projectleiders vacatures

Een projectleider is dé persoon die eindverantwoordelijk is voor een project. Dat betekent: een planning en begroting maken, een team samenstellen én aansturen, de voortgang van het project in de gaten houden en eventuele problemen oplossen. Aan jou de taak om van elk project een succes te maken! 

Als projectleider ben je de spin in het web: jij neemt de beslissingen en bent het aanspreekpunt voor iedereen die met het project te maken heeft. De meeste projectleiders werken in de ict, bouw of techniek. Maar werken als projectleider kan ook in andere sectoren. 

wat doet een projectleider?

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor:

  • de planning van een project

  • de begroting van een project

  • het team van een project

  • het aansturen van collega’s

  • de voortgang van een project

  • het oplossen van eventuele problemen binnen een project

  • de communicatie naar stakeholders van het project

Wil je weten wat je gaat verdienen als projectleider? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als projectleider via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor een projectleider. De meest logische stap is die van projectmanager. Als projectmanager werk je vaak bij een grotere organisatie en stuur je meerdere projectleiders aan. Je bent daardoor eindverantwoordelijk voor meerdere projecten tegelijk. 

Bijvoorbeeld: als projectmanager ben je verantwoordelijk voor de bouw van een nieuw stationsgebied. Je begeleidt daarbij zeven projectleiders die stuk voor stuk verantwoordelijk zijn voor een deel van het stationsgebied. Eén projectleider stuurt bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe fietsenstalling aan en een andere projectleider houdt zich bezig met de bouw van een nieuwe stationshal. Jij als projectmanager houdt de zeven projecten samen in de gaten en zorgt dat het hele stationsgebied rond dezelfde tijd klaar is. 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wat voor werk je als projectleider precies doet, hangt af van de sector waarin je werkt. Je kan als projectleider werken in verschillende sectoren. De meest voorkomende zijn:

  • projectleider bouw: in de bouw zijn veel projectleiders nodig. Maak jij van elke bouwput een succesvol bouwproject?

  • projectleider techniek: heb jij interesse in de techniek? Dat komt goed uit, want naar projectleiders met een technische achtergrond is veel vraag!  

  • projectleider ict: maak jij graag verbinding met mensen én informatiesystemen? Misschien is een functie in de ict als projectleider dan wel iets voor jou!

Wat kan je verwachten als je gaat werken als projectleider? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als projectleider

Aan jou als projectleider natuurlijk de taak om een project zo goed mogelijk te laten verlopen. Elke dag neem je beslissingen die moeten zorgen voor een succesvol eindresultaat. Deze taken horen allemaal bij het functieprofiel van een projectleider: 

  • opstellen van projectdoelstellingen

Een opdracht voor een nieuw project binnen? Mooi! Het werk kan beginnen. Je start met het opstellen van de projectdoelstellingen. Wat moet het eindresultaat zijn? En binnen welke periode? Zodra je de projectdoelstellingen concreet hebt, kan je verder aan de slag. 

  • maken van een begroting

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor de financiële planning van een project. Daarom maak je een begroting bij de start van elk project. Welk budget heb je te besteden? En welke uitgaven verwacht je? Zodra de begroting rond is, blijf je hier tijdens de voortgang van het project natuurlijk scherp op. Extra uitgaven? Daar heb je als het goed is al een extra potje voor. Laat het financiële plaatje maar aan jou over! 

  • team opstellen en aansturen

Een project wordt pas écht een succes met de juiste vakmensen aan het werk. Daarom zoek je voor elk project naar de beste mensen. En je zorgt er tijdens het project natuurlijk voor dat iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Want met de juiste aansturing is elk project sneller klaar!

  • planning bijhouden

Dit is misschien wel de belangrijkste taak van een projectleider: het bijhouden van de voortgang van een project. Elke dag bewaak en beoordeel je de resultaten van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Gaat het volgens planning? En voldoet het aan de eisen? Bij eventuele problemen hak jij de knopen door om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

  • communicatie over het project

Degene die precies weet hoe het allemaal zit met het project? Dat ben jij! Daarom rapporteer je over de voortgang van het project aan het management, opdrachtgevers, leveranciers en stakeholders. Als projectleider ben je namelijk ook verantwoordelijk voor de communicatie van het project. 

wie zijn je collega’s?

Als projectleider schakel je met veel collega’s. Het is afhankelijk van het project met welke collega’s je te maken krijgt. Maar één ding is zeker: je hebt de hele dag door contact met mensen! 

Ben je bijvoorbeeld projectleider in de bouw? Dan schakel je vaak met de uitvoerder en assistent-uitvoerder die elke dag ter plekke aanwezig zijn op de bouwplaats. Ook heb je contact met bouwkundig inspecteurs, architecten, werkvoorbereiders en opdrachtgevers over de voortgang van het project. 

je werkplek op kantoor

Als projectleider voer je veel taken uit vanuit kantoor. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een planning, het opstellen van de begroting of het versturen van mails over de voortgang van het project. 

