Een verkoopmedewerker is iemand die namens een bedrijf of organisatie diensten of producten aan klanten verkoopt. Dat doe je meestal in een winkel, waar je klanten adviseert en ze helpt het juiste product te vinden. Jij bent het visitekaartje van het bedrijf: het is aan jou om te zorgen dat de klant tot aankoop overgaat.

wat doet een winkelmedewerker?

Als winkelmedewerker ben je verantwoordelijk voor het adviseren van klanten en natuurlijk het verkopen van jullie product of dienst! Ook geef je de klanten de informatie die ze nodig hebben om een weloverwogen keuze te maken. Met jouw kennis van zaken zorg je dat klanten een product kopen waar ze écht blij mee zijn!

Wil je weten wat je gaat verdienen als winkelmedewerker? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als verkoopmedewerker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je aan de slag gaat als verkoopmedewerker in een winkel valt je baan onder de cao detailhandel. Dat betekent dat er afspraken zijn gemaakt met je werkgever, bijvoorbeeld over vakantiedagen en reiskostenvergoeding.

Doorgroeien als winkelmedewerker is zeker mogelijk! Heb je al meer ervaring opgedaan en lijkt leiding geven aan het verkoopteam je een leuke uitdaging? Dan kan je bijvoorbeeld eerste verkoopmedewerker worden. Of ga voor de doorstroom naar één van deze andere functies in de commerciële sector: 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Aan de slag als winkelmedewerker? Voor commercieel talent zijn er meerdere opties. Ga bijvoorbeeld aan het werk als verkoopmedewerker in een winkel, of word verkoper in de binnen- of buitendienst van een bedrijf. Dit zijn de verschillende functies als verkoopmedewerker:

verkoper in een winkel

Klanten te woord staan met een glimlach, snel alle artikelen scannen en het beste advies geven: jij doet het allemaal tegelijkertijd. Dat maakt jou de favoriete kassamedewerker van iedere vaste klant! Als verkoper in een winkel ben je het gezicht van het bedrijf en het eerste aanspreekpunt voor de klanten. Maar je staat niet alleen achter de kassa: je werkt ook samen met de filiaalmanager om de winkel tiptop in orde te houden. Dat betekent producten netjes presenteren, de schappen regelmatig spiegelen en de voorraad bijhouden. Zo is iedere dag in de winkel anders!

verkoper binnendienst

De taken van een verkoper binnendienst komen sterk overeen met die van een commercieel medewerker. Je werkt op de verkoop- of salesafdeling van een bedrijf en belt (potentiële) klanten persoonlijk op om jullie product of dienst te verkopen. Ook geef je advies, stel je facturen op en houd je de verkoopcijfers bij. Als verkoper binnendienst heb je daarnaast nog een belangrijke taak: je ondersteunt het werk van de verkopers in de buitendienst. Jij zorgt dat zij op en top voorbereid de straat op gaan.

verkoper buitendienst

Aan het werk als verkoper in de buitendienst? Dan zijn je vlotte babbel en je aansprekende lach jouw grootste pluspunten. Je werkt niet in een winkel, maar benadert juist klanten buiten de deur. Je gaat bijvoorbeeld op bezoek bij andere bedrijven. Met natuurlijk als doel: jullie product verkopen!  Zo werf je als verkoper buitendienst nieuwe klanten en onderhoud je contacten met bestaande klanten.

Werken als verkoopmedewerker doe je niet alleen maar om je targets te halen. Nee, jij hebt hart voor de zaak en wordt blij van klantcontact! Met mensen in contact staan is dan ook een van de belangrijkste onderdelen van je baan. Als winkelmedewerker sta jij klanten met een glimlach te woord en deel je je kennis over het product of de dienst die je verkoopt. Met jouw enthousiasme zorg je dat de klant een aankoop doet! Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als verkoopmedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als verkoopmedewerker

Informatie geven over een product, de details van een contract tot in de kleine lettertjes aan de klant uitleggen en uiteindelijk de aankoop vastleggen, als verkoopmedewerker draai jij je hand er niet voor om. Dit zijn de meest voorkomende taken waar je je mee bezighoudt als je als verkoopmedewerker aan de slag gaat: 

 • uitleg geven

Hoe werkt deze nieuwe stofzuiger, wat houdt een energiecontract precies in of wat is de beste gezichtscrème? Wat je ook verkoopt, als verkoopmedewerker verdiep jij je altijd in het product of de dienst. Alleen zo kan je de klant het beste adviseren. Jij weet alles over wat je verkoopt. De klant kan dus altijd op je rekenen voor goed advies! 

