Onderwerp: Sollicitatie junior accountant bij Frits Finance

Beste Carmen Hulshof,

Elke ochtend doe ik een rondje langs de LinkedIn-velden, op zoek naar een gave vacature. Vanochtend zag ik er eindelijk één! Ik klikte op de link, belandde op jullie website en werd direct enthousiast. Waarom? Dat vertel ik je graag in deze mail.

Mijn naam is Rick en momenteel zit ik in de laatste fase van mijn studie Accountancy. Een spannende periode, want na het afronden van mijn afstudeeronderzoek gaat mijn carrière als accountant écht beginnen. Om een vliegende start te maken, wil ik graag aan de slag bij een accountantskantoor waar ik veel kan leren en waar voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Frits Finance lijkt mij daarom de perfecte match. 

Naast theoretische kennis, breng ik als junior accountant ook werkervaring mee. Tijdens mijn studie heb ik namelijk stage gelopen bij een financieel advieskantoor in Leiden. Hier assisteerde ik een ervaren accountant met een internationaal portfolio. Mijn taken bestonden onder andere uit het doen van loon- en omzetbelasting, ondersteunen bij de salarisadministratie en meehelpen aan de controle van jaarrekeningen.

Buiten de opleidings- en doorgroeimogelijkheden die Frits Finance biedt, spreekt ook de bedrijfscultuur mij erg aan. Jullie team is jong, ambitieus en de foto’s en bedrijfsvideo’s op de website stralen een prettige werksfeer uit. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn nieuwsgierige en zelfstandige persoonlijkheid een goede aanvulling ben voor het team. 

Het lijkt me leuk om op gesprek te komen, kennis te maken en meer te horen over de vacature junior accountant. 

In de bijlage vind je mijn cv met meer informatie over mijn werkervaring. Mocht je meer van mij willen weten, dan hoor ik het uiteraard graag.

Met vriendelijke groet,

Rick Veldhuis

Een sollicitatie-mail komt qua opbouw overeen met een sollicitatiebrief. Je deelt de mail op in een introductie, een kern en een afsluiting. Zo’n opbouw helpt om te bepalen in welk deel je welke informatie verwerkt. Dit maakt je brief overzichtelijk en fijner om te lezen. 

In de volgende alinea’s ontleden we de voorbeeldmail en vertellen we je hoe je je eigen introductie, kern en afsluiting schrijft.

dit zet je in de inleiding van je sollicitatie-mail

Je begint je mail natuurlijk eerst met een aanhef. Vaak staat de naam van degene die over de vacatures gaat onderaan de vacature, dus maak hier gebruik van. Zo richt je de mail direct aan de juiste persoon en toon je aan dat je oplettend bent. 

Stem je aanhef af op het bedrijf waar je solliciteert. In het voorbeeld kiezen we voor een informele aanhef, maar je kan het natuurlijk ook formeler maken. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Geachte mevrouw / meneer [achternaam]

 • Geachte [voornaam] [achternaam]

 • Geachte meneer, mevrouw

 • Beste [voornaam]

 • Hi team [bedrijfsnaam]

In je inleiding kun je kort vertellen waar je de vacature hebt gezien of hoe je het bedrijf kent. Doe dit zo origineel mogelijk en zorg dat jouw intro er echt uit springt. De kans dat je als enige solliciteert is klein, dus maak de lezer nieuwsgierig naar jouw verhaal.

dit zet je in de kern van je sollicitatie-mail

De kern van je sollicitatie-mail bevat drie onderwerpen of onderdelen. We leggen je per onderdeel uit welke informatie je beter wel en beter niet kan delen. 

       1. Persoonlijke informatie

Om de lezer een beeld te geven van jou als persoon, vertel je in de kern van je mail over je persoonlijkheid. Dit kunnen karaktereigenschappen zijn, maar ook hobby’s, dingen die je leuk vindt om te doen of je interesses. Deze informatie is soms nog belangrijker dan je kennis en ervaring. Alles valt namelijk te leren, maar je persoonlijkheid kun je niet veranderen. Als jij de lezer kan overtuigen dat je goed bij het bedrijf en het team past, sta je al 1-0 voor!

Treed bij het delen van persoonlijke informatie niet teveel in detail en bedenk welke informatie relevant is om te delen. Stel je solliciteert op een functie als accountant, dan is het niet belangrijk om te vertellen dat je een dierenvriend bent. Benoem in dat geval dat je in je vrije tijd blogs schrijft over beleggen. Bedenk welke eigenschappen of hobby's van pas komen in de functie waar je op solliciteert en bewaar de rest voor tijdens het teamuitje.

       2. Informatie over je werkervaring en/of studie

Dit is hét moment om de lezer te overtuigen dat jij de juist kennis in huis hebt. Benoem welke verantwoordelijkheden je hebt in je huidige baan, wat jouw unieke bijdrage is binnen het bedrijf en welke prestaties je hebt geleverd. Bedenk ook hier welke informatie het meest relevant is en geef deze voorrang in je mail.  