Maar je bent als projectleider ook regelmatig op pad! Bijvoorbeeld om te overleggen met collega’s en vergaderingen te leiden. Afhankelijk van de sector waarin je aan de slag gaat, check je regelmatig de uitvoering van het project. Leid je een bouwproject? Dan ben je bijvoorbeeld vaak op de bouwplaats te vinden. Lekker afwisselend dus! 

leuke bedrijven om te werken als projectleider

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • volkerwessels: bij deze internationale bouwonderneming werk je letterlijk aan de wereld van morgen. Volkerwessels ontwerpt, beheert én onderhoudt namelijk niet alleen nieuwe gebouwen, maar hele gebieden. Ontzettend veel bouwprojecten dus om uit te kiezen dus, welke kies jij?

de werktijden van een projectleider

Als projectleider werk je meestal fulltime van maandag tot en met vrijdag. Je werkt op de momenten dat er door vakmensen aan het project wordt gewerkt, dus in het weekend ben je vrij en je hoeft geen rekening te houden met avonddiensten.

Omdat je als projectleider eindverantwoordelijk bent voor een project, kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat je toch wat uurtjes in de avond of in het weekend doorwerkt. Bijvoorbeeld wanneer de deadline nadert en er een probleem opgelost moet worden. Maar als jij je planning goed voor elkaar hebt, komt dit weinig voor!  

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om aan de slag te gaan als projectleider, heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel vragen opdrachtgevers vaak om hbo-diploma. Ook vinden opdrachtgevers het een pluspunt als je al inhoudelijke kennis hebt van de sector waarin je gaat werken. Wil je bijvoorbeeld als projectleider in de techniek aan de slag? Dan is een technische hbo-opleiding een goede basis. 

Vaak groeien mensen door tot projectleider vanuit de functie werkvoorbereider of projectcoördinator. Om vanuit deze functies door te groeien tot projectleider heb je vaak wel een training of cursus projectmanagement nodig. De twee belangrijkste internationaal erkende trainingen op het gebied van projectmanagement zijn:

  • pRINCE2 van PRINCE (PRojects IN Controlled Environments)

  • iPMA van het gelijknamige IPMA (de Nederlandse tak van het projectmanagementplatform International Project Management Association)

Veel organisaties werken volgens één van deze twee bovenstaande standaard projectmanagementmethodieken. Daarom is het volgen van zo’n training een goede voorbereiding op je werk als projectleider! 

Een ander carrièrepad tot projectleider is natuurlijk ook mogelijk, een flinke dosis energie en doorzettingsvermogen zijn het belangrijkst! 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een goede projectleider? Goed kunnen plannen! Want door jouw organisatietalent maak je bij elk project optimaal gebruik van de tijd en middelen. Je houdt van gestructureerd werken en prioriteiten stellen is je tweede natuur. Zo wordt elk project een succes! Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk:

  • communicatief sterk: een leverancier bellen, een belangrijke mail sturen of overleggen met je collega’s? Jij weet precies hoe je jouw boodschap moet overbrengen! Je kan gemakkelijk met iedereen overweg en mensen weten jou ook snel te vinden

  • leiding geven: overzicht houden, enthousiasmeren en knopen doorhakken: laat dat maar aan jou over! Je vindt het als projectleider leuk om een team aan te sturen en kan ook goed met die verantwoordelijkheid omgaan

  • stressbestendig: op sommige dagen komt alles mooi samen, maar op sommige dagen juist totaal niet. Gelukkig schiet jij daarvan niet in de stress! Jij houdt het hoofd koel en weet altijd de beste beslissingen te nemen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

  • vast contract? Een uitzendbaan als projectleider via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over projectleider

  • wat is een projectleider?

    Als projectleider ben je eindverantwoordelijk voor een project. Je maakt een planning en een begroting, stelt een team samen dat je vervolgens ook aanstuurt én houdt de voortgang van het project in de gaten. Als projectleider neem je belangrijke beslissingen en zorg je dat elk project succesvol wordt afgerond. Benieuwd wat de functie van projectleider nog meer inhoudt? Lees dan snel verder op deze pagina.

  • wat verdien je gemiddeld als projectleider?

    Een fulltime projectleider verdient gemiddeld tussen de 3.466 en 4.592 euro bruto per maand. Per jaar is dat 52.215 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Meer weten over de functie van projectleider? Lees dan snel verder op deze pagina.

  • heb je ervaring nodig om projectleider te worden?

    Om aan de slag te gaan als projectleider, heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel vragen opdrachtgevers vaak om hbo-denkniveau. Ook vinden opdrachtgevers het een pluspunt als je al wat inhoudelijke kennis hebt van de sector waarin je gaat werken. Wil je bijvoorbeeld als projectleider in de techniek aan de slag? Dan is een technische hbo-opleiding een goede basis. Vaak groeien mensen tot projectleider door vanuit de functies werkvoorbereider of projectcoördinator. Lees hier meer over welke opleidingen en kwalificaties je nodig hebt als projectleider.

  • wat zijn je doorgroeimogelijkheden als projectleider?

    Als projectleider is het logische stap om uiteindelijk door te groeien tot de functie van projectmanager. Als projectmanager stuur je meerdere projectleiders aan, waardoor je eindverantwoordelijk bent voor meerdere projecten tegelijk. Veel projectmanagers werken bij een grote organisatie in de bouw, ict of techniek. Wil je weten hoe jij je doorgroeimogelijkheden als projectleider vergroot? Lees dan verder op deze pagina.

  • hoe moet ik solliciteren op een projectleider functie?

    Solliciteren als projectleider is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!