 • klantcontact

Het contact met de klant is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je baan als verkoopmedewerker. Jij bent het gezicht van het bedrijf. Dat is gelukkig een rol die je makkelijk afgaat: jij maakt altijd een praatje met de klant en blijft vriendelijk, wat er ook gebeurt. Door met een zonnige glimlach achter de kassa te staan, maak je de dag van alle klanten weer nét een stukje beter.  

 • het product verkopen

Als verkoopmedewerker draait alles uiteindelijk maar om één ding: je product of dienst verkopen! Of je dat nou achter de kassa doet of telefonisch. En vergeet upselling niet: weet jij welke laptophoes het beste past bij de laptop die je verkoopt? Kijk dan gelijk of de klant daar ook in geïnteresseerd is.

 • de winkel netjes houden

Werk je in een winkel? Dan is het ook jouw taak als winkelmedewerker om de winkel netjes te houden. Als het rustig is, haal je even een doekje over de kassa, veeg je de vloer aan of spiegel je de schappen. Zo ziet alles er weer top uit wanneer de volgende klant binnenkomt.

wie zijn je collega’s?

Verkopen, dat doe je niet alleen. Als verkoopmedewerker werk je samen met een heleboel verschillende collega’s die net als jij bijdragen aan de verkoop van jullie producten of diensten. Of je nou werkt als verkoopmedewerker in de detailhandel, als verkoper bij een telecombedrijf of als verkooptopper in de sales, je werkt altijd samen met andere verkopers. Afhankelijk van je functie werk je soms samen met commercieel medewerkers, verkopers in de binnendienst of verkopers in de buitendienst. Samen zorgen jullie iedere dag weer voor commercieel succes!

werkdag van een verkoopmedewerker

Waar je ook aan de slag gaat, één ding is zeker: op je werkdag als verkoopmedewerker staat de klant altijd centraal. Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als verkoopmedewerker? Lonneke liep een dagje mee als verkoopmedewerker bij onze topwerkgever KPN en zocht het voor je uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

werken als verkoopmedewerker

je werkplek: werken in de winkel

Je werkplek hangt af van waar je aan de slag gaat als verkoopmedewerker. Ga je aan het werk als verkoopmedewerker in een winkel, dan sta je iedere dag op dezelfde vertrouwde plek achter de kassa. Lijkt je functie meer op die van een commercieel medewerker, dan werk je op kantoor en bereik je klanten vanachter je bureau. Toch aan de slag als verkoper in de buitendienst? Dan ben je elke dag op pad om nieuwe klanten te benaderen. Ook fijn: als verkoopmedewerker is er altijd een baan bij jou in de buurt. Dus wordt het een baan bij de buurtsuper of toch op het hoofdkantoor van een groot telecombedrijf? De keuze is helemaal aan jou!

leuke bedrijven om te werken als winkelmedewerker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij deze toffe bedrijven:

 • adviseer klanten over het telefoonabonnement dat het beste bij ze past als verkoper en klantadviseur bij KPN

 • of verkoop de lekkerste tompoucen, het mooiste servies en de leukste cadeautjes vanachter de kassa als verkoopmedewerker bij HEMA

 • aan de slag in een filiaal van de MediaMarkt? Dat doe je als verkoper voor Budget Thuis! Zo overtuig jij klanten om voor de groene stroom en gas van je opdrachtgever te kiezen

 • weet jij alles van wijn en andere dranken? Zet dat talent dan in! Specialiseer je bijvoorbeeld als verkoopmedewerker wijn en gedistilleerd bij Sligro 

de werktijden van een verkoopmedewerker

De meeste verkoopmedewerkers hebben regelmatige werktijden: je werkt als verkoper meestal overdag. Fulltime, parttime, op oproepbasis of een bijbaantje: als verkoopmedewerker zijn er verschillende mogelijkheden. En wil je graag in het weekend werken of juist doordeweeks? Afhankelijk van het bedrijf waar je aan de slag gaat, is het allemaal mogelijk. De meeste winkelmedewerkers werken op een vaste locatie, zoals een filiaal van het bedrijf waarvoor je werkt. Als verkoper in de buitendienst verandert je werkplek juist iedere keer weer, dus als je blij wordt van afwisseling is dat ook zeker een goede optie! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om te beginnen met een baan als verkoopmedewerker heb je meestal geen specifieke opleiding nodig. Het is dus een mooie instapfunctie! Wel zijn er een aantal mbo-opleidingen waarmee je nóg sneller aan de slag kan als verkoopmedewerker, zoals de mbo-2 opleiding verkoper. En om je verkoopskills verder aan te scherpen volg je makkelijk de cursus adviserend verkopen via GoodHabitz. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Zo heb je bijvoorbeeld opleidingen en trainingen in de klantcontact. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De ideale verkoopmedewerker staat met een glimlach voor de klanten klaar, iedere dag weer. De klant is koning! Als verkoopmedewerker ben jij positief ingesteld. Je bent sociaal en vindt het leuk om met iedereen een praatje te maken. En verder zijn deze eigenschappen handig om te hebben als je op zoek gaat naar een baan als verkoper: 

