[optioneel: jouw adres en het adres van het opleidingsinstituut]

Onderwerp: Motivatie verpleegkunde opleiding

Beste Martine Raven, 

De afgelopen twee jaar heb ik veel nagedacht en gedroomd over mijn toekomst. Met het einde van mijn havo in zicht komt de studiekeuze steeds dichterbij. Het is een hele belangrijke stap en er zijn zo ontzettend veel opties. Gelukkig was de keuze voor mij erg makkelijk. Er is namelijk maar één opleiding waar mijn zorghart sneller van gaat kloppen, en dat is verpleegkunde!

Als klein meisje was ik altijd al bezig met het zorgen voor mensen om mij heen. Ik vond het geweldig om mijn jongere broertje de fles te geven en mijn nichtjes te helpen met broodjes smeren. Sinds mijn oma alleen is, doe ik ieder weekend boodschappen met haar en poetsen we samen het huis. 

Sinds afgelopen zomer heb ik een bijbaan in een bejaardentehuis. Hier help ik met het klaarmaken van het eten en breng ik koffie en thee rond. Ook maak ik graag praatjes met de bewoners. Als ik zie hoeveel voldoening de verpleegsters uit hun werk halen en hoe blij de bewoners worden van de hulp, kan ik maar aan één ding denken: dit beroep is mijn droom!

Met deze brief hoop ik mijn droom te verwezenlijken. Als iemand met een passie voor de zorg kan ik niet wachten om alles over dit mooie vak te leren. Na meerdere meeloopdagen op verschillende hogescholen, werd ik het meest enthousiast van het lesprogramma in Nijmegen. Er is veel persoonlijke begeleiding en er worden interessante keuzevakken aangeboden. Ook de gezellige sfeer en moderne praktijkruimte spreken mij erg aan. 

Op school kan ik goed zelfstandig werken en ben ik erg gemotiveerd om nieuwe dingen te leren. Mijn vriendinnen en familie omschrijven mij als zorgzaam, sociaal en nieuwsgierig. Deze eigenschappen zullen goed van pas komen tijdens de opleiding verpleegkunde.

Hopelijk heb ik met deze brief een goed beeld gegeven van mezelf en mijn enthousiasme voor de opleiding verpleegkunde. In de bijlage heb ik mijn twee laatste cijferlijsten toegevoegd.

Alvast bedankt voor uw tijd en ik hoop gauw van u te horen. 

Met vriendelijke groet,

Linda in ‘t Veld

Een motivatiebrief bouw je op in drie delen: een intro, een kern en een afsluiting. Deze opbouw herken je vast als je al eens een sollicitatiebrief of motivatiebrief hebt geschreven voor een (bij)baan of stage. 

In de intro of inleiding maak je meteen duidelijk wat het doel is van de brief: je motivatie toelichten zodat je toegelaten wordt tot de opleiding. 

In de kern of het middenstuk vertel je over jezelf, je persoonlijkheid en je ambities. Vergeleken met een motivatiebrief voor een baan, focus je in deze motivatiebrief nog meer op de toekomst. Je geeft aan wat je wil bereiken en hoe de opleiding je daarbij helpt. Voor een aantal functies is een specifieke opleiding zelfs vereist. In zo’n geval wil je het belang van de opleiding voor jouw toekomst extra benadrukken. 

Benieuwd hoe je zo’n motivatiebrief voor een opleiding begint? Of heb je juist hulp nodig met de afsluiting? In de volgende alinea’s ontleden we het voorbeeld en leggen we je uit hoe je een persoonlijke motivatiebrief voor jouw toekomstige opleiding schrijft. 

zo begin je een motivatiebrief voor een opleiding

Je begint je motivatiebrief met een persoonlijke aanhef. Gebruik het woord ‘Geachte’ of ‘Beste’, gevolgd door meneer of mevrouw en de achternaam. Je kan meneer of mevrouw ook weglaten en in plaats daarvan de voor- en achternaam als aanhef gebruiken. 

