Op zoek naar het beste talent voor jouw organisatie? Richt je vizier dan op kandidaten met - bewezen - sterke soft skills. Iemand met goed ontwikkelde sociale vaardigheden is in de regel een aanwinst voor elk team. De soft skills die daarvoor nodig zijn, zijn onder andere: goed kunnen organiseren en communiceren, een teamplayer zijn, problemen kunnen oplossen, je snel kunnen aanpassen en discipline hebben. Wij hebben voor jou de 6 soft skills die je zoekt in succesvolle nieuwe medewerkers voor jouw team op een rijtje gezet. Om erachter te komen hoe goed de soft skills van de sollicitant zijn, kun je:

  • referenties inwinnen
  • de kandidaat vragen zichzelf een score te geven
  • speciale tests afnemen die aantonen of en hoe de kandidaat deze vaardigheden inzet
  • specifieke vragen stellen over situaties waarin de kandidaat zijn of haar skills gebruikte

Combineer de bovenstaande opties, zodat je een zo breed mogelijk beeld krijgt. Bepaal ook hoe belangrijk de skills zijn voor de vacature. Als het gaat om een functie waarin iemand vooral onafhankelijk is en solistisch werkt, is het niet zo relevant of de kandidaat goed in teamverband kan werken. Het is in dat geval belangrijker dat de kandidaat zelfstandig en ondernemend is.

6 soft skills die je zoekt in nieuw talent voor jouw team

  1. organisatievermogen
  2. communicatie (oprecht luisteren en overtuigende informatie geven)
  3. teamvaardigheden
  4. probleemoplossend vermogen
  5. aanpassingsvermogen
  6. discipline

1. organisatievermogen

Weten welke taken je wanneer moet doen en welke inspanning die van je vergen, en daardoor je energie en concentratie goed kunnen verdelen over de werkzaamheden

Organisatorische skills laten zien hoe goed de kandidaat is voorbereid op het uitvoeren van de werkzaamheden. Ze zijn ook een graadmeter voor iemands bedrevenheid in het inzetten van hulpmiddelen, het halen van deadlines en het vertalen van resultaten naar andere projecten. Dat zijn zaken die je wilt zien bij veelbelovende kandidaten.

2. communicatie (oprecht luisteren en overtuigende informatie geven)

Voor veel projecten geldt dat onderlinge communicatie de kritieke succesfactor is. Iemand die bereid is raad te vragen aan meer ervaren collega’s zal, naar alle waarschijnlijkheid, een waardevol teamlid zijn. Kies daarom voor kandidaten die rekening houden met andermans gevoelens, bruggen kunnen bouwen en weten hoe ze om hulp moeten vragen.

3. teamvaardigheden

Het opbouwen van een synergetische sfeer waarin de groep gezamenlijk naar het gestelde doel toe werkt. Van leden van een team wordt verwacht dat ze hun steentje bijdragen, anderen helpen als ze het moeilijk hebben, conflicten oplossen voordat ze een probleem worden en initiatief nemen. Het is niet per se nodig om de kandidaat met de beste leiderschapskwaliteiten te selecteren, maar het is altijd verstandig te kiezen voor mensen die zich committeren aan het succes van het team.

4. probleemoplossend vermogen 

Erkennen dat problemen bestaan en tot een plan kunnen komen om ze op te lossen. De kandidaat die deze skill bezit, komt met creatieve en bruikbare ideeën om (organisatie)doelen te halen. Let dus vooral op sollicitanten die het initiatief nemen om meerdere plannen van aanpak te maken maar zonder problemen van koers kunnen veranderen als iets niet werkt. 

5. aanpassingsvermogen

Soms haalt een team de deadline niet, of is het budget op voordat het project de eindstreep bereikt. Vraag de sollicitant wat hij of zij zou doen als de zaken niet zo lopen als verwacht. En kies voor de kandidaat die toegeeft dat zoiets frustrerend is maar desondanks kijkt wat de volgende stappen zijn. De kandidaat is dus flexibel bij veranderingen. 

6. discipline

Weten wat relevant is en wat niet, en focussen op de hoofdzaken (ondanks de afleiding die elke dag biedt). Projecten tot een goed einde brengen (en langere tijd bij dezelfde werkgever blijven werken) vraagt van mensen dat ze bereid zijn obstakels te overwinnen. Nieuwe werknemers moeten een aantal hindernissen overwinnen, zoals onbekendheid met de gang van zaken, nieuwe werkrelaties en een andere werkplek dan ze gewend zijn. Dan kan het lastig zijn om de focus scherp te krijgen en te houden. Vraag sollicitanten naar voorbeelden van hun discipline en hoe ze grip krijgen op hoofd- en bijzaken. 

meer weten over employer branding?

Wil je meer informatie over het belang van jouw werkgeversimago in de strijd om talent op de arbeidsmarkt? Of wil je zelf aan de slag met het (verder) ontwikkelen van jouw employer brand? Bekijk dan onze artikelen over employer branding of download het employer branding onderzoeksrapport. Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom employer branding? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

meld je aan voor de Randstad nieuwsbrief