 • klantgericht: dé taak van een verkoopmedewerker, alle klanten zo goed mogelijk helpen! Dat is voor jou geen probleem, want jij bent super klantgericht. Je staat open in contact met de klanten, voelt aan wat ze nodig hebben en staat hen met een lach te woord. Nog wat oefenen met je klantgerichtheid? Met de training Klantgerichtheid van GoodHabitz ontwikkel jij je snel tot de allerbeste verkoopmedewerker

 • vriendelijk: krijg je een moeilijke vraag, komt er een klacht van een klant of staat de rij bij de kassa helemaal tot achter in de winkel? Jij houdt het hoofd koel en blijft altijd vriendelijk tegen iedere klant die je spreekt. Zo zorg je dat ze met een goed gevoel weer naar buiten gaan! Ook als je aan de telefoon met klanten spreekt zet je je beste beentje voor: jij staat alle klanten vriendelijk te woord. Daar wordt iedereen blij van! En na de training Blije klanten blijven van GoodHabitz zijn jouw klanten het gelukkigst van allemaal.

 • communicatief sterk: als verkoopmedewerker heb je de hele dag contact met klanten. Het is dan ook heel belangrijk dat je communicatief sterk bent! Of het nou face-to-face, via de telefoon of achter de kassa is, je communiceert helder.

 • adviserend: het is niet alleen de taak van een verkoopmedewerker om iets te verkopen, je hebt ook een belangrijke adviserende rol. Zo zorg jij dat je klanten allemaal naar buiten stappen met het product dat het beste bij ze past! Of jij hebt de klant geadviseerd over een product waarvan hij niet eens wist dat hij het nodig had. Dat maakt jou de favoriete verkoopmedewerker van iedere klant. Nog beter worden in je rol als adviseur? Met de masterclass Klantgerichtheid van GoodHabitz maak je van klanten jouw persoonlijke ambassadeurs. Klinkt goed, toch?

 • Een andere functie binnen een vergelijkbaar vakgebied?

  Is een fucntie als verkoopmedewerker net niet de goede match, maar ben je wel beniewd naar andere functies binnen dit of een vergelijkbaar vakgebied? Neem dan even een kijkje op onze telecom of sales vakgebiedpaginas.  

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als verkoopmedewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over verkoopmedewerkers

 • wat doet een verkoopmedewerker?

  Een verkoopmedewerker verkoopt producten of diensten, geeft klanten informatie en geeft persoonlijk advies. Werken als verkoopmedewerker kan bijvoorbeeld in een winkel, maar ook als verkoper binnendienst of verkoper buitendienst. Je precieze taken zijn dan ook afhankelijk van de functieomschrijving en de plek waar je werkt. Meer weten over de functie van verkoopmedewerker? Lees er hier alles over.

 • wat verdien je gemiddeld als verkoopmedewerker?

  Als verkoopmedewerker verdien je gemiddeld 1.755 euro bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek. Krijg je per uur betaald? Dan verdien je als flexmedewerker ongeveer 10 euro per uur bij een baan in de verkoop. Meer weten over werken als verkoopmedewerker? Lees hier alles over een baan als verkoopmedewerker en bekijk meteen alle vacatures.

 • waarom is het leuk om te werken als verkoopmedewerker?

  Werken als verkoopmedewerker is vooral leuk omdat je iedere dag met klanten in contact komt! Het is daarom de perfecte baan als je sociaal bent en het leuk vindt om veel met mensen te praten tijdens je werk. Bekijk deze pagina voor meer informatie over werken als verkoopmedewerker en check meteen onze vacatures.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als verkoopmedewerker?

  Om verkoopmedewerker te worden, hoef je meestal geen specifieke opleiding gedaan te hebben. Wel is het altijd belangrijk dat je klantgericht en sociaal bent en het leuk vindt om mensen te adviseren. Meer weten over wat een baan als verkoopmedewerker inhoudt? Lees het hier!

 • hoe moet ik solliciteren op een verkoopmedewerker vacature?

  Solliciteren als verkoopmedewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als verkoopmedewerker?

  Als verkoopmedewerker is het heel belangrijk dat je klantgericht, vriendelijk, communicatief sterk en adviserend bent. Met een baan als verkoopmedewerker zet je dan ook vol in op de ontwikkeling van deze vaardigheden! Zo word jij al snel de beste verkoper en adviseur van iedereen. Meer weten over werken als verkoopmedewerker? Lees er hier alles over.