Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor het contact met de klanten van het bedrijf of de organisatie waar je voor werkt. Een goede accountmanager heeft hart voor de klant én hart voor de zaak. Het is jouw taak om nieuwe relaties met klanten te starten en ze te onderhouden. 

Er bestaan grofweg twee soorten accountmanagers: nationale accountmanagers en regionale accountmanagers. Accountmanagers werken vaak bij commerciële werkgevers. 

wat doet een accountmanager?

Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor:

 • tevreden klanten

 • het opbouwen van relaties met klanten

 • het afhandelen van klachten

 • het contact tussen klanten, leidinggevenden en andere belanghebbenden

 • het analyseren en verzamelen van gegevens over het klantgedrag

 • verkoopkansen zien en daarop inspelen

 • sales onderhouden of sales quota overschrijven

werken als accountmanager

Wat kan je verwachten als je gaat werken als accountmanager? De volgende zaken zijn goed om te weten:

taken van een accountmanager

Als accountmanager gaat je meeste aandacht uit naar het opbouwen en onderhouden van relaties met klanten. Maar er komt natuurlijk meer kijken bij het werken als accountmanager. 

klantrelaties onderhouden

Als accountmanager ben je de schakel tussen de klanten én je werkgever. Je onderhoudt de relatie met de klant door regelmatig telefonisch contact te hebben en af en toe langs te gaan voor een kop koffie en een goed gesprek. Het kan ook zijn dat je je contactpersoon eens mee uit eten neemt of uitnodigt om samen naar een event te gaan. Als accountmanager ben je relatiegericht. De klant staat op nummer één!

tevreden klanten

Als accountmanager ben je het eerste aanspreekpunt van klanten. Er wordt vaak gedacht dat accountmanagers vooral bezig zijn met het verkopen van een product of dienst. Maar wij verklappen je: écht goede accountmanagers zijn vooral bezig met de klant tevreden te houden. En dat lukt alleen wanneer je goed luistert en je klanten verder helpt als ze vragen of problemen hebben. Communicatie is je sleutel tot succes!

afhandelen van klachten

Klachten en problemen gaan niet samen met tevreden klanten. Aan de accountmanager dus de taak om klachten of problemen van klanten zo snel mogelijk op te lossen! 

contact tussen klant en leidinggevenden

Als accountmanager weet je precies wat er speelt bij de klanten van je werkgever. Wat jij hoort en ziet, geef je door aan de rest van het bedrijf. Zo laat je bijvoorbeeld weten tegen welke problemen klanten aanlopen, zodat jullie dit voor toekomstige klanten kunnen vermijden. Ook werk je samen met andere interne afdelingen om je klanten zo snel mogelijk te helpen. 

inzicht in klantgedrag

Als accountmanager ben je ook bezig met het verzamelen en analyseren van gegevens over je klanten. Het doel? Je klant nóg beter begrijpen! Zo ga je echt voor die gouden klantervaring. De informatie over het klantgedrag presenteer je ook aan de verkoopafdeling of het senior management. Zo staan alle neuzen binnen jouw bedrijf dezelfde kant op.

sales

Sommige accountmanagers hebben ook als doel om een product of dienst te verkopen. Daar hoort acquisitie natuurlijk ook bij! Je bent altijd op zoek naar potentiële klanten, of dat nu via social media, beurzen of netwerkborrels is. Jij hebt je praatje klaar! 

wie zijn je collega’s?

