De titel van deze tekst verklapt het al: door een goede afsluiting word je onthouden. En dat is waardevol. Je wilt toch dat ze je uitnodigen voor dat sollicitatiegesprek? Zelfs als je sollicitatiebrief op een stapel ligt met die van tien anderen? Natuurlijk! 

Een goede slotzin kan van groot belang zijn voor het verdere verloop van je sollicitatie. Is je slotzin niet goed? Dat kan ervoor zorgen dat je net dat sollicitatiegesprek mist. En dat is zonde. Genoeg reden om je dus even goed te verdiepen in het schrijven van een sterke afsluiting.

Je wilt indruk maken met een originele en creatieve slotzin: logisch! Maar om indruk te maken moet de afsluiting van je sollicitatiebrief altijd een aantal elementen bevatten:

  1. enthousiasme. Onderbouw je enthousiasme door kort samen te vatten waarom deze functie perfect voor je is en laat weten wat je zo mooi vindt aan de organisatie. Zo overtuig je die recruiter meteen.

  2. cv. Verwijs altijd naar je curriculum vitae in de bijlage. Zo weet je zeker dat de recruiter die ook bekijkt en alles laat meewegen.

  3. CTA. Zorg voor een duidelijke call to action. Hierin laat je meestal weten dat je je motivatie graag in een persoonlijk gesprek toelicht.

  4. groet. Sluit op de juiste manier af met een groet en je naam. Of dit op een formele of informele manier is, ligt meestal aan het bedrijf waar je solliciteert.

  1. Kortom: ik denk dat mijn leergierigheid en specialisme in zomerbloemen van meerwaarde kan zijn als bloemenspecialist in de bloemenspeciaalzaak. Wil je meer over mij weten? Dan verwijs ik je graag naar m’n cv in de bijlage. Graag zou ik binnenkort bij jullie op gesprek komen om jullie mijn fleurige persoonlijkheid te laten zien!

    Met vriendelijke groet,
    Marie van Doorle

  2. Zoals ik u net al uitlegde, is de combinatie van hr en IT mij op het lijf geschreven. Ik ben zowel een computernerd als mensenmens en houd ervan om anderen ook verliefd te laten worden op de IT-sector. Bekijk vooral ook mijn cv in de bijlage, dan komt u meer over mijn achtergrond te weten. Ik kijk ernaar uit om u in het echt te spreken, zodat ik mijn motivatie om bij jullie IT-recruiter te worden toe kan lichten. Bedankt voor uw aandacht.

    Met vriendelijke groet,
    Thomas Leroy

  3. Ik ben in mijn ogen uitermate geschikt voor jullie functie als kok. Laat mij een gesprek met jullie voeren, en ik beloof dat ik alvast een ‘voorproefje’ meeneem. Kijk voor mijn afgelopen kokkerel-avonturen naar m’n cv in de bijlage. Dan zie ik jullie hopelijk snel voor een smakelijk gesprek!

    Met heerlijke groet,
    Paula Eriksen

  4. Even kort samengevat: het lijkt mij enorm leuk om meters voor jullie te maken op de snelweg, en klanten blij en gelukkig te houden. Ik ben een inparkeer-expert en deins niet terug voor lange ritten. Kijk maar naar m’n cv! Ik hoop binnenkort al mijn vaardigheden toe te mogen lichten onder het genot van een kopje koffie, ik heb er nu al zin in!

    Vriendelijke groet,
    Bas Deljoet

tip 1: gebruik de juiste tone of voice in je afsluiting

Met een te formele afsluiting kan je namelijk een afstand creëren, en met een te informele afsluiting kan je juist te speels of onprofessioneel overkomen. 

In bovenstaande voorbeelden zie je een duidelijk verschil in toon. Kijk goed naar de website van de organisatie en doe onderzoek naar hoe zij aangesproken willen worden. Zo weet je zeker dat je de plank niet misslaat. 

tip 2: kort, korter, kortst!

Het is belangrijk dat je de afsluiting van je sollicitatiebrief kort en krachtig houdt. Tussen de 3-5 zinnen ongeveer. Elke zin moet iets toevoegen aan je verhaal, dus ook de laatste alinea. Focus de afsluiting daarom vooral op je doel: het sollicitatiegesprek. Dan kom je snel tot de kern en vliegt de lezer er doorheen.

tip 3: zorg dat je afsluiting gericht is op actie

Ja, je probeert jezelf natuurlijk te verkopen in een sollicitatiebrief. Maar dat is in de afsluiting niet meer nodig. In deze alinea moet je juist alles inzetten op actie: een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Gebruik die CTA dus goed, en wees origineel.

tip 4: vind balans

In een sollicitatiebrief is het lastig om de juiste balans te vinden tussen zelfverzekerdheid en bescheidenheid. Je wilt namelijk laten zien wat je kan, maar ook aangeven dat je niet alleen maar schreeuwt. Wees daarom in je afsluiting bevestigend, maar vul niks in voor de lezer. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Ik vertrouw erop dat ik word uitgenodigd voor een gesprek.’, maar ook niet ‘Als u denkt dat ik misschien geschikt ben voor deze functie word ik graag uitgenodigd.’ 

Het beste kan je kiezen voor de gulden middenweg, zoals je in onze 4 voorbeelden kan lezen.

tip 5: wees creatief!

Ook al is een sollicitatiebrief vaak wat formeler, je kan nog steeds je eigen draai geven aan de afsluiting. Zoals je ook in onze voorbeelden ziet, kan je leuke woordgrapjes maken in verband met het beroep. Of is er de mogelijkheid om zinnen enthousiast op te bouwen, zodat je er lekker doorheen leest. Nogmaals: bekijk natuurlijk wel of dit kan bij de organisatie waar je solliciteert. Misschien zijn ze veel formeler gewend. 

onze afsluiter: meer weten over sollicitatiebrieven?

Sollicitatiebrieven hebben natuurlijk niet alleen een afsluiting. Je moet ook een sterke opening, duidelijke kern en perfect doel hebben om van je sollicitatiebrief een knallend succes te maken. Benieuwd hoe je dat doet?

Bekijk ook deze pagina’s: