Reskilling is hét thema van de komende vijf jaar, aldus het World Economic Forum (WEF) in het rapport The Future of Jobs 2020. In deze blog lees je waarom dat zo is, en geven we je 5 praktijktips om een start te maken in jouw bedrijf. 

reskilling voor de toekomst

Met reskilling wordt omscholing bedoeld: nieuwe vaardigheden ontwikkelen voor een andere baan. Door de toenemende automatisering, digitalisering en robotisering zal, volgens het WEF, 40% van de kernvaardigheden van medewerkers in de komende vijf jaar veranderen. Dit betekent dat de helft van alle werknemers moet worden bij- of omgeschoold. 
Ook voorspelt het WEF dat de toenemende automatisering er in de komende vijf jaar voor zorgt dat er 85 miljoen banen verdwijnen. Tegelijkertijd komen er ook 97 miljoen nieuwe banen bij voor de mensen die de juiste skills en competenties hebben. 

lees ook

de top 10 skills voor 2025: dit zijn ze.

5 praktische tips waar je vandaag mee aan de slag kunt

Voor alle projecten en processen in je bedrijf geldt dat een gestructureerde en doelgerichte aanpak de beste kans op succes geeft. Dat is in het geval van reskilling van je medewerkers niet anders. Deze 5 tips helpen je daarbij.

1. onderneem (nu!) actie

Zet reskilling bovenaan de agenda in je bedrijf. Zorg dat alle teams en afdelingen weten dat het prioriteit heeft om te zorgen dat iedereen mee kan in de stroomversnelling die de wereld van werk zo snel zal veranderen, onder meer door de coronapandemie, de toenemende automatisering en de snelle groei van nieuwe technologie

2. bepaal waar je nu staat

Kijk naar de trends in je branche en inventariseer de uitdagingen die op je gaan afkomen de komende paar jaar. Welke skills die je (straks) nodig hebt, hebben je medewerkers al? En waar zit de skills gap die een probleem kan worden?

3. bepaal je doelen

Nu je weet wat de stand van zaken is, kun je de doelen formuleren die je wilt bereiken. Om je reskillingaanpak structuur en focus te geven, kan het helpen dit te doen aan de hand van de SMART-methode
SMART-doelen zijn:

  • specifiek
  • meetbaar
  • acceptabel
  • realistisch
  • tijdgebonden.  

Op deze manier krijg je heldere doelstellingen en kun je goed monitoren wat de voortgang is.

4. maak leren en groeien aantrekkelijk voor je medewerkers

Stimuleer je medewerkers hun potentieel verder uit te bouwen en laat ze zien dat je wilt investeren in hun toekomst in jouw bedrijf. Bespreek de persoonlijke ontwikkeling met iedere medewerker en bied trainingen aan die daarbij passen. 

lees ook

(hoe) haal je het beste uit je medewerkers?

5. zorg voor een veelzijdig aanbod

Leren kan op veel manieren, dus het is zaak uit te zoeken welke manier het beste past bij je medewerker. Als je weet welke skills je medewerkers moeten ontwikkelen, ga je op zoek naar de juiste aanbieders. In veel gevallen kan online learning een goede keuze zijn, maar zorg ook voor alternatieven.

lees ook

randstad opleidingen en trainingen: personeel ontwikkelen & opleiden