[optioneel: jouw adres en het adres van het bedrijf]

Onderwerp: Open sollicitatie reisleider bij Noorderzon

Beste mevrouw van den Berg, 

Als ik op vakantie ga met familie of vrienden, regel ik alles van A tot Z. Een gave excursie, een dagtrip naar een onontdekt strand, een tafel met zeezicht bij het populairste restaurant… laat dat maar aan mij over! Ik neem met plezier het voortouw en mijn reisgezelschap is daar maar al te blij mee. Ze hebben al vaak gezegd dat ik van deze hobby mijn beroep moet maken en aan de slag moet als reisleider. Met deze brief hoop ik dat dan ook te kunnen doen.

Sinds twee jaar werk ik als receptioniste in een hotel. Hier heb ik elke dag te maken met allerlei typen gasten, persoonlijke wensen en vragen. Het is mijn taak om ze te helpen en volledig te ontzorgen, zodat ze optimaal genieten van hun verblijf. Pas als dat is gelukt, is mijn werkdag geslaagd.

Over het algemeen heb ik het hier erg naar mijn zin, maar toch zit ik niet helemaal op mijn plek. Als receptioniste heb ik namelijk veel administratieve taken en werk ik iedere dag op dezelfde locatie. Liever zou ik excursies organiseren, met gasten op pad gaan en ze alles vertellen over de cultuur en lokale bezienswaardigheden van de stad. Daar word ik namelijk echt blij van!

Ondanks dat er momenteel geen vacature bij Noorderzon open staat, wil ik met deze open sollicitatie laten weten dat ik graag bij jullie zou werken als reisleider. Noorderzon staat bekend als een reisbureau met een persoonlijke aanpak en dat spreekt mij erg aan. Mijn passie voor reizen, gevoel voor gastvrijheid en organisatorische vaardigheden zouden als reisleider bij Noorderzon helemaal tot hun recht komen. Als de gasten genieten, doe ik dat ook.
Ik zou in deze brief nog veel meer over mezelf kunnen vertellen, maar het lijkt me nog leuker om kennis te maken en mijn enthousiasme in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Voor meer informatie over mijn werkervaring en de stages die ik heb gelopen, verwijs ik je naar mijn cv in de bijlage. 

Hopelijk bespreken we de mogelijkheden snel met elkaar.

Met vriendelijke groet,

Nina Boersma

Een open sollicitatiebrief gebruik je om ongevraagd te solliciteren. Hiermee bedoelen we dat je solliciteert, zonder dat je reageert op een specifieke vacature. Bijvoorbeeld omdat er geen vacatures openstaan, of omdat er geen openstaande vacature tussen zit die bij je past.

waarom een open sollicitatiebrief?

Het feit dat je niet reageert op een openstaande vacature betekent niet dat je een kleine kans hebt op een baan, integendeel! Met een goede open sollicitatiebrief laat je blijken dat je enthousiast bent, initiatief durft te nemen en goed weet wat je wil. Dit zijn eigenschappen die werkgevers waarderen. 

Daarnaast val je met een open sollicitatiebrief extra op, omdat je waarschijnlijk een van de weinige (of misschien wel de enige) bent die op dat moment solliciteert. 

Wil of kan het bedrijf op dit moment geen nieuwe werknemers aannemen? Wees dan niet getreurd. Als je een goede open sollicitatiebrief schrijft is de kans groot dat ze bij een toekomstige sollicitatieronde aan jou denken.

Een open sollicitatiebrief of mail bestaat uit drie delen: een intro, een kern en een afsluiting. Deze opbouw kun je altijd aanhouden, ongeacht het bedrijf waar je solliciteert. Net als bij een gerichte sollicitatiebrief, is het ook bij de open sollicitatiebrief belangrijk dat je nadenkt over je schrijfstijl. Zorg ervoor dat deze past bij de stijl van het bedrijf en maak de brief niet langer dan één A4.
In de volgende alinea’s leggen we je stap voor stap uit hoe je informatie in de drie delen van de open sollicitatiebrief verwerkt.

intro open sollicitatiebrief

Met de eerste alinea, of liever al met de eerste zin, wil je de interesse van de lezer wekken. Een lezer beslist namelijk in enkele seconden of het verhaal interessant genoeg is. Zorg daarom altijd voor een positieve en opvallende openingszin.

