Een opleidingsadviseur is iemand die mensen adviseert over opleidingsmogelijkheden. Binnen een bedrijf help je medewerkers zich professioneel te ontwikkelen, zodat ze nog beter worden in hun werk. Of je gaat aan de slag op een school, waar je leerlingen en studenten helpt een goede studiekeuze te maken.

wat doet een opleidingsadviseur?

Als opleidingsadviseur ben je verantwoordelijk voor:

 • advies geven over opleidingsmogelijkheden

 • wensen en behoeften in kaart brengen

 • informatie verzamelen over verschillende opleidingen

 • mensen motiveren om een opleiding te volgen

Wil je weten wat je als opleidingsadviseur verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als opleidingsadviseur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je doorgroeien binnen je vakgebied en ben je op zoek naar meer verantwoordelijkheid? Dan kan je ervoor kiezen om coach te worden. Als coach word je vaak ingehuurd door een bedrijf om naar de professionele en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers te kijken. Je motiveert hen om beter te worden in hun werk, maar je helpt ook bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Mensen helpen het beste uit zichzelf te halen, dat is waar jij energie van krijgt. Als opleidingsadviseur kan je op verschillende plekken gaan werken. Je hebt daardoor ook diverse soorten opleidingsadviseurs, zoals:

 • opleidingsadviseur onderwijs: help je mee aan de glansrijke toekomst van jongeren? Ga dan op een middelbare school, hogeschool of universiteit aan de slag. Hier help je leerlingen en studenten de beste opleiding te kiezen. Je brengt hun interesses en doelen in kaart en gaat samen op zoek naar de opleiding die het beste bij hen past

 • opleidingsadviseur bedrijfsleven: bedrijven en organisaties met veel personeel willen natuurlijk graag dat alle medewerkers hun werk goed uitvoeren. Jij helpt medewerkers zich professioneel te ontwikkelen. Je bekijkt cursussen en opleidingen die medewerkers helpen nóg beter te worden in hun baan. Daarbij kijk je niet alleen naar de wensen van het bedrijf, maar ook naar de doelen en wensen van de medewerker

Mensen helpen en adviseren, dat is waar jij goed in bent. Wat kan je verwachten als je gaat werken als opleidingsadviseur? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als opleidingsadviseur

 • informatie verzamelen over verschillende opleidingen: voordat je mensen kan adviseren over welke opleiding het beste bij hen past, is het handig om zelf goed te weten welke opleidingen bestaan. Zo is het makkelijker voor jou om een bepaalde opleiding aan iemand te adviseren

 • wensen en behoeften in kaart brengen: je werkt dagelijks met mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden om beter te worden in hun werk en zich ook op persoonlijk gebied te ontwikkelen. Je leert mensen kennen, komt erachter wat ze willen bereiken en speelt daarop in met je advies

 • advies geven over opleidingsmogelijkheden: wanneer je iemand beter leert kennen, krijg je een goed beeld van welke opleiding, cursus of training het beste bij diegene past. Heb je meerdere opties? Dan bespreek je de mogelijkheden en help je de beste keuze te maken

 • mensen motiveren om een opleiding te volgen: door de kennis die jij in huis hebt, weet je welke opleiding het beste bij iemand past en wat ze eraan hebben. Je weet mensen te motiveren en te enthousiasmeren, zodat ze vol goede moed aan een opleiding beginnen

wie zijn je collega’s?

Als opleidingsadviseur werk je vooral zelfstandig, maar je komt natuurlijk ook veel andere collega’s tegen. Ga je aan de slag op een school? Dan kom je bijvoorbeeld docenten wiskunde, docenten Nederlands en docenten nask tegen. Word je ingehuurd door een bedrijf? Dan ligt het aan het bedrijf waar je gaat werken welke mensen je tegenkomt. Misschien ga je wel werken met accountmanagers, commercieel medewerkers, verkoopmedewerkers of administratief medewerkers. Jij helpt hen om zich te blijven ontwikkelen!

je werkplek: op school, thuis of op kantoor

Het fijne aan een baan als opleidingsadviseur is dat je op verschillende plekken aan de slag kan! Werk je op een school? Dan heb je daar vaak je eigen kantoor, waar je studenten ontvangt en hen adviseert. Word je ingehuurd door een bedrijf? Dan kan het dat je ook daar een eigen ruimte hebt. Als je afwisselend voor verschillende opdrachtgevers werkt, verschilt je werkplek ook steeds. Fijn voor de afwisseling! Daarnaast is het tegenwoordig ook goed mogelijk om je werk vanuit huis te doen. Videobellen is dan de perfecte manier om je werk uit te voeren.

de werktijden van een opleidingsadviseur

Je werktijden zijn lekker regelmatig tijdens de kantoortijden. Je hoeft geen rekening te houden met gekke werktijden waarbij je in de avonden of in het weekend moet werken. Zo weet je precies wat je mag verwachten en heb je de avonden en weekenden lekker vrij!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je mensen adviseren over hun opleidingskeuze? Dan hoef je geen specifiek diploma op zak te hebben. Wel wordt vaak hbo werk-en denkniveau gevraagd. Het is altijd handig als je goed bent in Nederlands en Engels, omdat je in veel gevallen ook met internationale studenten en werknemers te maken krijgt. Daarnaast is het mooi meegenomen als je verschillende computerprogramma’s, zoals Word en Excel, onder de knie hebt.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een opleidingsadviseur is natuurlijk dat je goed mensen weet te adviseren en te motiveren. Andere eigenschappen die goed van pas komen bij deze baan zijn:

 • communicatief sterk: jouw werk draait om anderen. Het is dan goed als je communicatief sterk bent en het fijn vindt om de hele dag sociaal bezig te zijn. Je kan je ideeën goed duidelijk maken en zorgt dat iedereen je begrijpt

 • goed luisteren: je bent er natuurlijk om anderen te helpen en te adviseren. Je luistert daarom goed naar wat mensen willen en speelt hierop in. Door jouw luistervermogen voelen mensen zich écht gehoord en geholpen 

 • hulpvaardig: mensen adviseren doe je vooral omdat je iemand bent die anderen graag helpt en ziet slagen. Deze eigenschap komt dan goed van pas!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als opleidingsadviseur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over opleidingsadviseurs

 • wat verdien je gemiddeld als opleidingsadviseur?

  Gemiddeld verdien je zo’n 2.965 euro bruto per maand als je fulltime als opleidingsadviseur aan het werk gaat. Dat is ongeveer 38.426 euro bruto per jaar. Wil je liever als flexmedewerker aan de slag? Dan verdien je zo’n 17,12 euro per uur. Lees hier meer over het salaris van een opleidingsadviseur.

 • waarom is het leuk om te werken als opleidingsadviseur?

  Als je sociaal bent, het leuk vindt om anderen te zien slagen en graag helpt bij de professionele ontwikkeling van anderen, is de kans groot dat deze baan goed bij je past. Benieuwd naar een baan als opleidingsadviseur? Lees hier meer.

 • ervaring nodig voor opleidingsadviseur?

  Ervaring is altijd mooi meegenomen, maar is niet altijd nodig. Het is vooral belangrijk dat je graag anderen helpt en ziet slagen. Je weet mensen te motiveren, hebt een enthousiaste houding, kan goed luisteren en hebt computerprogramma’s als Word en Excel goed onder de knie. Benieuwd naar een baan als opleidingsadviseur? Lees hier meer.

 • hoe moet ik solliciteren op een opleidingsadviseur vacature?

  Solliciteren als opleidingsadviseur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!