Werkstress: steeds meer werkenden in Nederland hebben er last van. Volgens Arbo Unie is de afgelopen 20 jaar het aantal werknemers met een burn-out verdubbeld. De burn-out werd eerder door TNO al uitgeroepen tot beroepsziekte nummer 1 in ons land: 1,2 miljoen werkenden kampen met vermoeidheidsklachten. Als we niet snel iets doen om de werkstress te verminderen, zal in 2030 25% van de werknemers thuiszitten of minder inzetbaar zijn, zo blijkt uit onderzoek. In deze blog geven we je tips om de werkstress te verminderen en het werkplezier te verhogen. 

wat is werkstress?

Vaak denken we dat werkstress hetzelfde is als ‘te druk’ zijn: er moet te veel gedaan worden in te weinig tijd. Maar werknemers kunnen ook werkstress ervaren als ze:

alarmerende cijfers over werkstress en burn-out

Uit onderzoek van Arbo Unie over werkstress en burn-out blijkt dat het probleem nu al wijdverspreid is. De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn:

  • 20-25% van jongeren heeft stress en burn-out klachten
  • van al het onderwijspersoneel heeft 20% burn-out klachten 
  • 25% van de werknemers in de zorg ervaart een te hoge werkdruk 
  • 25% van langdurige mantelzorgers voelt zich ernstig belast. 

werkstress en de wet

In veel cao’s is werkstress een aandachtspunt - en niet alleen omdat het momenteel beroepsziekte nummer 1 is. De Arbowet is in 2017 aangescherpt met het doel om uitval door ziekte en stress te voorkomen. Deze wet verplicht werkgevers tot het maken en uitvoeren van een arbobeleid dat gericht is op preventie. Ook verwacht de wetgever van werkgevers dat zij een ziekteverzuimbeleid bepalen en uitvoeren, dat gericht is op het voorkomen van uitval (door o.a. stress) en ervoor zorgt dat zieke werknemers snel weer aan het werk kunnen.

3 tips om een burn-out te voorkomen

  1. wees alert op signalen van werkstress bij jouw werknemers, zoals hoge verzuimcijfers, gemiste deadlines, veel overwerk, een groot aantal fouten en irritaties tussen werknemers. Deze zaken hoeven niet per se te wijzen op werkstress, maar kunnen wel een belangrijke indicator zijn. Schakel bij twijfel een arbodeskundige in
  2. maak van werkstress een herkenbaar en bespreekbaar onderwerp binnen jouw bedrijf. Wijs jouw werknemers op het inloopspreekuur bij de bedrijfsarts, bespreek het onderwerp regelmatig in werkoverleg en hang een prikbord op waar iedereen tips tegen stress op kwijt kan.
  3. check de arbocatalogus van jouw bedrijf op afspraken of maatregelen voor preventie van werkstress. Controleer ook of er in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) rekening is gehouden met dit onderwerp.

werkplezier verhogen met deze 3 tips

  1. vier de successen! En doe dat vooral met elkaar. Het behalen van een mooi resultaat is het ideale moment om samen met jouw werknemers even stil te staan bij wat goed gaat in jouw onderneming. Gegarandeerd dat ‘t een positieve prikkel en een flinke dosis motivatie geeft om lekker door te gaan
  2. maak van werkplezier, net als van werkstress, een herkenbaar en bespreekbaar onderwerp binnen het bedrijf. Zorg ervoor dat jouw werknemers durven aan te geven wat ze graag willen. Inventariseer wensen, investeer in de aangedragen ideeën en werk met elkaar samen aan oplossingen - of het nou gaat om de mogelijkheid om een dag thuis te werken, een gezondere lunch, bedrijfsfitness of meer groen op kantoor
  3. geef zelf het goede voorbeeld. Ben je er bewust van het feit dat werknemers zich spiegelen aan jouw gedrag? Jouw eigen plezier in jouw werk inspireert de mensen om je heen. Laat zien en merken dat je het belangrijk vindt dat jouw medewerkers hun werk leuk vinden. En verdiep je oprecht in de zaken die jouw werknemers motiveren.

week van de werkstress 2020

Van 16 t/m 20 november 2020 organiseert OVAL, het platform voor dienstverleners op het terrein van vitaliteit, activering en loopbaan, de zevende Week van de Werkstress. Dit jaar is het thema: blijf in balans! Doel is om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid om een goed gebalanceerd leven te leiden.