De supply chain manager is verantwoordelijk voor het beheer en de organisatie van een zo efficiënt mogelijke productieketen (supply chain). Dit houdt de inkoop, klantenservice, kwaliteitsbeheer, marketing, productie én planning in. Wat de supply chain precies is, is voor elk bedrijf verschillend. Wel werk je altijd in de logistiek als je supply chain manager wordt. 

wat doet een supply chain manager?

Als supply chain manager ben je verantwoordelijk voor:

 • beheer van de productieketen

 • optimaliseren van verschillende delen van de supply chain

 • kansen zien om de supply chain effectiever te maken

 • beheer van het personeel in de supply chain en de planning

 • inkopen van producten voor in je supply chain

 • klantenservice en marketing van je product

 • kwaliteitsbeheer van het product

Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als supply chain manager? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Dit beroep valt onder de logistieke cao. Daardoor zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak een reiskostenvergoeding, een auto/telefoon/laptop van de zaak, vakantiedagen, vakantiegeld en krijg je ook vaak een opleidingsbudget.

Er bestaan wel 100 verschillende soorten supply chain managers: van de food-industrie tot aan de cosmetica. En in elk magazijn kom je een supply chain manager tegen. Als supply chain manager kijk je constant wat, waar en hoe dingen sneller geproduceerd en geleverd kunnen worden. Je houdt hierbij het overzicht over het magazijn, de administratie, de planning én je stuurt mensen waar nodig aan. De volgende functies lijken op supply chain managers:

 • transportplanner: als transportplanner ben je verantwoordelijk voor al het transport dat in en uit een magazijn gaat. Hoeveel vrachtwagenchauffeurs zijn er nodig en hoeveel lader en lossers moeten er komend piekseizoen zijn? Jij regelt het! 

 • teamleider: een teamleider heb je in elke sector. Oók in de logistiek. Stuur je een team aan in een magazijn of liever in de productieketen? Het kan allemaal!

 • projectleider: stel je een team samen, ben je verantwoordelijk voor de begroting of bouw je liever toe naar een einddoel? Als projectleider ben je van a tot z verantwoordelijk voor het resultaat

Wat kan je verwachten als je gaat werken als supply chain manager? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als supply chain manager

 • het in de gaten houden van marktontwikkelingen en het voorspellen van de toekomstige vraag naar een product

 • optimaliseren van samenwerkingen tussen verschillende afdelingen

 • onderhouden van relaties met externe partners

 • bezighouden met personeel gerelateerde zaken en planning

 • zo kostenefficiënt mogelijk te werk gaan

wie zijn je collega’s?

Als supply chain manager werk je in de logistiek. Je werkt hier met een waaier van collega's samen. Denk aan laders en lossers, de magazijnmedewerkers en orderpickers in het magazijn. Bij het beheren van de magazijnvoorraad schakel je met de voorraadbeheerder. Of bij het tekenen van de documenten, werk je samen met de logistiek administratief medewerker en de teamleider logistiek. Jij houdt het overzicht van de werkzaamheden van al deze mensen in de supply chain.

je werkplek in de supply chain

Je werkplek is meestal de helft van de tijd op kantoor en de helft in het magazijn. In het magazijn bekijk je hoe processen verlopen zodat je ze kan optimaliseren. En in het kantoor werk je deze ideeën uit en check je of het kan. Je kan dus soms thuiswerken, maar vaak op kantoor zijn is wel handig. En fijner, want dan zie je precies wat er gebeurt. Doordat magazijnen door heel het land staan, is er altijd wel een werkplek bij jou in de buurt. Zo blijft je reistijd lekker kort. 

werkdag van een supply chain manager

Een dag als supply chain manager heeft onze Lonneke niet uitgeprobeerd, maar een dag in het leven als logistiek teamleider komt dicht in de buurt. Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet in zo’n rol? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

leuke bedrijven om te werken als supply chain manager

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • klm: dagelijks faciliteert KLM een hele hoop vluchten. Niet alleen met passagiers, maar ook met goederen. Deze moeten gesorteerd, gecheckt en vervoerd worden. Aan jou de taak om hier het overzicht te houden.

