Zelfstandig werkend kok, Albron CP Nederland BV

  • Ouddorp
  • € 13,96 - 17,36 per uur
  • vast dienstverband
  • 38 uur, 4 - 5 dagen p.w.
  • HAVO/VWO
  • Albron CP Nederland BV

Kook jij graag en ben je op zoek naar een fijne werksfeer? Wij zoeken een zelfstandig werkend kok voor ons vakantiepark in Port Zélande, waar het elke dag voelt als vakantie! Je maakt lekkere gerechten en zorgt ervoor dat alles in de keuken goed verloopt. Samen met je collega’s maak je onze gasten blij met heerlijk eten.Is dit iets voor jou? Lees dan snel verder ...

bekijk vacature

Koks die werken in de horeca zijn verantwoordelijk voor het runnen van de keuken en het tijdig bereiden van de maaltijden van de gasten. Een passievol beroep waar vaak onder hoge druk wordt gewerkt en er goed rekening moet worden gehouden met eetwensen (dieet, allergieën enz.), smaak, teamwork en piekmomenten. Vaak gebeurt dit in een team van koks, die er samen voor zorgen dat er elke dag genoeg ingrediënten voor de maaltijden binnenkomen en ze voorbereid, klaargemaakt en mooi geserveerd worden.

Koks zorgen ervoor dat een horecazaak een succes wordt... of niet. Het is dus een enorm belangrijke functie! Daarom denken koks vaak mee over wat er op het menu komt en hoe gerechten worden geserveerd. Ze blenden ingrediënten zorgvuldig tot gerechten die de perfecte smaak hebben. Als kok heb je dus hart voor de zaak!

Afhankelijk van het restaurant, hotel of andere horecagelegenheid waar je werkt, is een kok verantwoordelijk voor:

  • het koken: bereiden van maaltijden en het opmaken van de borden

  • mise-en-place: het voorbereiden van de gerechten en maaltijden voordat de drukte start

  • menukaart: het bedenken van de verschillende gerechten die geserveerd worden

  • het uitdenken van de beste werkwijze: zodat iedereen in een keuken weet wat er moet gebeuren als de drukke shifts beginnen

  • het in de gaten houden van de voorraden: hoeveel is er nog in huis en wat moet er bijbesteld worden om de volgende dag ook weer zonder problemen het werk te kunnen uitvoeren?

  • de hygiëne: schoonmaken van de keuken, controles doen op de kwaliteit en opslag van het eten, de versheid van de producten bijhouden en de hygiëne binnen de keuken op peil houden. Dit doe je allemaal volgens de HACCP-voedselveiligheidsvoorschriften

Wat kan je verwachten als je gaat werken als kok en wat zijn je verantwoordelijkheden? Dit zijn de werkzaamheden van een kok:

1. het klaarmaken van eten

Een open deur, maar niet minder waar: als kok is je belangrijkste taak het klaarmaken en bereiden van eten. Jij bent verantwoordelijk dat alle gerechten die worden besteld ook op tijd én op smaak kunnen worden afgeleverd door de bediening. Koken doe je niet alleen met je handen, maar ook met je mond!

2. naleven voedings- en hygiënewetgeving

Als kok is het heel belangrijk dat je je houdt aan de zogeheten HACCP-richtlijnen, ook wel bekend als de ‘gevarenanalyse en kritische controlepunten’. Dat betekent dat je bij alles wat je doet rekening houdt met deze richtlijnen. Het laatste wat je wilt is dat je gasten ziek worden, doordat er ergens iets niet goed is gegaan met de hygiëne! 

3. leiding geven en luisteren

Een goede kok geeft leiding aan andere koks en keukenhulpen. En zeker op piekmomenten, als het soms zelfs stressvol is in een keuken, is het belangrijk dat iedereen duidelijk is tegen elkaar: dat betekent dat je tegelijkertijd leiding moet geven aan anderen en zelf goed moet luisteren naar je collega-koks die je aanwijzingen geven. Zo zorg je er als team voor dat alles op tijd en in de juiste volgorde richting de bediening gaat. 

werkdag van een kok 

Een kok is vaak lekker de hele dag in de weer. Dat kunnen administratieve zaken zijn, zoals: is alles nog op voorraad en zijn alle bestellingen uitgezet? En ook het controleren van alle producten: is alles goed, hygiënisch en koel opgeborgen?

Vervolgens begint het koken in de breedste zin van het woord: dus sauzen maken, vis fileren, vlees voorgaren en groenten snijden. En op de piekmomenten moet je snel kunnen schakelen en het hoofd koel houden, want dan zie je dat al je voorbereidingen in de middag niet voor niks zijn geweest en maak je razendsnel allerlei verschillende gerechten klaar voor je gasten. 

