De hedendaagse financiële wereld heeft de stereotiepe boekhouder de deur gewezen en de creatieve topprofessional op het gebied van finance en accounting omarmd; de specialist die cijfers kan omzetten in acties op het gebied van accounting en zakendoen. Er is geen plek meer voor de cijfervreters in de achterkamer.

Hoewel het afsluiten van het boekjaar altijd een belangrijke vaardigheid zal blijven in de financiële wereld, kijken de hr-managers uit naar een nieuw soort professional. Wij noemen het de evolutie van de finance en accounting professional. Om in de huidige arbeidsmarkt in trek te zijn, moeten finance en accounting professionals zich een nieuwe set vaardigheden eigen maken. Ze moeten effectief worden in communicatie, goed kunnen werken in een team, risico’s kunnen analyseren en innovatief kunnen denken. 

de ‘nieuwe economie’ is de norm in de industrie

Forbes geeft aan dat werknemers die zich alleen met cijfers bezighouden, zullen achterblijven. “Het centen tellen is het gevolg van het idee dat de wereld bestaat uit ‘dingen’ die gemanipuleerd moeten worden, in plaats van mensen waarmee interactie en dialoog moet plaatsvinden en aan wie gehoor moet worden gegeven. De nieuwe economie telt niet alleen de centen maar houdt ook rekening met de menselijke dimensie.”

gunstig vooruitzicht voor finance en accounting professionals – met name voor pas afgestudeerden

Voor finance en accounting professionals die deze vaardigheden omarmen wacht een prachtige toekomst op de arbeidsmarkt. Uit de praktijk blijkt dat de arbeidsmarkt nog nooit zo gunstig is geweest voor mensen die net afgestudeerd zijn in accounting. Volgens de Finance and Accounting Confidence Index van Randstad, denken accounting professionals in toenemende mate dat de arbeidsmarkt aantrekt; 31% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat er meer banen beschikbaar zijn, vergeleken met 20% in het vorige kwartaal.