Als accountmanager werk je vaak schouder aan schouder met andere accountmanagers binnen je team. Samen gaan jullie voor het beste resultaat! Ook schakel je als accountmanager veel met medewerkers van de verkoopafdeling, zodat zij nog beter weten hoe ze nieuwe klanten kunnen overtuigen. En afhankelijk van voor welk bedrijf je aan de slag gaat, schakel je ook met medewerkers van andere afdelingen om jullie klanten samen zo snel mogelijk verder te helpen. Werk je bijvoorbeeld bij een softwarebedrijf en hebben je klanten vragen over een bepaalde update? Jij weet snel te schakelen met het technische team om de antwoorden aan je klanten door te spelen! 

werkdag van een accountmanager

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als accountmanager? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Wil je weten wat je gaat verdienen als accountmanager? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als accountmanager via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Wanneer je gaat werken als accountmanager, krijg je vaak een laptop en mobiele telefoon van de zaak. Bij veel bedrijven zit er ook een lease-auto in je contract, omdat je vaak onderweg bent naar klanten. Mooi meegenomen dus!

De functie van accountmanager is een mooi beroep om door te groeien naar de functie van accountdirecteur of directeur accountservices. Als accountdirecteur geef je leiding aan meerdere accountmanagers. En dat niet alleen: je stelt ook de doelen en quota op voor je team en moedigt jouw team van accountmanagers aan om deze doelen te halen. Wat deze functie ook interessant maakt is dat je soms directe interactie hebt met het management, zoals een CEO en CFO. Een mooi perspectief dus!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. We hebben tientallen pagina’s klaarstaan die je helpen met je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Er bestaan meerdere soorten accountmanagers:

 • nationale accountmanagers

Als nationaal accountmanager ben je de schakel tussen de klant en het bedrijf. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende regio’s. Je klanten bevinden zich dus verspreid over het hele land! 

 • regionale accountmanagers

Als regionaal accountmanager ben je verantwoordelijk voor het klantcontact van je werkgever binnen één specifieke regio. Dit kan nationaal (als je bij een internationaal bedrijf werkt) of regionaal zijn 

 • accountmanager binnendienst

Wat doet een accountmanager binnendienst? Accountmanagers die op de binnendienst werken, onderhouden contact en verkopen hun producten of diensten vaak per telefoon of per e-mail. Vaak verwerken accountmanagers op de binnendienst ook offertes, orders en contracten en werken ze nauw samen met de accountmanagers op de buitendienst.

 • accountmanager buitendienst

Een accountmanagert buitendienst gaat fysiek richting de klanten om contact te onderhouden en producten of diensten te verkopen. Vaak reist dit type accountmanager het hele land af, op zoek naar klanten. Ze zijn veel onderweg en schakelen ondertussen vaak veel met de accountmanagers op de binnendienst. 

 • key accountmanager

Wanneer je een key accountmanager bent, ben je verantwoordelijk voor de belangrijkste klanten van je organisatie (of een onderdeel van je organisatie). Dat zijn vaak de klanten die het bedrijf de hoogste inkomsten bezorgen. Als key accountmanager zorg je voor een goede band met de desbetreffende klanten. Je luistert, denkt mee op strategisch niveau en neemt intitatief tot goede oplossingen. Klant blij, jij blij, organisatie blij! Bekijk key accountmanager vacatures.

je werkplek op kantoor én bij de klant

Als accountmanager is het kantoor vaak je basis. En dat is ook handig, want zo schakel je snel met andere accountmanagers in je team en medewerkers van andere afdelingen. Maar je zit zeker niet elke dag op kantoor! Contact met klanten is je werk, dus reden genoeg om ze persoonlijk op te zoeken! Je komt vaak bij klanten over de vloer of spreekt met ze af in een restaurant of café. 

En als je bij een internationaal bedrijf werkt, hoort reizen naar het buitenland er van tijd tot tijd ook bij. De werkplek van een accountmanager is dus heel afwisselend, je spreekt veel mensen en komt op verschillende plekken. Bekijk hieronder bij welke leuke bedrijven je allemaal aan de slag kan.

leuke bedrijven om te werken als accountmanager

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij één van deze grote bedrijven:

 • abn amro: hier ga je klanten van de ABN AMRO helpen met hun geldzaken en help je ze met de juiste oplossing voor hun financieringen

 • philips: bij Philips zorg je ervoor dat alle klantrelaties goed blijven en dat je klanten proactief blijft informeren over de laatste ontwikkelingen van jullie technologie. En natuurlijk sla je commercieel toe als de kans daar is! 

