Als orderpicker of orderverzamelaar verwerk je in een magazijn of distributiecentrum alle binnenkomende en uitgaande orders. Je bent verantwoordelijk voor het logistieke proces en de correcte afhandeling van de orders. Jij zorgt ervoor dat de bestellingen van de klant van A tot Z zijn samengesteld. Zo laat jij het logistieke proces vlekkeloos verlopen! 

wat doet een orderpicker?

Als orderpicker ben je verantwoordelijk voor: 

 • verwerken van binnenkomende orders

 • onderdelen van orders verzamelen

 • orders klaarmaken voor het transport

 • orders laden en lossen

 • orders controleren op kwaliteit en kwantiteit

 • beschadigingen en andere bijzonderheden rapporteren

 • producten etiketteren en registreren

 • verzenddocumenten en vrachtbrieven invullen en invoeren

 • werkplek schoon en veilig houden

Wil je weten wat je gaat verdienen als orderpicker? Vul dan zelf de salarischecker in en ontdek wat je waard bent.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als orderpicker val je onder de cao voor transport en logistiek. Daarin staan een aantal afspraken over je werktijden, loon, toeslagen, overwerk, vakantiedagen en pensioen. 

Daarnaast hanteren sommige bedrijven (zoals DHL en FedEx) een eigen bedrijfs-cao. Soms heb je als orderpicker recht op bonussen en een reiskostenvergoeding, maar dat hangt af van het bedrijf waar je aan de slag gaat. Vaak staat dat al in een vacature vermeld. Zo niet, vraag daar dan zeker naar tijdens je sollicitatiegesprek. 

Als orderpicker heb je veel mogelijkheden om door te groeien binnen de transport- en logistieksector. De kansen om door te groeien, vergroot je door werkervaring op te doen en eventueel aanvullende opleidingen en certificaten te behalen. Als orderpicker kan je doorgroeien naar de volgende functies: 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Check hier alle trainingen en opleidingen in de logistiek.

Ben je er nog niet helemaal uit of een baan als orderpicker bij je past? Deze functies lijken op het werk van een orderpicker:

Al deze beroepen voer je uit in magazijnen en distributiecentra, en je focus ligt op de juiste afhandeling van orders.

Wat mag je verwachten als je gaat werken als orderpicker? Je werkt in de logistiek. Hierbij zijn de volgende zaken goed om te weten:

dit is je takenpakket als orderpicker

De volgende taken vallen onder je takenpakket als orderverzamelaar:

 • afhandeling van orders

als orderverzamelaar ben je verantwoordelijk voor de juiste afhandeling van orders. Zowel binnenkomende als uitgaande orders controleer en registreer je. Meestal maak je daarvoor gebruik van een scanner. Beschadigingen en andere onregelmatigheden rapporteer je aan de leidinggevende 

 • samenstellen en verzamelen van orders

ook het samenstellen en verzamelen van orders hoort bij je takenpakket. Je maakt de orders klaar voor transport en helpt bij het laden en lossen van de vrachtwagen. Binnen sommige bedrijven zit je hierbij op een heftruck of reachtruck. Je hebt hiervoor wel een aanvullende training en certificaat nodig

wie zijn je collega’s?

Als orderverzamelaar werk je samen met andere orderverzamelaars en magazijnmedewerkers. Een logistiek medewerker geeft leiding aan je team. De voorraadbeheerder checkt de voorraden en houdt je op de hoogte van eventuele onregelmatigheden. Tijdens het laden en lossen van orders kom je in contact met vrachtwagenchauffeurs en staat de teamleider klaar om de documenten te tekenen. 

Wanneer de goederen hoog in stellingen staan, werk je samen met een reachtruckchauffeur of heftruckchauffeur. Deze haalt de goederen voor je naar beneden. Binnen sommige bedrijven is het gebruikelijk dat de orderpicker zelf de heftruck of reachtruck bestuurt. Je hebt hier wel een aanvullend certificaat voor nodig.

werkdag van een orderpicker

Benieuwd hoe je werkdag als orderpicker eruit ziet? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks "100 dagen, 100 banen".

Wat doet een orderpicker voor werk? En is dit belangrijk?

je werkplek: in het magazijn of distributiecentrum

Als orderpicker werk je in een magazijn of distributiecentrum. Het werk speelt zich binnen en op één locatie af. Veel bedrijven bevinden zich op industrieterreinen of een locatie buiten de stad. 

