Een filiaalmanager is iemand die de leiding heeft over een filiaal van een winkel. Je bent degene die alle medewerkers aanstuurt en ervoor zorgt dat alles in de winkel er geordend uitziet. Naast dat je je medewerkers aanstuurt op de werkvloer, help je hen ook mee met hun werkzaamheden.

wat doet een filiaalmanager?

Als filiaalmanager ben je verantwoordelijk voor:

 • medewerkers aansturen
 • administratieve taken
 • ontwikkelingsmogelijkheden bekijken van medewerkers
 • sollicitatiegesprekken voeren
 • de winkel netjes eruit laten zien
 • verkopen.

Wil je weten wat je als filiaalmanager verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als filiaalmanager via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

 

Als filiaalmanager heb je al veel verantwoordelijkheden. Je bent tenslotte de manager. Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging, dan kan je ervoor kiezen om filiaalmanager te worden van meerdere filialen. 

Tot slot is het mogelijk om door te groeien naar de functie van directeur van de overkoepelende organisatie. Je bent dan eindverantwoordelijke voor alle beslissingen die worden gemaakt. En dat voor de gehele organisatie. Klinkt goed, toch?
 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Je kan op veel plekken aan de slag waardoor er meerdere soorten filiaalmanagers zijn. Denk aan:

 • filiaalmanger supermarkt

Vakkenvullers, kassamedewerkers en bakkers. Je helpt al deze medewerkers in de supermakt hun beste beentje voor te zetten. Je regelt dat alle schappen altijd vol staan en het magazijn netjes is gevuld.

 • filiaalmanager winkel

Of je nu in een kledingwinkel, schoenenzaak of een sieradenwinkel gaat werken. Er is keuze genoeg voor een filiaalmanager. Je doet je best om veel spullen te verkopen samen met het team dat je aanstuurt.

 • filiaalmanger horeca

Ook restaurants en koffiezaakjes hebben veel filialen. Je werkt nieuwe medewerkers in, laat zien hoe je de beste koffie bereidt, maakt de werkroosters en werkt in een omgeving waar gezelligheid de norm is.

Er zijn veel taken die behoren tot jouw werk. Maar dat maakt het juist ook zo leuk! Wat kan je verwachten als je gaat werken als filiaalmanager? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als filiaalmanager

 • medewerkers aansturen

Je motiveert je medewerkers om goed te presteren, begeleidt hen bij hun taken en beantwoordt vragen die ze hebben. Zo weet iedereen wat ze moeten doen en loopt alles vlotjes.

 • administratieve taken

Roosters maken, mails beantwoorden en sollicitatiegesprekken voeren zijn onderdeel van je administratieve werkzaamheden.

 • ontwikkelingsmogelijkheden bekijken van medewerkers

Er zijn altijd kansen voor je medewerkers om door te groeien. In een supermakt is het bijvoorbeeld mogelijk om van vakkenvuller naar kassamedewerker te groeien. Misschien ben jij oot wel begonnen als medewerker bediening. Alle ontwikkelingsmodelijkheden bekijk je samen met medewerkers.

 • sollicitatiegesprekken voeren

Versterking zoeken voor je team van medewerkers hoort ook bij je taken. Zo kies jij de mensen uit die goed in het team passen en gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken.

 • de winkel er netjes laten uitzien

Opgeruimd staat netjes! Het is belangrijk dat je filiaal er altijd tiptop in orde uitziet. Dat is wel zo uitnodigend voor de bezoekers. Hierdoor vergroot je ook de kans dat er meer verkocht wordt.

 • verkopen

Je bent commercieel ingesteld en weet hoe je je producten aan de man brengt. Hoe beter je bent in spullen verkopen, hoe meer omzet er wordt gedraaid!

wie zijn je collega’s?

Welke collega’s je hebt, verschilt sterk per soort filiaal dat je runt. In een supermarkt werk je onder andere met kassamedewerkers, vakkenvullers en magazijnmedewerkers. Heb je de leiding in de horeca? Denk dan aan barista’s, medewerkers bediening, koks, afwassers en keukenhulpen. Of misschien ben je wel filiaalmanager van een kledingwinkel en werk je met verkoopmedewerkers. Als het filiaal groot genoeg is, dan krijg je ook vaak hulp van een assistent filiaalmanager.

je werkplek waar je maar wilt!