In het voorbeeld openen we de sollicitatiebrief met een persoonlijk verhaal dat relevant is voor de functie die de sollicitant wil hebben. Wat ze in haar vrije tijd met plezier doet, zijn ook taken die je als reisleider hebt. We sluiten de intro af met een doel, zodat we aan de lezer direct duidelijk maken wat de sollicitant wil: werken als reisleider.

► Tip: probeer de naam van degene die over de vacatures gaat te achterhalen. Zo komt jouw open sollicitatie direct in de juiste handen of mailbox terecht.

kern open sollicitatiebrief

In de kern van de brief of mail vertel je over je huidige werk of de studie die je doet. Maak een korte opsomming van je taken, beschrijf wat je leuk vindt en geef aan waar je goed in bent. Heb je nog geen werkervaring? Vertel dan iets over je hobby’s of je persoonlijkheid en hoe je competenties van pas komen bij de functie.

Vertel vervolgens de reden waarom je solliciteert. In het voorbeeld wil de sollicitant van beroep veranderen, omdat een functie als reisleider beter bij haar past. Ook als je niet blij bent met je huidige baan of werkgever is het belangrijk dat je netjes en positief blijft. Je wil tenslotte een professionele indruk achterlaten. Schrijf bijvoorbeeld niet: “ik mag van mijn baas niks alleen doen en ik krijg weinig verantwoordelijkheden”, maar “ik ben klaar voor een baan met meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheden”. 

In het laatste gedeelte vertelt de sollicitant waarom ze graag bij het bedrijf wil werken en waarom zowel het bedrijf als de functie goed bij haar past.

afsluiting open sollicitatiebrief

In de afsluitende zinnen benadrukken we het doel van de brief: uitgenodigd worden voor een gesprek. In een persoonlijk gesprek kun je de werkgever nog meer vertellen over jezelf en overtuigen wat je kan betekenen voor het team. Tot slot refereren we naar het cv, die we als aparte bijlage toevoegen aan de brief of mail. Vergeet deze niet, want in je cv staat veel waardevolle informatie.

meer voorbeelden van verschillende sollicitatiebrieven?

Dit voorbeeld kun je gebruiken om te solliciteren zonder dat er een (passende) vacature open staat. Heb je nou wel een specifieke vacature of stage gezien? Of heb je hulp nodig bij het schrijven van je motivatiebrief? Bekijk dan eens onze andere voorbeelden! Met een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief ben je een stap dichter bij het binnenhalen van jouw nieuwe baan of stage.

Bekijk dan eens onze andere voorbeelden:

meest gestelde vragen over een open sollicitatiebrief

 • wat is een goed voorbeeld van een open sollicitatiebrief?

  Een goede open sollicitatiebrief bevat relevante persoonlijke informatie en goede argumenten waarom je geschikt bent om bij een bedrijf te werken. 

 • hoe bouw je een open sollicitatiebrief op?

  Een open sollicitatiebrief bestaat uit een intro, een kern en een afsluiting. 

 • wanneer schrijf je een open sollicitatiebrief?

  Een open sollicitatiebrief gebruik je om ongevraagd te solliciteren. Je solliciteert ongevraagd als je niet reageert op een openstaande vacature, maar wel graag bij een bedrijf wil werken. 

 • waarom schrijf je een open sollicitatiebrief?

  Met een open sollicitatiebrief val je op en laat je zien dat je enthousiast bent over het bedrijf. Bovendien toon je aan dat je initiatief durft te nemen. Ook wanneer een bedrijf op dit moment geen nieuwe werknemers aanneemt, maak je met een goede open sollicitatiebrief kans op een baan in de toekomst.