Hoi meneer Toulouse,

Ja! Ik mag ein-de-lijk ervaring in de praktijk opdoen! En ik wil dat heel graag als marketingstagiaire binnen jullie bedrijf doen. Ik studeer op dit moment Creative Business en zit in mijn derde jaar. Creative Business is een marketing-communicatie gerelateerde hbo-studie aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben op zoek naar een toffe stageplek voor 6 maanden en ik denk dat ik in jullie marketingstage helemaal mijn creatieve ei kwijt kan. 

Waarom? Omdat ik bij het lezen van de vacature mezelf al achter een bureau op jullie kantoor zag zitten. Campagnes opzetten, meedenken in brainstorms, winacties regelen, blogs schrijven… De veelzijdigheid van deze functie belichaamt mij, want ik doe ook altijd alles tegelijk. Daarnaast vind ik de filosofie van jullie bedrijf ook fijn. Bij het idee dat ik alle ruimte krijg om mijn creativiteit te uiten gaan m’n handen al jeuken. En de informele sfeer die er hangt, met de pingpongtafel en vrijmibo’s, wil ik natuurlijk niet missen. Die work hard, play hard-mentaliteit is helemaal mijn ding.

Vanuit mijn studie gaat het er vooral om dat ik iets bijdraag aan jullie bedrijf, en daar een verslag over schrijf. Dat is dus top voor jullie bedrijf, ik werk namelijk gewoon fulltime mee voor klanten en ik heb alleen tegen het einde een paar uur per week nodig om aan mijn verslag te werken. 

Ik hoop dat ik mijn enthousiasme voldoende heb toegelicht in deze brief, en ik zou dat heel graag nog verder willen doen in het echt. 

Alvast bedankt en ik hoor graag van jullie,

Met vriendelijke groet,

Saar van Roozendaal

Onze motivatiebrief voor een stage is gebaseerd op het AIDA-model. Dit model geeft je handvatten voor een ijzersterke tekstopbouw. Dankzij AIDA maak je de motivatiebrief extra origineel en houd je het enthousiasme en tempo er lekker in. Maar hoe steekt die opbouw in elkaar? Lees het hieronder.

attention: trek aandacht

Om op te vallen tussen alle stagebrieven die een bedrijf krijgt, is het belangrijk dat je de aandacht trekt. Dit kan je toepassen in de onderwerpregel als je een e-mail stuurt, maar dat kan ook prima in de eerste zin van je brief. Zo grijp je de aandacht en wil de lezer meteen meer over je weten. 

Zo doen we dat in het voorbeeld: Ja! Ik mag ein-de-lijk ervaring in de praktijk opdoen!

interest: zorg voor blijvende interesse

Nu je de aandacht hebt gegrepen, moet je die met alles wat je hebt vasthouden! Maar hoe? Dat doe je door duidelijk te maken waarom je zo enthousiast bent over de stage en waarom jij de perfecte kandidaat bent. En denk erom: wees weer origineel en onderscheid je! 

In het voorbeeld: Waarom? Omdat ik bij het lezen van de vacature mezelf al achter een bureau zag zitten. Campagnes opzetten, meedenken in brainstorms, winacties regelen, blogs schrijven… 

desire: zorg dat ze jou willen

Zorg dat ze je uitnodigen. Waarom ben jij diegene die ze moeten hebben? Beschrijf je kwaliteiten en talenten, en waarom die bij deze specifieke stage passen. Zorg ervoor dat ze niet om je heen kunnen!

In het voorbeeld: De veelzijdigheid van deze functie belichaamt mij, want ik doe ook altijd alles tegelijk. Daarnaast vind ik de filosofie van jullie bedrijf ook fijn. Bij het idee dat ik alle ruimte krijg om mijn creativiteit te uiten gaan m’n handen al jeuken. En de informele sfeer die er hangt, met de pingpongtafel en vrijmibo’s, wil ik natuurlijk niet missen. Die work hard, play hard-mentaliteit is helemaal mijn ding.

action: zet aan tot actie

Met een grappige uitsmijter of goede slotzin heb je meer kans dat de werkgever je onthoudt. Geef aan dat je graag op gesprek komt om je enthousiasme toe te lichten, en sluit vervolgens af met een onvergetelijke zin. Zo moet je wel worden uitgenodigd voor een gesprek!

Voorbeeld: Ik hoop dat ik mijn enthousiasme voldoende heb toegelicht in deze brief, en zou dat heel graag nog verder willen doen in het echt! 

Ps. Houd de motivatiebrief zo kort mogelijk! Maximaal één A4, anders leest de lezer hem niet helemaal af, wat zonde is.

Werkgevers vinden een motivatie bij een stage belangrijk, omdat je nog niet zoveel werkervaring hebt. Ze willen lezen waarom je geïnteresseerd bent in deze stage en van welke onderwerpen je gemotiveerd raakt. 

Houd het in de motivatiebrief voor je stage dus bij je motivatie, en vertel niet over je afgelopen vakantiebaantjes. Laat ze weten wat je droombaan is, hoe je daar wilt komen en hoe deze stage daaraan bijdraagt. Wees open en eerlijk, dat ziet een werkgever meteen als een fijne eigenschap.

meer voorbeelden van brieven voor je sollicitatie

Motivaties worden gebruikt voor een hele hoop verschillende doeleinden. Zo worden er ook vaak motivatiebrieven gevraagd voor vacatures, scholen en opleidingen. Het is dus goed om dit voor de eerste keer te oefenen met je stagebrief. De motivatiebrief voor je stage is waarschijnlijk niet de laatste motivatiebrief die je schrijft. Naar een ander voorbeeld op zoek? 

Bekijk ook deze pagina’s:

meest gestelde vragen over een stage-motivatiebrief