Ga werken in een supermarkt, kledingwinkel, restaurant of koffietent. De keuze is aan jou! Op de werkvloer komen je bezoekers langs en stuur jij het team aan. Daarnaast heb je vaak een eigen kantoor waar je je administratieve taken uitvoert en bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken voert.

leuke bedrijven om te werken als filiaalmanager

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • jumbo: ga werken bij één van de grootste supermarktketens van Nederland en zorg dat alle schappen zijn gevuld!
 • h&m: of ga aan de slag bij één van de bekendste kledingwinkels van de wereld! Zorg er met je team van medewerkers voor dat de winkel altijd opgeruimd is. En verkoop zoveel mogelijk kleding als maar kan!

de werktijden van een filiaalmanager

Je werktijden zijn afhankelijk van waar je aan de slag gaat. Kledingwinkels zijn vaak overdag open, tijdens koopavonden, maar ook in het weekend. Dat betekent dat je op verschillende dagen en tijden beschikbaar moet zijn. Ga je werken in de horeca? Dan zijn je werktijden ook onregelmatig en werk je op verschillende dagdelen. Hetzelfde geldt voor de supermarkten. Heb je een sterke voorkeur op welke dagen je liever werkt en op welke niet? Bespreek dit dan altijd met je werkgever.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Als filiaalmanager heb je meestal een mbo- of hbo-diploma nodig. Voorbeelden van opleidingen die je kan volgen zijn:

 • filiaalmanger detailhandel (mbo)

 • ondernemer detailhandel (mbo)

 • small business en retailmanagement (hbo)

Het is niet een eis dat je één van deze opleidingen hebt afgerond, maar is wel mooi meegenomen. Er zijn ook veel filiaalmanagers die zijn doorgegroeid vanuit een andere functie. Dat kan dus ook! Heb je de motivatie en ervaring, dan is het ook goed mogelijk dat je als filiaalmanager mag werken.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

Één van de belangrijkste eigenschappen die je hebt als filiaalmanager is goed leiding kunnen geven. Je stuurt een team van medewerkers aan en zorgt samen voor het beste resultaat. Deze eigenschappen zijn ook goed om te hebben:

 • klantgerichteid: als filiaalmanager kom je dagelijks veel klanten, bezoekers of gasten tegen die je natuurlijk graag helpt! Klantvriendelijkheid komt dan goed van pas

 • overzichtelijk: je hebt altijd het overzicht van het filiaal dat je managet. Je weet wat er gaande is, wie er moet werken en wat er nog moet gebeuren om de werkdag goed af te ronden

 • sterk in je schoenen staan: ook ben je eindverantwoordelijke in het filiaal waar je werkt. Soms gaan er ook dingen mis. Het is goed als je dan zeker van je zaak bent en weet hoe je moet handelen

 • communicatief sterk: de leidinggevende functie die je hebt, vraagt om een goede communicatieve vaardigheid. Zo stuur je zo efficiënt mogelijk je team aan en heb je altijd een oplossing klaar als er vragen worden gesteld.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als schilder via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over filiaalmanagers

 • wat doet een filiaalmanager?

  Als filiaalmanager stuur je medewerkers aan, voer je administratieve taken uit, bekijk je ontwikkelingsmogelijkheden van medewerkers, voer je sollicitatiegesprekken, zorg je dat je filiaal er altijd goed uitziet en doe je je best om veel te verkopen. Lees hier meer over wat een filiaalmanager doet.

 • wat verdien je gemiddeld als filiaalmanager?

  Gemiddeld verdien je 2.327 euro bruto per maand als fulltime filiaalmanager. Dat is zo’n 30.157 euro bruto per jaar. Werk je liever als flexmedewerker? Dan verdien je ongeveer 13,44 euro per uur. Lees hier over het salaris van een filiaalmanager.

 • aan welke eisen moet je voldeon voor een baan als filiaalmanager?

  Je moet onder andere goed zijn in leidinggeven, communiceren en klantgerichtheid. Daarnaast wordt er vaak een mbo- of hbo-diploma gevraagd. Denk dan om opleidingen te volgen als: Filiaalmanager Detailhandel (mbo), Ondernemer Detailhandel (mbo), Small Business en Retailmanagement (hbo). Heb je een van deze opleidingen niet gedaan? Dan is het soms ook mogelijk om binnen het filiaal waar je werkt door te groeien tot manager. Bespreek altijd de mogelijkheden met je werkgever. Benieuwd naar een baan als filiaalmanager? Lees het hier!

 • hoe moet ik solliciteren op een filiaalmanager vacature?

  Solliciteren als filiaalmanager is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!