Een manager geeft leiding aan een team van twee of meerdere medewerkers binnen een bedrijf. Met het team zorgt de manager ervoor dat het werk zo goed mogelijk wordt gedaan. Om hiervoor te zorgen is de manager verantwoordelijk voor onder andere de planning, organisatie en controle van het werk. Zo wordt kwaliteit keer op keer gegarandeerd.  

Ieder bedrijf heeft managers nodig. Zo hebben medewerkers een vast aanspreekpunt voor vragen en is er toezicht op het werk dat moet worden gedaan. Zonder managers is het lastig om werk te managen en te zorgen dat het op tijd klaarkomt én ook nog eens goed gebeurd. Eén of meerdere managers vind je dan ook binnen allerlei organisaties.  

wat doet een manager?

Als manager ben je verantwoordelijk voor:

  • de planning van projecten

  • het aansturen en motiveren van medewerkers

  • de vragen beantwoorden van medewerkers

  • het bijsturen van de planning

  • het contact met stakeholders

  • het voorzitten van vergaderingen

  • de resultaten van het project of werk

Wil je weten wat je gaat verdienen als manager? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Je secundaire arbeidsvoorwaarden als manager zijn erg afhankelijk van het bedrijf waarbij je gaat werken. Over het algemeen kan je denken aan voorwaarden als: 

  • een laptop van de zaak

  • een telefoon van de zaak

  • een leaseauto

  • hybride werken

Je grenzen verleggen en doorgroeien als manager? Dat kan! Managers heb je op drie niveaus: 

  • operationeel managers: deze managers geven direct op de werkvloer leiding. Denk bijvoorbeeld aan een floormanager in de winkel of op de fabrieksvloer.

  • middenmanagement: de operationeel managers hebben vaak ook weer een manager. Dit zijn de managers in het middenmanagement. ZIj geven dus leiding aan verschillende operationele managers. Denk bijvoorbeeld aan de filiaalmanager van een winkel, deze geeft leiding aan de verschillende floormanagers. 

  • topmanagement: ook het middenmanagement wordt gemanaged door een manager. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer managers en managementlagen. Het topmanagement werkt op directieniveau. Zij maken de grote beslissingen en sturen vervolgens het middenmanagement aan, die het op hun beurt weer een stukjes doorzetten naar de verschillende operationele managers. 

Om van operationeel manager door te groeien naar het middenmanagement, of zelfs het topmanagement, heb je vooral een flinke dosis ervaring nodig. Daarnaast vragen de meeste bedrijven voor het middenmanagement en topmanagement een hbo- of wo-werk- en denkniveau.


Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Managers zijn er in bijna ieder bedrijf om ervoor te zorgen dat het werk in goede banen wordt geleid. Omdat er zoveel verschillende bedrijven zijn die managers nodig hebben, zijn er ook ontzettend veel verschillende soorten managers. Benieuwd wat voor soort managers er zijn? Hieronder een overzicht: 

  • accountmanager: als accountmanager ben je verantwoordelijk voor het contact met de klanten van het bedrijf of de organisatie waar je voor werkt. Het is jouw taak om nieuwe relaties met kanten te starten en ze te onderhouden.

  • filiaalmanager: als filiaalmanager geef je de leiding over een filiaal van een winkel. Je stuurt de medewerkers aan en zorgt dat de winkel er netjes uitziet. En dan niet alleen; vaak help je zelf ook een handje mee in de winkel.

  • floormanager: als floormanager ben je verantwoordelijk voor alles wat er op de werkvloer gebeurd. Je geeft leiding aan één of meerdere teams en zorgt er samen voor dat bezoekers of klanten goed worden geholpen. 

  • productmanager: als productmanager ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van producten of diensten binnen een organisatie. Je zorgt ervoor dat het proces zo soepel mogelijk verloopt en je precies volgens planning uitkomt. 

  • projectmanager: de naam zegt het eigenlijk al; als projectmanager ben je verantwoordelijk voor een project. Van voorbereiding tot afronding, je houdt het hele proces in de gaten.

  • supply chain manager: als supply chain manager ben je verantwoordelijk voor het beheer en de organisatie van een productieketen (supply chain). Bijvoorbeeld de inkoop, klantenservice, kwaliteitsbeheer, marketing, productie én planning. Een baan als supply chain manager is dus ontzettend veelzijdig.

Wat kan je verwachten als je gaat werken als manager? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als manager

Wat je taken zijn als manager is afhankelijk van het bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt. Iedere manager heeft namelijk andere taken. Over het algemeen heeft een manager de volgende taken: 

  • maken van een planning voor een project

  • zorgen dat het project volgens planning verloopt

  • waar nodig bijsturen op de planning

  • zorgen dat de targets worden gehaald

  • het aansturen en motiveren van een team

wie zijn je collega’s?

Geen manager zonder collega’s. Wie moet je anders aansturen? Als manager heb je dan ook niet alleen de collega’s waarover je leiding geeft, je hebt vaak ook nog medemanagers waarmee je samenwerkt of brainstormt over verschillende leiderschapsstijlen. 

Zo werk je bijvoorbeeld als supply chain manager in de logistiek en doe je dat samen met de laders en lossers, magazijnmedewerkers en orderpickers. Terwijl je als projectmanager bijvoorbeeld werkzaam kunt zijn in de bouw. Hier werk je dan weer samen met bouwkundig tekenaars, projectleiders en werkvoorbereiders.   

werkdag van een manager

De werkdag van een manager is superveelzijdig! Het hangt er maar net vanaf waar je manager bent. Vaak begint de dag met een statusupdate. Weten al je medewerkers wat ze moeten doen? En hoe ver staat het met het project? Vervolgens zet je de nodige handtekeningen op documenten zodat iedereen weer door kan. 