 • dow: dit bedrijf maakt plastics en chemicaliën. Deze stoffen moeten vaak op een bepaalde manier opgeslagen en vervoerd worden. Aan jou de taak om deze supply chain optimaal te laten werken!

de werktijden van een supply chain manager

Je werkt op de tijden dat je personeel dat ook doet. Doordat het personeel in een magazijn vaak in shifts werkt is het magazijn soms wel 24/7 open. Dan ga je ‘s avonds natuurlijk gewoon naar huis en pik je ‘s ochtends de draad weer op.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Voor de functie van supply chain manager moet je minstens een hbo-opleiding gedaan hebben. Het liefst in een logistiek- of management richting. Is dat niet het geval? Geen nood. Veel werkgevers zijn bereid om je om te scholen.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als supply chain manager moet je altijd scherp zijn. Een goede alertheid is dus heel belangrijk. Verder is het handig als je:

 • besluiten kan nemen: als supply chain manager heb je de touwtjes van heel het magazijn in handen. Het is dus belangrijk dat je duidelijke besluiten neemt 

 • delegeren: omdat je een heel magazijn runt is het belangrijk dat je jouw mensen vlot kunt aansturen, zodat zij op elk moment weten wat ze moeten doen

 • marktkennis: om je supply chain te optimaliseren moet je goede kennis van de markt hebben. Door op de hoogte te zijn van de laatste innovaties, laat je de supply chain efficiënter werken

 • plannen en organiseren: je hebt dagelijks het overzicht over de productie. Het is belangrijk dat je een goed overzicht hebt van wat er moet gebeuren en wie waar kan ingepland worden

 • onderhandelen: omdat je met veel verschillende stakeholders, zoals leveranciers, producenten en postorderbedrijven samenwerkt is het belangrijk dat je goed kan onderhandelen

 • financieel sterk zijn: als manager ga je ook over het budget. Het is belangrijk dat je dit goed besteedt. Daarom is financieel inzicht handig om te hebben

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als supply chain manager via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over supply chain managers

 • wat doet een supply chain manager?
 • wat verdien je gemiddeld als supply chain manager?

  Als fulltime supply chain manager ga je gemiddeld tussen de 3.222 en 3.684 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 44.750 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Lees hier meer over het salaris.

 • ervaring nodig voor supply chain manager?

  Nee, je hebt niet per se ervaring nodig om supply chain manager te worden. Het gaat erom dat je een hbo-opleiding hebt afgerond. Daarna kan je in de praktijk verder leren. Lees hier alles over opleidingen.

 • is supply chain manager zijn moeilijk?

  Een baan als supply chain manager biedt best wel veel uitdagingen. Soms is het nodig om moeilijke beslissingen te maken, maar de baan is vooral heel leuk. Als jouw bijdrage ervoor zorgt dat de keten weer wat vlotter gaat lopen, dan geeft dat erg veel voldoening. Lees hier alles over supply chain managers.

 • is supply chain manager zijn hard werken?

  Een baan als supply chain manager is hard werken! Maar je krijgt er ook veel voor terug. En het is erg afwisselend. De ene dag sta je in het magazijn om te bekijken wat er beter zou kunnen, en de andere dag zit je op kantoor het budget te bepalen. Lees er hier alles over.

 • waarom is het leuk om te werken als supply chain manager?

  Werken als supply chain manager is zo leuk doordat je met alle aspecten van de supply chain te maken krijgt. Zo snap je precies wat voor impact jouw werk heeft en dat geeft een fijn gevoel. Lees er hier alles over.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als supply chain manager?

  De basisvereiste voor een baan als supply chain manager is dat je een hbo-opleiding hebt gedaan. Liefst in de management of logistiek richting zodat je al wat weet van de sector, maar dat hoeft niet per se. Benieuwd? Lees hier alles over supply chain managers.

 • hoe moet ik solliciteren op een supply chain manager vacature?

  Solliciteren als supply chain manager is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!