De aanhef ziet er zo uit:

 • Geachte mevrouw Raven,

 • Beste mevrouw Raven,

 • Beste Martine Raven,

Bij sommige studies zijn er honderden aanmeldingen en slechts een beperkt aantal plekken. Je wilt dus opvallen én een goede indruk achterlaten. Schrijf daarom een origineel begin voor je brief en zorg dat je met de eerste zinnen direct de interesse van de lezer wekt. 

In het voorbeeld schrijven we over de belangrijke stap die de scholier gaat maken en hoe bepalend het is voor haar toekomst. Er is namelijk maar één ding dat ze wil, en dat is de opleiding verpleging volgen. Met deze intro willen we het enthousiasme benadrukken en de lezer nieuwsgierig maken om verder te lezen. 

dit zet je in de kern van je motivatiebrief voor je studie

In de kern van je motivatiebrief vertel je meer informatie over jezelf en je persoonlijkheid. Hier vertel je waar je interesse voor het vak vandaan komt, waarom je zo geïnteresseerd bent in het beroep of wat je graag wil leren. Enthousiasme en nieuwsgierigheid vinden scholen belangrijk, dus benoem dat vooral.

Naast persoonlijke informatie kun je ook vertellen over je bijbaantjes, stages, nevenactiviteiten of andere werkervaring. Probeer het zo relevant mogelijk te maken voor de opleiding waar je je voor aanmeldt. Werk je bijvoorbeeld in de horeca? Dan heb je contact met veel verschillende mensen, net als in de zorg. Geef je bijles? Dan ben je vast super geduldig en kan je goed uitleggen. Ook fijn als je verpleegkundige wil worden! 

Heb je al een studie gevolgd? Beschrijf dan wat je daar hebt geleerd en hoe die kennis je helpt bij deze nieuwe opleiding. 

Tot slot kun je in de kern aangeven waarom je specifiek voor deze opleiding of school kiest. Misschien bieden ze bepaalde keuzevakken aan, staat de school goed aangeschreven of spreekt de lesmethode je aan. Een complimentje kan nooit kwaad, dus schrijf het vooral op.

zo sluit je een motivatiebrief voor een opleiding af

In de afsluiting van je motivatiebrief benadruk je nog een keer wat je met de brief hoopt te bereiken: aangenomen of toegelaten worden tot de opleiding. Als je bijlagen toevoegt, zoals een cijferlijst, een certificaat of een diploma, kun je hier in de afsluiting ook naar refereren. Vergeet de lezer niet te bedanken en sluit je brief af met een vriendelijke groet en je naam. 

meer voorbeelden van motivatiebrieven?

Er zijn verschillende soorten sollicitatiebrieven die je kan gebruiken voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld voor een fulltime baan, maar ook voor een bijbaan of stage. Bij sommige vacatures wordt er ook gevraagd om een motivatiebrief. Benieuwd naar meer voorbeelden van sollicitatiebrieven en tips voor het schrijven van een motivatiebrief? Bekijk onze voorbeelden en ga direct aan de slag!

Bekijk dan eens onze andere voorbeelden:

meest gestelde vragen over een motivatiebrief voor een opleiding

 • hoe begin je een motivatiebrief voor een opleiding?

  Je begint een motivatiebrief met een aanhef en een originele openingszin. Met de eerste zinnen wil je opvallen en een goede indruk achterlaten.

 • hoe sluit je een motivatiebrief voor een opleiding af?

  In de afsluiting van je motivatiebrief benoem je het doel van de brief. Ook kun je refereren naar bijlagen die je toevoegt. Tot slot bedank je de lezer en sluit je af met een vriendelijke groet en je naam.

 • wat zet je in een motivatiebrief voor een opleiding?

  In een motivatiebrief voor een opleiding vertel je over jezelf en geef je aan waarom je de opleiding graag wil volgen. Je vertelt waarom je geïnteresseerd bent in het vakgebied of wat je met de opleiding wil doen.