Heb je nog geen werkervaring? Denk dan aan wat je geleerd hebt tijdens je studie en hoe je deze kennis kan gebruiken in je nieuwe baan. Bijbaantjes, stages, nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk tellen natuurlijk ook mee.

       3. Argumenten waarom jij geschikt bent voor de functie

Nu ga je nog iets specifieker in op de functie en het bedrijf. Gebruik twee of drie argumenten die de lezer overtuigen waarom ze jou in het team willen. Hoe onderscheid je jezelf van andere kandidaten met dezelfde, of misschien wel meer ervaring en kennis? Vraag jezelf af waarom jij een aanwinst bent voor het team en schrijf dat overtuigend op.

zo sluit je een sollicitatie mail af

In de afsluiting van je mail benadruk je (nogmaals) het doel van je mail, namelijk uitgenodigd worden op gesprek. Ook verwijs je in de afsluiting van je mail naar eventuele bijlagen. Dit zijn enkele voorbeelden die je kan gebruiken:

 • Vriendelijk groet

 • Hartelijke groet

 • Met vriendelijke groet

 • Groetjes

Ook hier geldt dat je de afsluitende groet afstemt op het bedrijf waar je solliciteert. Vind je het lastig in te schatten hoe formeel het bedrijf is? Ga dan voor zekerheid en kies een meer formele variant. 

het verschil tussen een sollicitatie-mail en een begeleidende mail

Als je per mail solliciteert kan je dat op twee manieren doen. Je kan je sollicitatie uitschrijven in de mail zelf, zoals we in het voorbeeld hebben gedaan, of je sollicitatiebrief toevoegen als aparte bijlage. Voeg je je sollicitatiebrief toe als bijlage? Dan is de tekst die je in de mail zet de begeleidende mail. In deze begeleidende mail vertel je kort waarom je mailt en verwijs je naar de bijlage. Je geeft dan verder geen inhoudelijke informatie.

algemene tips voor je sollicitatie-mail

Is je mail klaar om te verzenden? Check dan nog even onze tips voordat je op de ‘verstuur’ knop klikt:

 • gebruik een professioneel afzenderadres zonder bijnamen of gekke tekens. 

 • deel je mail op in meerdere alinea’s om het overzichtelijk te maken.

 • verstuur je mail direct naar degene die over de vacatures gaat. Vaak vind je het e-mail adres op de vacature of de website van het bedrijf. Zo weet je zeker dat ‘ie direct in de juiste digitale handen terechtkomt.

 • maak je mail niet te kort, maar ook zeker niet te lang. Ergens tussen de 250 en 400 woorden is voldoende.

 • vul de onderwerpregel altijd in. Behalve de veilige optie ‘Sollicitatie [functietitel]’ kun je hier natuurlijk ook een variant op verzinnen waarmee je extra opvalt. Wees creatief, maar blijf professioneel.

 • nog geen reactie ontvangen na een paar dagen? Wees niet bang om een opvolgmail te sturen! Hiermee toon je aan dat je echt geïnteresseerd bent.

 • verzend je mail vroeg in de ochtend of direct na de lunch. Dit zijn tijdstippen waarop de meeste mensen hun e-mail checken. 

 • vergeet je bijlage niet! Een extra mailtje met ‘oeps, bijlage vergeten’ staat slordig.

meer voorbeelden van sollicitatiebrieven?

Digitale sollicitatiebrieven, papieren sollicitatiebrieven, open sollicitatiebrieven… ze komen allemaal op hetzelfden neer. Jij wil ergens aan de slag! Benieuwd naar meer voorbeelden van sollicitatiebrieven of wil je tips voor je  motivatiebrief? Bekijk dan onze handige voorbeelden:

meest gestelde vragen over een sollicitatie-mail

 • wat zet je in de mail van een sollicitatie?

  In je sollicitatie-mail deel je persoonlijke informatie en vertel je over je werkervaring of je huidige functie. Bovendien geef je argumenten waarom je geschikt bent voor de functie en goed binnen het team of bij het bedrijf zou passen. Benieuwd hoe een sollicitatie-mail er-uit-ziet? Hier vind je een handig voorbeeld van een sollicitatie-mail.

 • waar moet je op letten als je solliciteert via de mail?

  Als je solliciteert per mail zijn er een aantal dingen waar je extra goed op moet letten. Gebruik een professioneel afzenderadres, verstuur je mail naar een persoonlijk e-mailadres en vergeet je bijlage niet. Ook loont het om na te denken over je onderwerpregel en het tijdstip waarop je je mail verstuurt. Hier vind je meer aandachtspunten en tips voor je sollicitatie-mail.