Koken kan op veel (bijzondere) werkplekken, dat laat onze Lonneke zien in onderstaande video. Zij gaat een dag op bezoek bij chef-kok Raymond Rademaker op het enorme cruiseschip de Rotterdam SS. Benieuwd hoe zijn werkdag eruit ziet als kok?

dit doet een chef-kok

Onze Lonneke loopt een dag mee met een chef-kok. Bekijk de video.

Wat doe jij morgen?

samenwerken als kok

Als kok in de horeca is het belangrijk dat je goed samenwerkt met de andere koks in de keuken. Je houdt er dus van om in teamverband te werken! Samen bereiden jullie zo de lekkerste gerechten. Je stuurt ook keukenhulpen en afwassers aan om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende potten, pannen en keukengerei zijn om te gebruiken. 

Samen met hen zorg je ervoor dat alle gerechten op tijd klaar zijn om naar de medewerkers in de bediening te sturen. 

knallen in de keuken!

De werkplek van een kok is de keuken, maar daarmee is lang niet alles gezegd! Zoals je in de video hierboven ziet, kan een keuken van een restaurant op veel bijzondere locaties zitten. Denk bijvoorbeeld aan verbouwde watertorens in grote steden of hippe restaurants in verbouwde industriële loodsen. En denk ook aan grote evenementenlocaties! Onder het volgende kopje vind je meer leuke werkgevers in de horeca. 

Een keuken is een drukke plek, waar zeker tijdens de lunch en het diner hard en gedisciplineerd gewerkt wordt. Tussen deze piekmomenten is er vaak ruimte om even rustig aan te doen, te lachen en bij te praten met je collega’s. 

Groot voordeel: er zijn altijd werkplekken voor koks in de buurt. 

de werktijden van een kok

Als kok zijn je werktijden meestal heel wisselend. Jij bent er mede verantwoordelijk voor dat gasten een leuke avond uit hebben of kunnen ontspannen in het weekend. Daarom heb je vaak wel te maken met weekend- en avonddiensten. Werk je vaste dagen in de week? Dan kan je wel in overleg met de chef regelen dat je dezelfde shifts draait, zodat je wel een vast ritme hebt in de week. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je weten wat je gaat verdienen als kok? Check dit blog over het horeca salaris of vul zelf de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als kok via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

Als kok is de volgende stap in je loopbaan een baan als souschef; in de keuken beter bekend als ‘de sous’. Dit is de assistent, plaatsvervanger en rechterhand van de baas in de keuken: de chef-kok. 

Helemaal doorgroeien tot chef-kok doe je niet zomaar. Om deze functie uit te voeren heb je naast je koksopleiding ook de opleiding gespecialiseerd restaurantkok (mbo) nodig. En meestal gebeurt dit pas als je een aantal jaar ervaring hebt in verschillende keukens. Koks nemen dus vaak letterlijk een kijkje in de keuken bij meerdere zaken. Een goede chef mag namelijk nergens door verrast worden en weet precies hoe hij of zij omgaat met drukke situaties. 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Er zijn verschillende soorten koks. Doordat het een echt ervaringsberoep is, is er in veel keukens sprake van een duidelijke hiërarchie. 

  • hulp- of basiskok (mbo-niveau 2): een hulpkok is vaak een kok in opleiding en helpt alle koks in de keuken met het voorbereiden van maaltijden en gerechten. Dit wordt ook wel de mise-en-place genoemd en kent taken als: zorgen dat alle producten en ingrediënten klaarstaan, snijden van groenten, klaarmaken van sauzen en het opmaken van de borden. Ook keukenhulpen die van aanpakken weten, kunnen vaak hulpkok worden. Bekijk hulpkok vacatures.

  • zelfstandig werkend kok (niveau 3): een zelfstandig kok is een gediplomeerd kok die alle taken binnen een keuken zelfstandig uitvoert. Dit kan in een restaurant zijn, maar ook in een cateringbedrijf als cateraar. Je belangrijkste taak is het klaarmaken van de lekkerste gerechten! Bekijk zelfstandig werkend kok vacatures.

  • souschef / leidinggevende kok (niveau 4): is de rechterhand van de chef-kok in de keuken. Naast de werkzaamheden van een zelfstandig werkend kok voert de souschef ook assisterende taken voor de chef uit, zoals meedenken over wat er op de menukaart komt

  • gespecialiseerd kok / chef-kok: de chef is de eindverantwoordelijke van de keuken en daarom ook de baas. Zij of hij is degene die om de menukaart en de kwaliteit wordt geprezen of waarmee wordt afgerekend door de gasten van het restaurant of het hotel. De complimenten aan de kok? Die zijn meestal voor de chef! Een grote verantwoordelijkheid dus. Een goede chefkok maakt de reputatie van een restaurant waar. Bekijk chef-kok vacatures.