Ben je benieuwd hoe een werkdag als manager er precies uitziet? Voor onze videoreeks 100 dagen, 100 banen, zocht Lonneke uit hoe een werkdag eruit ziet als accountmanager. Zo weet je precies wat je kan verwachten.

je werkplek op kantoor

Als manager ben je vaak op kantoor te vinden. Hier houd je contact met je team én beantwoord je belangrijke mailtjes van stakeholders. De meeste bedrijven bieden hybride werken aan, waardoor ook ineens je keukentafel het perfecte kantoor kan vormen. Werk je als floormanager of productmanager? Dan zou het ook zomaar kunnen zijn dat je nodig bent in de fabriek of op de winkelvloer. 

leuke bedrijven om te werken als manager

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • volkerwessels: ga aan de slag bij een internationale bouwonderneming en beheer de grootste bouwprojecten! Zoek uit wat er moet gebeuren, welke mensen ervoor nodig zijn en ga met het bouwproject van start.

  • uwv: wil je meewerken aan een betere maatschappij? Reageer dan op een managersfunctie bij het UWV. Het bedrijf heeft als doel een verschil te maken door werken voor mensen te bevorderen.

  • kpn: je kiest voor KPN als je impact wilt hebben en écht iets wil betekenen. Het telecombedrijf gelooft in de kracht van de verbinding van mensen over de hele wereld. Al bijna anderhalve eeuw lang!

  • abn amro: ga aan de slag bij een grote Nederlandse bank met mooie financiële producten! Daarnaast hebben ze aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en mag je altijd meedenken over oplossingen, verbeteringen en vernieuwing.

de werktijden van een manager

Als manager werk je meestal tijdens kantoortijden. Maar geef je bijvoorbeeld leiding over een team productiemedewerkers? Dan kan het gebeuren dat je soms buiten kantoortijden op locatie wordt verwacht om het proces te beoordelen. 

Over het algemeen geldt: hoe hoger je als manager in een bedrijf staat, hoe meer verantwoordelijkheden je hebt en hoe onregelmatiger je werkt. Je bent immers hét aanspreekpunt voor problemen op de werkvloer. 
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Er zijn ontzettend veel managementopleidingen en -trainingen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de hbo-opleiding management of een leiderschapstraining. Weet je in welke branche je manager wilt worden? Volg dat een opleiding die aansluit bij die branche. Zo kan je of instromen als manager, of doorgroeien tot manager. 
Wil je jouw managementskills verbeteren? Wanneer je via Randstad werkt, kan je altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

Als manager zijn je eigenschappen en competenties het allerbelangrijkst. Je moet namelijk weten hoe je mensen moet aansturen. Denk hierbij aan eigenschappen en competenties als: 

  • communicatief sterk: als manager vervul je een centrale rol binnen een team. Je vertaalt de wensen van het hogere mangament naar doelen en concrete plannen voor je medewerkers. Om ervoor te zorgen dat iedereen je snapt, is het belangrijk om communicatief sterk te zijn

  • hoofd- van bijzaken onderscheiden: je kan als geen ander hoofd van bijzaken onderscheiden. Wat is het belangrijkst en moet dus eerst worden gedaan? Je bent als manager verantwoordelijk voor de planning van een project en dus is dit een hele belangrijke competentie.

  • enthousiast: als manager moet je je team motiveren. Dus ben je enthousiast en krijg je mensen hierin mee? Mooi! Door enthousiast te zijn over een project, word je team dit automatisch ook. Zo gaan ze harder voor je werken en ervaren ze meer werkplezier.

  • assertief: als manager geef je leiding over een team. Ze verwachten dat je assertief bent en knopen doorhakt. Want… als jij het niet doet, doet niemand het. 

  • delegeren: het is niet handig als je als manager alles alleen wil doen. Daarom is het belangrijk om te delegeren. En je weet wat ze zeggen: delegeren kan je leren!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad opleidingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als manager via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

 

veelgestelde vragen managers

  • wat doet een manager?

    Een manager geeft leiding aan een team van twee of meerdere medewerkers binnen een bedrijf of organisatie. De manager bewaakt de doelstellingen en zorgt dat deze worden gehaald. Lees hier wat een manager nog meer doet

  • wat verdien je gemiddeld als manager?

    Als fulltime manager ga je gemiddeld tussen de €3.185 en €6.462 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat €57.888 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer €27,85 euro per uur. Lees hier meer over de doorgroeimogelijkheden van een manager.

  • heb je ervaring nodig voor een baan als manager?

    Wil je aan de slag als manager? Leuk! Om een baan als manager te krijgen, heb je geen ervaring nodig. Heb je een hbo- of wo-diploma in de richting van management? Dan kan je vaak direct aan de slag! Heb je dit diploma niet? Dan kan je doorgroeien als manager. Begin eerst als onderdeel van het team, bewijs je en wie weet sta je binnen een paar jaar aan het hoofd van je afdeling.

  • is het moeilijk om manager te zijn?

    Een baan als manager kan een hele uitdaging zijn. Je bent verantwoordelijk voor een team van twee of meerdere personen. Gebeurt er iets, of gaat er iets fout? Dan ben je het aanspreekpunt voor het hogere management. Aan jou de taak dus dat alles op rolletjes loopt.

  • waarom is het leuk om te werken als manager?

    Een baan als manager is zo leuk omdat je de kracht van je individuele teamgenoten op precies de juiste taken kan inzetten. Zo laat je je medewerkers groeien, terwijl je de doelstellingen van je bedrijf haalt. Mooier kan niet toch?

  • hoe moet ik solliciteren op een management vacature?

    Solliciteren als manager is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv enmotivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!