Met de aanhef van je sollicitatiebrief richt je je op de lezer of het bedrijf waar je solliciteert. De aanhef kun je op verschillende manieren formuleren en daar zit meteen de uitdaging. Welke aanhef gebruik je? Om je te helpen hebben we een aantal handige voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Stel jezelf de volgende twee vragen voordat je begint met schrijven:

vraag 1: weet je de naam van degene aan wie je je sollicitatiebrief wil richten?

Ja? Mooi! Nee? Probeer de voor- en achternaam dan te achterhalen. Controleer eerst of de naam van de werkgever, recruiter of hr-medewerker bij de vacature staat. Nee? Bekijk dan de website of zoek de naam op via de LinkedIn-pagina van het bedrijf. Een aanhef met naam maakt je brief persoonlijk en vergroot de kans dat deze direct in de juiste handen terechtkomt. Als je de naam niet kan vinden kan je ook het bedrijf bellen en vragen wie er over de sollicitaties gaat.

vraag 2: is het bedrijf waar je solliciteert formeel of informeel?

De tweede stap voor het bepalen van de aanhef is kijken naar het type bedrijf waar je solliciteert. Is het een formeel bedrijf waar een sterke hiërarchie heerst en mensen elkaar met titels aanspreken? Of is het een informeel bedrijf waar iedereen gelijk is? Bekijk ook de website en eventueel de social media kanalen van het bedrijf. Hierdoor krijg je al een goede indruk van de communicatiestijl en weet je welke toon je het beste kan gebruiken.

Heb je een antwoord op beide vragen? Dan weet je welke aanhef je kan gebruiken. Bekijk onze voorbeelden in de tabel en pas ze toe op je eigen sollicitatiebrief. 

aanhef zonder naam

  • formeel, 3 opties: Beste meneer/mevrouw, Geachte meneer/mevrouw OF Beste heer/mevrouw
  • informeel: Hi team [bedrijfsnaam],
  • niet formeel, niet informeel: Hallo,

aanhef mét naam

  • formeel, 2 opties: Beste meneer/mevrouw [achternaam], OF Geachte meneer/mevrouw [achternaam]
  • informeel, 2 opties: Beste [voornaam] OF Hi [voornaam] (bijv. Hi Pieter,)
  • niet formeel, niet informeel: Beste [voornaam] [achternaam], (bijv. Beste Pieter Winter)

Nu je je aanhef hebt bepaald, is het tijd voor de volgende stap: de openingszin. Met de openingszin kun je direct een goede indruk achterlaten en de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van je verhaal. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. Hier volgen drie varianten met voorbeelden die je kan gebruiken voor het schrijven van je eigen openingszin. 

variant 1: gebruik een anekdote

Open je sollicitatiebrief met een anekdote, oftewel een persoonlijk verhaal. Dit kan een verhaal zijn over het verleden, maar ook over het heden of de toekomst. Met een oprecht verhaal laat je een stukje van jezelf zien en weet je zeker dat je origineel bent. Heb je inspiratie nodig? Gebruik dan de volgende voorbeelden:

  • Al van jongs af aan heb ik interesse in technologie. Op school deed ik niets liever dan knutselen. Als er thuis iets kapot ging, probeerde ik het als eerste te repareren.

  • Mijn ouders werken beiden in het ziekenhuis. Dat ik verpleegkunde wilde studeren, kwam voor velen dan ook niet als verrassing.

  • Vorig jaar ging ik voor het eerst alleen backpacken. Tijdens deze reis is mijn interesse in toerisme aangewakkerd.

  • Toen ik voor het eerst met de bus op schoolreisje ging, vond ik de reis interessanter dan de bestemming. Op dat moment wist ik het al zeker: ik wil buschauffeur worden!

variant 2: vertel over je passies

Als je wil vertellen waarom je de juiste kandidaat bent voor een functie, is het feit dat je er een passie voor hebt misschien wel één van de beste argumenten. Oprechte interesse leer je namelijk niet zomaar aan. Je hebt het, of je hebt het niet! Vertellen over je passies in je openingszin kun je op meerdere manieren doen:

  • Een perfect gegrild stukje vlees, een nieuw recept dat beter uitpakt dan verwacht, tevreden gasten aan tafel… Als geboren kok is er niets dat mij gelukkiger maakt!

  • Zodra ik een kleding winkel binnenstap, beginnen mijn handen te jeuken. Ik stel me voor hoe ik de winkel style en welke outfits ik voor de klanten uitkies. Mode en verkoop is niet alleen mijn beroep, maar ook mijn passie!

  • Mijn beste vriendin kent mij als geen ander. Toen zij vertelde dat ze de perfecte vacature voor mij had gevonden, was ik razend benieuwd. Ik moet toegeven: ze had gelijk.

  • Mijn neef René begint altijd te glunderen als hij over zijn werk vertelt. Toen hij me erop wees dat er op de marketingafdeling een gave functie vrijkwam, wist ik wat mij te doen stond. 

  • Vorige week vertelde jullie sales manager Frank mij over zijn zoektocht naar een nieuwe collega. Dit kon geen toeval zijn, want het idee om door te groeien naar het sales-team spookt al weken door mijn hoofd.

variant 3: verwijs naar een persoon

Een derde manier om je sollicitatiebrief te beginnen is door te verwijzen naar iemand die je de vacature heeft aangeraden. Misschien is het iemand die al bij het bedrijf werkt, of een vriend die de vacature ergens voorbij zag komen. Gebruik de vorige voorbeelden.

variant 4: vertel over je interesse in het bedrijf

Soms is het niet alleen de vacature, maar vooral het bedrijf zelf waar je razend enthousiast over bent. Dat is natuurlijk een mooi compliment aan het bedrijf, dat je goed kan gebruiken voor de openingszin van je sollicitatiebrief. Deze variant komt ook van pas als je een open sollicitatiebrief stuurt. De volgende voorbeelden kun je gebruiken om je interesse in een bedrijf te laten blijken:

  • Vorig jaar gaf jullie marketing manager een gastcollege op mijn opleiding. Sindsdien houd ik jullie campagnes nauwlettend in de gaten en lees ik elke update op jullie website. Toen ik zag dat jullie een nieuwe junior marketeer zoeken, maakte mijn hart een sprongetje!

  • Afgelopen week bezocht ik de autobeurs in Amsterdam. Ik was niet alleen onder de indruk van de auto’s, maar ook van de organisatie. Alles was van A tot Z geregeld en dat maakte mij nieuwsgierig naar het evenementenbureau erachter.

  • Als ik jullie bedrijfsvideo bekijk en de klantverhalen op jullie website lees, snap ik wel waarom jullie gekroond zijn tot beste werkgever van de regio. Bij zo’n fijne organisatie zou ik graag mijn carrière als financieel administratief medewerker willen beginnen.