Het is dus handig als je over eigen vervoer beschikt of met de fiets naar het werk komt. Niet elk bedrijf is immers goed bereikbaar met het openbaar vervoer en soms werk je onregelmatige uren. Een voordeel hiervan is dat je weinig last hebt van files!

leuke bedrijven om te werken als orderpicker

Via Randstad ga je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij: 

 • sligro

heb je een passie voor de horeca, of lijkt het je leuk om in een groot magazijn te werken met heel veel collega’s? Dan is een baan als orderpicker bij Sligro misschien wel iets voor jou. Sligro is een gigant op het gebied van lekker eten en heeft vestigingen door het hele land

 • hema

iedereen loopt de HEMA binnen voor huishoudartikelen, kleding en natuurlijk de rookworsten! Hier zijn ze altijd op zoek naar enthousiaste orderpickers om hun magazijnen te versterken

 • ceva logistics

wil je aan de slag bij een van ‘s werelds meest toonaangevende logistieke dienstverleners? Misschien is werken bij CEVA logistics dan wel iets voor jou!

 • scania

Word je enthousiast van grote imposante vrachtwagens? Ga dan aan de slag bij Scania! Dit internationale bedrijf met Zweedse roots verkoopt trucks en bussen in meer dan 100 landen

de werktijden van een orderpicker

De werktijden van een orderpicker zijn wisselend. Zo werken veel bedrijven met ploegendiensten en werken sommige orderpickers ook in het weekend of tijdens de avonduren. Het werk kan zowel op vaste basis als op oproepbasis worden uitgevoerd. Zo hebben bedrijven het vaak extra druk rond de feestdagen. 

Het werk als orderverzamelaar is flexibel, waardoor je het makkelijk combineert met een studie of gezin. Of je nu voltijd, deeltijd of flexibel wilt werken: als orderverzamelaar heb je de keuze!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je graag aan de slag als orderpicker, maar heb je nog geen ervaring? Geen probleem! Om te werken als orderverzamelaar heb je vaak geen specifieke vooropleiding nodig. Na het behalen van een vmbo- of mbo-diploma kan je meestal direct aan de slag. Wel kan je via ons verschillende opleidingen en trainingen in de logistiek volgen.

Wel is een vooropleiding (bijvoorbeeld als orderpicker of magazijnmedewerker op mbo-niveau) een voordeel als je werk zoekt. Ook een heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat en rijbewijs zijn een pre. Hoewel dit meestal geen vereisten zijn, vergroot het je baankansen en doorgroeimogelijkheden zeker!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als orderpicker komen de volgende eigenschappen en competenties goed van pas tijdens je werkzaamheden: 

 • je bent proactief en vindt het leuk om de handen uit de mouwen te steken. Als orderverzamelaar zit je niet veel stil. Je werkt zelfstandig en snel

 • je werkt georganiseerd, secuur en netjes. Als orderpicker heb je een grote verantwoordelijkheid voor de binnenkomende en uitgaande orders. Je controleert en registreert alles en zorgt ervoor dat elke order goed afgehandeld wordt

 • je bent stressbestendig en houdt het hoofd koel. Ook in drukke periodes laat jij je niet gek maken. Je werkt door in een goed tempo en houdt je hoofd erbij

 • je vindt het leuk om zowel alleen als met een team te werken. Als orderpicker werk je zowel zelfstandig als met collega’s. Jij past je makkelijk aan, bent flexibel en laat zowel alleen als in een teamverband je talent zien

 • je bent fysiek sterk. Het werk als orderpicker kan lichamelijk zwaar zijn. Zo loop je veel en moet je vaak bukken en tillen. Jij ziet dit als een work-out en houdt ervan actief bezig te zijn 

Wanneer je werkt via Randstad heb je heel wat voordelen. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • wekelijkse uitbetaling

 • pensioenregeling als je 8 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en die je om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen per jaar

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-)certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden. 

 • Vast contract? Een uitzendbaan als orderpicker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad. 

 

veelgestelde vragen

 • wat doet een orderpicker?

  Een orderpicker heeft een belangrijke taak binnen het logistieke proces van een organisatie. Hier zijn enkele van de kernverantwoordelijkheden van een orderpicker:

  1. Orderverzameling: De belangrijkste taak van een orderpicker is het verzamelen van producten of goederen op basis van de ontvangen orders. Dit kan variëren van het selecteren van items van magazijnplanken tot het ophalen van producten uit opslaglocaties.

  2. Controle en registratie: Een orderpicker controleert de producten op kwaliteit en kwantiteit om ervoor te zorgen dat ze aan de specificaties van de order voldoen. Vervolgens registreer je de verzamelde items en zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid en producten worden verzameld.

  3. Verpakking: Na het verzamelen van de producten, kan een orderpicker verantwoordelijk zijn voor het zorgvuldig verpakken en labelen van de orders om ze klaar te maken voor verzending.

