbenutting van het arbeidspotentieel vraagt om een vernieuwende kijk op wat mensen kunnen en werkgevers willen.

  • in Nederland werkt een relatief groot deel van de werkenden parttime. Het zou al veel oplossen als deze werknemers een paar uur per week meer zouden werken. De uitdaging voor werkgevers is om dit mogelijk en aantrekkelijk te maken.

Om de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te herstellen, moet er structureel iets veranderen.

download de whitepaper schaarste op de arbeidsmarkt

investeren in opleiding en ontwikkeling

Juist in de beroepsgroepen waar de schaarste het grootst is, zijn om- en bijscholing van medewerkers de enige manier om de technologische ontwikkelingen bij te houden en de aanhoudende schaarste te helpen oplossen. Investeren in de ontwikkeling van je medewerkers helpt je, als werkgever en ondernemer, om je personeel breed en duurzaam inzetbaar te maken zodat jouw organisatie klaar is voor de toekomst.

Veel werkgevers zitten nog steeds ‘vast’ aan traditionele manieren van werven: ze zoeken alleen kandidaten met exact de juiste ervaring. En dat terwijl veel nieuwkomers op de arbeidsmarkt competenties en skills te bieden hebben die misschien niet helemaal aansluiten bij de eisen, maar net zo waardevol (kunnen) zijn. Werkgevers die in deze krappe arbeidsmarkt nieuw talent willen aantrekken, doen er goed aan om minder te kijken naar opleiding en ervaring en meer naar motivatie en houding. Want vakvaardigheden kunnen nieuwe medewerkers leren, maar de juiste mindset, houding en gedrag maken ze pas echt geschikt voor de job. 

deze tips helpen je vandaag al

De aanpak van het personeelstekort vraagt om structurele oplossingen. Denk aan het effectief plannen van het ontwikkelen van je huidige medewerkers. En misschien zelfs een hele nieuwe kijk op je recruitmentbeleid. We doen dit graag samen met je! Hierbij alvast wat tips en inspiratie voor je, waar je meteen mee aan de slag kunt. 

Meer inspiratie en tips vind je in het kenniscentrum van Randstad.