Andere leuke bedrijven voor accountmanagers zijn vattenfall, nestlé, vodafoneziggo en ics!

de werktijden van een accountmanager

Als accountmanager hoef je je vaak niet druk te maken om gekke werktijden of weekenddiensten. Vaak werk je fulltime tijdens kantoortijden. Werk je bij een internationaal bedrijf of heb je klanten in het buitenland? Dan kan het nog wel eens gebeuren dat je in het weekend heel vroeg of laat op de dag werkt om sneller contact te hebben. Maar dit gebeurt uiteraard altijd in overleg!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Als accountmanager heb je een bacheloropleiding in de richting van business, marketing of sales nodig. Je volgt deze opleiding aan een hogeschool of universiteit. Wil je als accountmanager in de financiële sector aan de slag? Dan is een bachelor in financiën of boekhouding een extra pluspunt. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een goede accountmanager? Goed kunnen communiceren! Als accountmanager heb je de hele dag door contact met klanten, maar ook met andere collega’s of met leveranciers. Daarom is het voor deze functie heel belangrijk dat je communicatief sterk bent. De telefoon opnemen, een klant overtuigen tijdens een lunch of op iemand af stappen tijdens een netwerkborrel: jij draait er je hand niet voor om. Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk voor een goede accountmanager:

 • inhoudelijke kennis: natuurlijk moet je eerst zelf precies begrijpen en snappen welk product of welke dienst je werkgever verkoopt, voordat je hierover communiceert met klanten. En het is nog beter als je zelf ook vierkant achter het bedrijf waar je werkt staat. Zo ben je nog enthousiaster en help je klanten nog beter! 

 • goed in samenwerken: als accountmanager heb je een centrale rol in de organisatie. Je hebt met veel medewerkers van verschillende afdelingen contact. Het is dus belangrijk dat je met iedereen goed overweg kan en goed samenwerkt met je collega’s

 • vooruit kijken: als accountmanager werk je strategisch naar je doel: tevreden klantrelaties onderhouden. Je snapt daarom dat langetermijnrelaties belangrijker zijn dan kortetermijnwinsten. Dat de klant koning is hoeven we jou niet te vertellen!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

 • vast contract? Een uitzendbaan als accountmanager via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over accountmanagers

 • wat doet een accountmanager?

  Als accountmanager ben je de onmisbare schakel tussen je werkgever en mogelijke nieuwe klanten. Je bouwt en onderhoudt relaties met klanten, helpt klanten met vragen of problemen en geeft belangrijke informatie over het klantgedrag door aan andere collega’s. Meer weten over werken als accountmanager? Lees er alles over op deze pagina!

 • wat verdien je gemiddeld als accountmanager?

  Volgens onze salarischecker verdienen accountmanagers die via Randstad aan het werk zijn gemiddeld tussen de 2.255 en 2.442 euro per maand. Dit bedrag is bruto en op basis van een 40-urige werkweek. Per jaar is dat zo’n 30.443 euro bruto! Lees hier alles over werken als accountmanager.

 • heb je ervaring nodig om te werken als accountmanager?

  Om te beginnen als accountmanager moet je vaak een opleiding in business, marketing of sales hebben afgerond. Meer weten over werken als accountmanager? Lees het op deze pagina!

 • zijn accountmanagers en salesmanagers hetzelfde?

  Nee, er is zeker een verschil tussen accountmanagers en salesmanagers! Salesmanagers richten zich op het binnenhalen van nieuwe klanten. Accountmanagers komen vaak hierna pas in beeld: zij nemen de nieuwe klanten van de salesmanager over en onderhouden het contact met de klant. Vaak is er binnen bedrijven wel wat overlap tussen deze posities.

 • hoe moet ik solliciteren op een accountmanager vacature?

  Solliciteren als accountmanager is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!