[optioneel: jouw adres en het adres van het bedrijf]

Onderwerp: Sollicitatie voor de functie van automonteur

Beste meneer Dijkstra, 

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in techniek en auto’s. Op de basisschool was handvaardigheid mijn favoriete vak en deed ik niets liever dan knutselen. Na schooltijd ging ik naar mijn oom om hem te helpen sleutelen aan zijn oldtimer. Ik wilde precies weten hoe de onderdelen in elkaar zaten en hoe je iets kon repareren. Toen ik op mijn 10e verjaardag naar een autorace ging, wist ik het zeker: ik wil automonteur worden! Dus toen een vriend mij vertelde over de openstaande vacature van monteur bij Decargo, wist ik dat ik deze kans niet aan mij voorbij moest laten gaan. In deze brief wil ik mijn enthousiasme delen en vertellen waarom ik jullie team kan versterken.

Vorige maand heb ik de opleiding autotechnicus aan het ROC van Amsterdam afgerond. Tijdens deze opleiding heb ik twee keer stage gelopen. Mijn eerste stage deed ik bij een autobandenbedrijf in Amersfoort, waar ik vooral onderhoudswerkzaamheden uitvoerde. Tijdens mijn tweede stage bij een autogarage in Hoofddorp deed ik nog meer praktijkervaring op. Bovendien kreeg ik een aantal administratieve taken, waaronder het inplannen van afspraken met klanten en het plaatsen van bestellingen bij leveranciers.

Nu ik klaar ben met mijn opleiding kan ik niet wachten om aan de slag te gaan als automonteur. Ik ben heel klantgericht en nauwkeurig in mijn werk. Ik werk graag in een hecht team dat passie heeft voor het vak en altijd voor elkaar klaarstaat. Bovendien vind ik het belangrijk dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Om die redenen ben ik ervan overtuigd dat Decargo goed bij mij past. 

Het lijkt mij een mooie uitdaging om het team van Decargo te versterken en ik kom graag op gesprek om meer over mijzelf en mijn werkervaring te vertellen. 

Met vriendelijke groet,

Yaël de Groot

Een sollicitatiebrief bestaat uit meerdere kleine en grotere onderdelen. De drie belangrijkste onderdelen zijn als volgt: een intro, een kern en een afsluiting. Het maakt niet uit op welke functie je solliciteert, want deze drie onderdelen kun je altijd gebruiken. We ontleden de brief hieronder per onderdeel en vertellen je precies wat je waar kan beschrijven. Onthoud hierbij dat je de schrijfstijl aanpast naar het bedrijf waar je solliciteert en dat je de brief nooit langer maakt dan één A4.

Wil je ook tips en voorbeelden van de overige onderdelen van een sollicitatiebrief (zoals het adres, de aanhef, de ondertekening, etc.)? Bekijk dan onze volledige opbouw van een sollicitatiebrief.

voorbeeld intro sollicitatiebrief

In de eerste alinea, de intro, wil je direct de aandacht van de lezer trekken. Dit is belangrijk, want op basis daarvan bepaalt de lezer of hij of zij doorleest. Laat daarom op een originele manier blijken dat je enthousiast bent over de functie of het bedrijf. 

Vertel bijvoorbeeld waarom je het vakgebied waarin je solliciteert zo leuk vindt en waarom de vacature goed bij je past. Dit maakt het persoonlijk. Ook kan je hier aangeven waar je de vacature gevonden hebt of wie jou aangeraden heeft. Als je iemand kent bij het bedrijf, kan dit namelijk in je voordeel werken.

kern van je verhaal

De kern van je brief kan uit één of meerdere korte alinea’s bestaan. 

In de kern vertel je over je werkervaring. Als je meerdere banen hebt gehad, hoef je niet al je werkervaringen te benoemen en te vertellen hoelang je overal hebt gewerkt. Dit staat namelijk ook op je cv. Kies daarom de meest recente en relevante werkervaringen uit en geef aan wat je geleerd hebt. 

Heb je nog geen werkervaring, omdat je bijvoorbeeld net klaar bent met je opleiding? Vertel dan over je studie en hoe je de kennis die je daar hebt opgedaan kan toepassen in de functie waar je op solliciteert.

Vergeet niet dat bijbanen, stages, vrijwilligerswerk, nevenwerkzaamheden en andere activiteiten ook meetellen als werkervaring. Benoem dit dus zeker als het relevant is voor de functie waar je op solliciteert. In het voorbeeld heeft de sollicitant nog geen fulltime baan gehad, maar wel stages gelopen bij bedrijven in dezelfde branche.

Nadat je je enthousiasme hebt gedeeld en verteld hebt over je werkervaring, wil je de lezer overtuigen waarom jij nou zo geschikt bent voor de functie. Je kan aangeven waar je goed in bent en hoe je met jouw kennis en competenties echt een bijdrage kan leveren aan het team of het bedrijf. Bovendien is het voor de lezer leuk om te weten wat je doelen zijn en waarom je denkt dat het bedrijf goed bij je past.

voorbeeld afsluiting sollicitatiebrief

In de afsluiting van de brief kun je nogmaals je enthousiasme over de functie benadrukken. Dit is belangrijk, want het eerste en het laatste gedeelte van een verhaal worden vaak het best onthouden. 

meer voorbeelden van verschillende sollicitatiebrieven?

In dit voorbeeld werd er gesolliciteerd op een specifieke vacature, maar er zijn nog meer soorten sollicitatiebrieven die je kan schrijven. Denk aan een open sollicitatiebrief, die je gebruikt als er geen vacature open staat, maar je ergens graag wil werken. Of een sollicitatiebrief voor een stage die je tijdens je studie moet doen. Zowel voor een bijbaan als een stage of een fulltime baan helpt een sollicitatiebrief jou om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Ben je op zoek naar meer voorbeelden van sollicitatiebrieven?

Bekijk dan eens onze andere voorbeelden:

meest gestelde vragen over een sollicitatiebrief

  • hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

    Een goede sollicitatiebrief schrijf je door relevante informatie over jezelf en argumenten over waarom je geschikt bent voor een functie toe te voegen. Vertel daarnaast waarom je bij het bedrijf past en maak gebruik van een goede opbouw. Hier vind je een goed voorbeeld van een sollicitatiebrief.

  • hoe bouw je een sollicitatiebrief op?

    De belangrijkste onderdelen van een sollicitatiebrief bestaan uit een intro, een kern en een afsluiting. In elk deel verwerk je andere relevante informatie. Benieuwd naar voorbeelden van hoe deze onderdelen er precies uitzien? Hier lees je tips over de onderdelen van een sollicitatiebrief.