  4. Kwaliteitscontrole: Het is ook belangrijk voor een orderpicker om de kwaliteit van de producten te controleren en eventuele afwijkingen of beschadigingen te signaleren.

  5. Efficiëntie: Het efficiënt werken is van groot belang. Orderpickers moeten vaak werken met tijdsdruk en streven naar een snelle en nauwkeurige orderverzameling om ervoor te zorgen dat orders op tijd kunnen worden verzonden.

  6. Veiligheid: Het naleven van veiligheidsvoorschriften en het correct gebruik van hulpmiddelen, zoals heftrucks of palletwagens, is essentieel om ongevallen te voorkomen.

  Het werk van een orderpicker draagt bij aan een vlotte en nauwkeurige afhandeling van orders en speelt een cruciale rol in het voldoen aan de verwachtingen van klanten. Het vereist aandacht voor detail, efficiëntie en de bereidheid om fysiek werk te verrichten. Lees hier alles over de precieze taken en verantwoordelijkheden.

  > bekijk hier alle orderpicker vacatures

 • wat verdien je gemiddeld als orderpicker?

  Het salaris van een orderpicker hangt af van het bedrijf, je ervaring en de hoeveelheid uren. Check wat jij kan verdienen met onze salarischecker! Je loon is exclusief reiskostenvergoeding, bonussen en andere extra’s. Ontdek hier alles over het salaris en de andere voorwaarden van een orderpicker.

  > bekijk hier alle orderpicker vacatures

 • heb je ervaring nodig voor orderpicker?

  Om aan de slag te gaan als orderpicker heb je geen werkervaring nodig. Belangrijker is dat je gemotiveerd bent, georganiseerd werkt en fysiek fit bent. Hier vind je alles over de competenties die handig zijn als orderverzamelaar.

  > bekijk alle orderpicker vacatures

 • is orderpicking moeilijk?
 • is orderpicking hard werken?

  Doordat je als orderverzamelaar niet veel stil zit, is orderpicking meestal hard werken. Het is daarom belangrijk dat je fysiek sterk bent. Hoe een baan als orderpicker eruit ziet, lees je hier.

  > bekijk alle orderpicker vacatures

 • waarom is het leuk om te werken als orderpicker?

  Het werk als orderpicker biedt inderdaad veel voordelen en kan aantrekkelijk zijn om verschillende redenen:

  1. Afwisseling: Het verzamelen van orders betekent vaak werken met verschillende producten en in diverse magazijnomgevingen. Dit zorgt voor variatie in het dagelijkse werk, waardoor het interessant blijft.

  2. Teamwerk: Orderpickers werken soms zelfstandig, maar ook vaak samen in een team. Dit biedt de mogelijkheid om sociale interactie te hebben tijdens het werk.

  3. Flexibiliteit: De aard van het werk als orderpicker kan flexibel zijn, met mogelijkheden voor zowel parttime als voltijds werk. Dit maakt het aantrekkelijk als bijbaan of voor studenten die hun werk willen afstemmen op hun studierooster.

  4. Leren en groeien: Werken als orderpicker kan een uitgangspunt zijn voor verdere groei en ontwikkeling binnen de logistieke sector. Het biedt de kans om ervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen die nuttig kunnen zijn voor toekomstige carrièremogelijkheden.

  Over het algemeen biedt het werk als orderpicker een dynamische en veelzijdige werkomgeving die voor velen aantrekkelijk kan zijn, zowel als tijdelijke baan als voor langetermijnplanning.

  > bekijk hier alle orderpicker vacatures

 • aan welke eisen moet ik voldoen voor een baan als orderpicker?
 • hoe moet ik solliciteren op een orderpicker vacature?

  Solliciteren als orderpicker doe je door een Randstad-profiel aan te maken. Hiermee zoek je in de vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Leuke vacature gevonden? Stuur dan direct je cv en motivatie op. Gebruik onze sollicitatietips voor je cv en motivatiebrief, zodat ze nog meer opvallen.

  > bekijk alle orderpicker vacatures

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een orderpicker baan?

  Als orderpicker leer je netjes en gestructureerd werken. Eventueel kan je hierdoor doorgroeien naar een baan met meer verantwoordelijkheden, zoals logistiek medewerker. Lees meer over de doorgroeimogelijkheden in ons artikel.

 • hoe lang duurt een opleiding tot orderpicker?

  Een mbo-opleiding tot orderpicker duurt zo’n twee jaar. Voor veel banen heb je echter geen specifieke vooropleiding of ervaring nodig om aan de slag te kunnen. Lees meer over de opleidingen en vereisten in ons artikel.