Om als kok te kunnen werken heb je de mbo-opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) nodig. Deze opleiding duurt meestal twee tot vier jaar. Ook heb je een bewijs ‘Sociale Hygiëne’ nodig. Dit is een eenmalig examen waarin je laat zien dat je begrijpt hoe je hygiënisch en verantwoordelijk te werk gaat in de keuken. 

Wil jij je verder ontwikkelen als kok? Dan kan je altijd nog overwegen om een opleiding gespecialiseerd kok, leidinggevende keuken of cateraar te volgen. Ook kan je extra competenties ontwikkelen met onze opleidingen en trainingen in de horeca.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je met een baan baan als kok

  • smaken combineren: een kok weet wat lekker is! En vindt het leuk om ervoor te zorgen dat elke maaltijd op smaak is. Welke smaken passen wel en niet bij elkaar? Een goede kok weet het. Dat betekent dus dat je de hele dag lekker eten mag proeven

  • stressbestendig: in Engeland zeggen ze niet voor niks: ‘if you can’t stand the heat, stay out of the kitchen!’. Koken voor grote groepen is niet rustig aandoen, maar lekker de handen uit de mouwen steken! Dat betekent dat je goed met stress om moet kunnen gaan. Houd je hoofd koel en focus je op de belangrijkste taak: in samenwerking met je collega’s de lekkerste maaltijden op tijd de deur uit sturen

  • creatief: een kok is niet bang om creatief te zijn. Wat doe je als er een product op is tijdens de avond? En nog leuke inspiratie opgedaan voor de menukaart? Als kok weet je er een leuke twist aan te geven!

  • goed in samenwerken: als kok heb je een centrale rol in de organisatie. Het is dus belangrijk dat je met iedereen goed overweg kan en goed samenwerkt met je collega’s! 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als kok via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over koks

  • wat doet een kok?

    Een kok is verantwoordelijk voor alles wat er komt kijken bij het runnen van een keuken. Dat betekent bestellingen plaatsen, hygiënisch te werk gaan, de voorbereidende werkzaamheden op orde hebben en natuurlijk lekker koken! In dit artikel lees je er meer over!

  • hoeveel verdien je als kok?

    Als fulltime (40 uur) kok kan je tussen de €1466 tot €3081 verdienen, En je krijgt natuurlijk nog je fooi!

  • heb je ervaring nodig voor kok?

    Zo lang je van aanpakken weet, lekker koken een tweede natuur voor je is en je het leuk vindt om je elke dag bezig te houden met het lekkerste eten en drinken, zijn er functies als hulpkok voor je beschikbaar.

  • is werken als kok moeilijk?

    Werken als kok is niet makkelijk. Wel is het te leren als je bereid bent hard te werken. Je moet verstand hebben van honderden soorten ingrediënten en hoe die bij elkaar passen, hoe je de keuken schoonhoudt en hoe je mensen aanstuurt.

  • is kok zijn hard werken?
  • waarom is het leuk om te werken als kok?

    Werken als kok is elke dag met lekkere producten in de weer zijn, mensen blij maken, jezelf verbeteren, nieuwe technieken ontwikkelen en lekker hard werken.

  • hoe moet ik solliciteren op een kok vacature?

    Solliciteren als kok is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures als kok bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • hoe lang duurt een opleiding tot zelfstandig werkend kok?

    Een opleiding tot zelfstandig werkend kok duurt twee tot vier jaar.

  • wat is een zelfstandig werkende kok?

    Een zelfstandig kok is een gediplomeerd kok die alle taken binnen een keuken zelfstandig uitvoert. Dit kan in een restaurant zijn, maar ook in een cateringbedrijf als cateraar. Je belangrijkste taak is het klaarmaken van de lekkerste gerechten! Bekijk zelfstandig werkend kok vacatures.

  • wat is een hulpkok?

    Een hulpkok is vaak een kok in opleiding en helpt alle koks in de keuken met het voorbereiden van maaltijden en gerechten. Dit wordt ook wel de mise-en-place genoemd en kent taken als: zorgen dat alle producten en ingrediënten klaarstaan, snijden van groenten, klaarmaken van sauzen en het opmaken van de borden. Ook keukenhulpen die van aanpakken weten, kunnen vaak hulpkok worden. Bekijk hulpkok vacatures.

  • wat is het verschil tussen een kok en een chef?

    De chef-kok is het hoofd van de keuken en eindverantwoordelijk voor alles wat er in de keuken gebeurd. Het grote verschil tussen een kok en een chef-kok is dat de chef-kok naast koken ook een team aanstuurt. Nieuwsgierig of een baan als kok of chef iets voor je is? Lees meer en bekijk de openstaande vacatures.