Dit is een interview met Linda Hopmans, directeur Techniek & Bouw Randstad, voor ondernemer.nl.

Veel ondernemers vinden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden voor hun vacatures. Vooral sectoren als zorg, bouw en techniek zitten te springen om personeel. Tegelijkertijd is er veel beweging op de arbeidsmarkt. Er is volop potentieel van mensen die aan de slag willen of van functie willen veranderen.

Het beroep dat bij mensen past, kan per levensfase verschillen. Onregelmatig horecawerk is bijvoorbeeld voor veel studenten geen probleem, maar kan een bezwaar worden voor ouders die er ‘s avonds voor de kinderen willen zijn. Elk jaar wil 13 tot 16 procent van de werknemers van baan wisselen, blijkt uit ons jaarlijkse Randstad employer branding-onderzoek.

sector

De vraag voor deze groep is alleen vaak: welk beroep in welke sector past het beste bij mijn wensen en talenten? Randstad biedt voor hen oriëntatieprogramma’s aan waarin we samen achterhalen welke sector en baan het meest geschikt is. Zo kunnen belangstellenden tijdens het oriëntatieprogramma ‘Pathways’ gedurende vier weken kennismaken met de ICT. Vervolgens kan een gerichte en bewuste beroepskeuze in de ICT worden gemaakt. 

Tekst gaat verder onder de foto van Linda Hopmans.

Linda Hopmans is directeur Techniek & Bouw Randstad

Linda Hopmans is directeur Techniek & Bouw Randstad

ondernemer ziet potentieel over het hoofd

We merken bij bedrijven dat arbeidspotentieel van mensen die van werk willen veranderen, over het hoofd wordt gezien. Ondernemers nemen nu vaak nog uitsluitend cv’s als uitgangspunt bij het selecteren van kandidaten. 

Bij Randstad kijken we steeds minder naar opleiding en ervaring, maar meer naar motivatie en houding. Want vakvaardigheden kunnen medewerkers leren, maar houding en gedrag maken ze pas echt geschikt voor de job. Er wordt nog te weinig geselecteerd op kandidaten die beschikken over passende talenten en motivaties.

voorbeeld uit eigen organisatie

Om een voorbeeld te noemen uit onze eigen organisatie: geen van onze intercedenten heeft een specifieke opleiding voor deze functie gevolgd. We hebben onze medewerkers geselecteerd op eigenschappen die passen bij deze functie, zoals klantgerichtheid, nieuwsgierigheid en extravertheid. Deze talenten herkennen wij vaak bij bij mensen van de hotelschool of een commerciële economische opleiding.

meer kans op vast dienstverband

Maar hoe zorg je ervoor dat kandidaten worden klaargestoomd voor een loopbaanswitch? Met Randstad zorgen we dat mensen door coaching, (online) trainingen en (vak-)gerichte opleidingen aansluiten op de arbeidsmarkt. Met deze ondersteuning werken we samen aan ieders groei en dat wordt zeer gewaardeerd door ondernemers. We zien dat mensen in zulke werk- en leertrajecten gemiddeld twee keer zo lang werken bij de opdrachtgever en meer kans maken op een vast dienstverband. Wil jij je medewerkers up-to-date, loyaal en gemotiveerd houden? Kijk wat Randstad voor je kan doen

nut van omscholing

Een voorbeeld van het nut van omscholing? De afgelopen drie kwartalen hebben we in Nederland meer dan 50.000 ICT-vacatures gehad. Traditioneel zouden we die gezien de krapte op de arbeidsmarkt alleen kunnen invullen met schoolverlaters. Dat lost het probleem niet op. We kijken daarom ook naar talent dat nog geen ICT-ervaring heeft. Via gerichte en kortlopende trajecten, kunnen we medewerkers uit andere branches klaarstomen voor een ICT-baan.

personeel dat meegroeit met je bedrijf

Met bijscholing en ontwikkelingstrajecten van Randstad kunnen we er ook voor zorgen dat je personeel meegroeit met je bedrijf. Zo vroeg een opdrachtgever zich af of zijn ouder wordende medewerkers klaar waren voor hun veranderende functies. Kunnen productiemedewerkers van nu bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie van procesoperator? In samenwerking met deze opdrachtgever hebben we drie trajecten uitgetekend. De ene groep blijft actief op het huidige niveau, een tweede groep pakt extra taken op en een derde groep groeit daadwerkelijk door tot procesoperator. Zo wordt een potentieel personeelstekort in de toekomst voorkomen. Wil jij je medewerkers ook fit for the job houden? Check dan vooral deze link voor een oplossing.

mismatch op de arbeidsmarkt

Wij vinden het belangrijk om samen te werken aan groei van zowel de kandidaat als de opdrachtgever. Er is geen schaarste op de arbeidsmarkt, maar wel een behoorlijke mismatch. Focus op (om)scholing en ontwikkeling van mensen biedt daarvoor een duidelijke oplossing. Randstad is het antwoord voor werkgevers die aan de slag gaan met goed personeelsbeleid en de ontwikkeling van hun medewerkers. Kijk hier hoe Randstad jouw bedrijf kan helpen naar (extra) groei.