Een projectmanager is iemand die een project voorbereidt, het overzicht houdt en zorgt dat het project uiteindelijk goed wordt afgerond. Je houdt onder andere de planning in de gaten, stelt teams samen en werkt toe naar een eindresultaat dat gezien mag worden!

Welke projecten je managet, ligt aan de sector en aan het bedrijf waar je gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan een bouwproject waar een nieuw appartementencomplex gebouwd moet worden of aan een nieuwe werkwijze binnen de hr-sector die uitgerold moet worden.

wat doet een projectmanager?

Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor:

 • klanten adviseren

 • teams samenstellen

 • planning maken

 • leidinggeven

 • problemen oplossen

Wil je weten wat je gaat verdienen als projectmanager? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als projectmanager zijn er doorgroeimogelijkheden in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de sector bouw, hr of sales. De meest logische vervolgstap voor een projectmanager is om als manager van een bedrijf of als directeur aan de slag te gaan.

Als projectmanager ben je natuurlijk al iemand die leiding geeft aan teams en sta je vaak meteen onder de algemene manager en directeur van een organisatie. Wil je graag zelf keuzes maken over wat er gebeurt met het bedrijf waarvoor je werkt? Ga dan in gesprek met jouw directeur en vraag naar de mogelijkheden om als manager aan de slag te gaan. 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als projectmanager is er in elke sector wel een baan te vinden. Dat is natuurlijk heel fijn! Maar welke soorten projectmanagers zijn er? Veelvoorkomende projectmanagers zijn:

 • commercieel projectmanager: ga je aan het werk in de commerciële sector? Dan is de kans groot dat je in de sales terechtkomt! De sector voor de mensen die goed zijn in het overtuigen van anderen. Als commercieel projectmanager ga je op zoek naar nieuwe verkoopkansen en stuur je commercieel medewerkers aan om elke maand de doelstellingen te halen!

 • projectmanager bouw: je werft nieuwe bouwprojecten en staat in nauw contact met opdrachtgevers en afdelingen van je eigen bedrijf. Zo weet je bijvoorbeeld altijd hoe ver de bouw staat en wat er nog moet gebeuren

 • hr-projectmanager: zijn er nieuwe ontwikkelingen op hr-gebied, zoals nieuwe arbeidsvoorwaarden of wetten die betrekking hebben op het personeelsbeleid? Dan zorg je dat die goed binnen je team en bedrijf worden gecommuniceerd. Daarnaast stuur je als hr-projectmanager een team van hr-medewerkers aan

Projectmanager is een breed begrip. De taken verschillen wel eens per sector. Maar er zijn genoeg taken die wel altijd hetzelfde zijn. Wat kan je verwachten als je gaat werken als projectmanager? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als projectmanager

 • klanten adviseren: een project begint bij een aanvraag van een opdrachtgever. Met jouw kennis weet je opdrachtgevers goed te adviseren over de aanpak van het project die nodig is om een mooi eindresultaat te leveren

 • teams samenstellen: zodra je weet wat het project inhoudt, ga je op zoek naar de mensen die de vaardigheden hebben om het werk goed uit te voeren. Met het netwerk dat je tot je beschikking hebt, vind je de juiste personen al snel!

 • planning maken: tijd om te plannen! samen met de opdrachtgever maak je een haalbare planning en bespreek je wanneer alles af moet zijn. Vervolgens maak je ook een planning. Zo weet iedereen wat er wanneer moet gebeuren

 • leiding geven: tijdens het project ben je altijd op de hoogte van de werkzaamheden. Je weet hoe het project verloopt en wat er nodig is om alles goed te laten gaan. Iedereen aansturen is voor jou een makkie. Zo weet iedereen wat die moet doen

 • problemen oplossen: ook al plan je alles heel goed van tevoren, soms krijg te te maken met onvoorziene omstandigheden. Gelukkig los je problemen goed op en weet je wie en wat je nodig hebt om het project door te laten gaan

wie zijn je collega’s?

