Nederland is een land van papiertjes: vergunningen, diploma’s en certificaten. Documenten om aan te tonen dat iemand iets kan of behaald heeft en een bepaald beroep mag uitoefenen. Dat is heel waardevol, maar ook beperkend. Durft u verder te kijken dan die papieren alleen?

Kandidaten worden vaak afgewezen omdat ze geen mbo, hbo of universitair diploma hebben. De achtergrond van een afwijzing is over het algemeen dat de kandidaat niet over het vereiste werk- en denkniveau beschikt. En dat is lang niet altijd terecht.

slim of toch niet?

Op elke school en universiteit zitten slimme en minder slimme studenten. Er zijn talloze voorbeelden van minder slimme klasgenoten die tot ieders verbazing tóch hun diploma hebben behaald. Of van heel intelligente klasgenoten die níet geslaagd zijn. Ook zijn er incidenten binnen het onderwijssysteem waar studenten diploma’s hebben gekregen waar ze geen recht op hadden. Het diplomaschandaal Hogeschool InHolland staat velen nog vers in het geheugen.

diploma vs. intelligentie

Het aantonen van het werk- en denkniveau van een kandidaat middels het hebben van een diploma is achterhaald (Schmidt & Hunter, 1998). Het werk- en denkniveau blijft natuurlijk  belangrijk, maar het afleiden hiervan aan de hand van een behaald diploma staat ter discussie. Werkgevers moeten ook kijken naar werkervaring, instelling, houding en persoonskenmerken. En naar intelligentie. Dit is tegenwoordig snel en eenvoudig te testen. 

vind écht talent

Een goede capaciteitentest geeft inzicht in logisch redeneren, ruimtelijk inzicht en cijfermatig inzicht. De test geeft inzicht op welk werk- en denkniveau iemand in staat is te functioneren. Hiermee voorkomt u dat u slimme en talentvolle kandidaten onterecht afwijst omdat ze geen diploma hebben. Tevens filtert een dergelijke test ook de mensen eruit die wel een diploma hebben, maar eigenlijk niet over het vereist werk- en denkniveau beschikken. Een nieuwe manier van naar mensen kijken die zeer waardevol is. Zeker in de huidige arbeidsmarkt waarin talent en bepaalde profielen steeds schaarser worden.