Dagelijks sta je in contact met veel verschillende mensen met wie je samenwerkt. Wie je collega’s precies zijn, ligt natuurlijk aan de sector waarin je werkt. In de bouw werk je onder andere met bouwkundige tekenaars, projectleiders, uitvoerders, werkvoorbereiders en calculators. Ga je aan de slag in de commerciële sector, dan werk je bijvoorbeeld samen met accountmanagers en commercieel medewerkers binnendienst. 

je werkplek op kantoor

Ga je aan het werk als projectmanager, dan werk je meestal op kantoor. Hier werk je samen met andere collega-projectmanagers met wie je soms ook samen een project begeleidt. Je neemt contact op met alle betrokken partijen om het project van de grond te krijgen, maakt de planning achter je computer en houdt vergaderingen om iedereen te informeren over het project. Zo loopt alles dankzij jou altijd op rolletjes.

leuke bedrijven om te werken als projectmanager

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • volkerwessels: ga aan de slag bij een internationale bouwonderneming en beheer de grootste bouwprojecten! Zoek uit wat er moet gebeuren, welke mensen ervoor nodig zijn en ga met het bouwproject van start

de werktijden van een projectmanager

Om gekke werktijden hoef jij je niet druk te maken, want als projectmanager zijn je werktijden meestal erg regelmatig en tijdens de kantooruren. Een baan als projectmanager is dus goed te combineren met een gezin. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Zin om te werken als projectmanager? Dan is het goed als je een hbo-diploma op zak hebt. Veel werkgevers zoeken mensen met een hbo werk- en denkniveau. Een specifieke opleiding is daarom niet altijd nodig.

Je vergroot wel je kansen op een baan als je een studie in de richting van je sector hebt gevolgd. Ga je bijvoorbeeld als projectmanager in de bouw werken, dan heb je een voorsprong als je bouwkunde hebt gestudeerd.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een projectmanager is natuurlijk dat je goed kan plannen. Je weet precies welke mensen wanneer ingezet moeten worden en regelt dit op de meest efficiënte manier. Andere eigenschappen die handig zijn om te hebben als projectmanager zijn:

 • oplossingsgericht: als projectmanager doe je je best om alles soepel te laten verlopen. Gebeurt er iets onverwachts? Dan weet je gelijk wat je te doen staat vind je de juiste oplossing

 • communicatief sterk: iedereen die meewerkt aan een project moet op de hoogte zijn van de werkzaamheden en het einddoel. Met jouw sterke communicatieve vaardigheden speel je de laatste ontwikkelingen duidelijk door en weet iedereen altijd waar die aan toe is

 • leidinggeven: je bent degene die het overzicht heeft van het project en weet precies wat je van al je collega’s nodig hebt. Belangrijk hierbij is dat je goed leiding geeft aan  de verschillende partijen die deel uitmaken van het project. 

 • stressbestendig: gaat er iets niet volgens planning? Je houdt het hoofd altijd koel, denkt rustig na en weet vervolgens precies wat te doen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als projectmanager via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over projectmanagers

 • wat doet een projectmanager?

  Een projectmanager is iemand die een project goed begeleidt en aanstuurt. Je adviseert klanten, stelt teams samen, maakt planningen, houdt het overzicht, lost problemen op en geeft leiding aan het team. Lees hier meer over wat een projectmanager doet.

 • wat verdien je gemiddeld als projectmanager?
 • ervaring nodig voor projectmanager?

  Ervaring is mooi meegenomen, maar niet altijd nodig. Een hbo-diploma op zak is een eis die veel bedrijven stellen. Er geen specifieke opleiding tot projectmanager. Vergroot je kans op een baan als projectmanager door een opleiding te volgen in de sector die je interessant vindt. Heb je een hbo-opleiding richting de bouw gevolgd? Dan is het zeker mogelijk om als projectmanager te werken. Benieuwd naar de functie als projectmanager? Lees hier meer!

 • hoe moet ik solliciteren op een projectmanager vacature?

  Solliciteren als projectmanager is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!