docent wiskunde worden

Om als docent wiskunde aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig.

Wil je als tweedegraads docent wiskunde werken? Dan heb je een hbo-opleiding voor leraar wiskunde nodig. Deze opleiding duurt vier jaar. 

Wil je aan de slag als eerstegraads docent wiskunde? Dan heb je ook een speciale masteropleiding nodig. Als je de hbo-opleiding tot leraar wiskunde hebt gevolgd, dan kan je de masteropleiding voor eerstegraads docent wiskunde ook aan een hogeschool volgen. 

Heb je de bachelor wiskunde aan een universiteit behaald? Dan moet je een speciale masteropleiding voor leraar voorbereidend hoger onderwijs volgen aan de universiteit.. 

Weet je nog niet of leraar zijn echt bij jou past? Neem dan eens een kijkje bij onder oriëntatietraject in het onderwijs. 

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in het onderwijs.

Als docent wiskunde geef je natuurlijk wiskundeles op een middelbare school. Dat kan op het vmbo-t zijn, maar ook op het gymnasium. Tijdens jouw lessen leg je wiskundige hersenkrakers zo uit dat de leerlingen ze zelf kunnen oplossen. Van grafieken en tabellen, tot procenten en breuken en van kansberekening tot de tangens: jij wordt er blij van! 

wat doet een docent wiskunde?

Als docent wiskunde ben je verantwoordelijk voor:

  • het voorbereiden en geven van je lessen

  • het nakijken van toetsen 

  • het begeleiden van leerlingen

  • het bespreken van lesmethoden met andere wiskundeleraren

  • het bijwonen van docentenvergaderingen

  • het voeren van oudergesprekken

Wil je weten wat een docent wiskunde verdient? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als docent wiskunde via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Ga je als wiskundeleraar aan de slag via Randstad? Dan valt je baan altijd onder de cao voortgezet onderwijs (cao vo). Zo weet je zeker dat je arbeidsvoorwaarden prima geregeld zijn. Ook wordt je salaris volgens deze cao bepaald.

Als docent wiskunde heb je nog een mooi voordeel: je hebt veel vakantiedagen.

Als docent wiskunde kan je lesgeven aan leerlingen op verschillende niveaus. In het voortgezet onderwijs bestaan twee soorten docenten: docenten met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid en docenten met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. 

Welke onderwijsbevoegdheid je krijgt, hangt af van je opleiding. Dit zijn de verschillen:

  • tweedegraads docent wiskunde: met een tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs mag je als wiskundeleraar lesgeven op het vmbo, in het beroepsonderwijs, het volwassenenonderwijs en in het praktijkonderwijs. Je haalt deze tweedegraads bevoegdheid met de lerarenopleiding aan een hogeschool  

  • eerstegraads docent wiskunde: als wiskundeleraar met een eerstegraads bevoegdheid mag je aan dezelfde leerlingen lesgeven als een docent met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Daarnaast mag je ook lesgeven aan de bovenbouwklassen op de havo en het vwo. Je haalt je opleiding tot eerstegraads docent aan een hogeschool of universiteit 

Als docent in het voortgezet onderwijs heb je veel mogelijkheden om door te groeien. 

Start je als tweedegraads docent wiskunde? Dan is het een logische stap om door te groeien naar eerstegraads docent wiskunde. Zodra je deze lesbevoegdheid hebt gehaald, mag je ook lesgeven aan havo en vwo-leerlingen in de bovenbouw. Je loont stijgt natuurlijk ook mee met deze extra lesbevoegdheid.

Ben je toe aan meer uitdaging? Dan kan je er ook voor kiezen om mentor te worden en een klas te begeleiden. Je houdt dan regelmatig mentorgesprekken met leerlingen en onderneemt sociale activiteiten met je klas om de band te versterken. 

Daarnaast kan je als docent wiskunde ook doorgroeien tot:

  • intern begeleider van docenten

  • coördinator of teamleider

  • schooldirecteur

En wil jij je doorgroeimogelijkheden nog verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als docent wiskunde is je belangrijkste taak natuurlijk: lesgeven! Je bent een kei in het uitleggen van wiskundige tabellen en slimme strategieën. Maar de leerlingen kunnen ook op je rekenen wanneer ze een antwoord willen op hun prangende vragen, of benieuwd zijn naar hun cijfers. Wat kan je precies verwachten als je gaat werken als docent wiskunde? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als docent wiskunde

  • lessen voorbereiden

Als docent wiskunde is het belangrijk dat de lessen die je geeft goed in elkaar zitten. Daarom maak je van te voren een lesplan en denk je de structuur van je lessen uit. Zo weet je zeker dat je de verplichte lesstof behandelt én tegelijkertijd je leerlingen blijft boeien. Een goed begin is het halve werk, toch?

  • toetsen maken en nakijken

Een goede graadmeter om te checken of je leerlingen de stof écht begrepen hebben, is door een toets bij ze af te nemen. Je maakt zelf of samen met collega’s proefwerken, surveilleert tijdens toetsen en kijkt ze vervolgens na. Zo weet je precies wie (of wat) nog wat extra aandacht nodig heeft! 

  • leerlingen begeleiden

Als leraar ben je er ook voor je leerlingen wanneer de wiskundeles voorbij is. Je bouwt vaak een persoonlijke band op met leerlingen waardoor ze naar je toe kunnen komen met persoonlijke vragen of problemen. Jij helpt ze hier natuurlijk graag mee verder!

  • overleggen en vergaderen met collega’s

Je hebt - buiten het lesgeven om - vaak contact met andere docenten. Je woont bijvoorbeeld vergaderingen bij, bespreekt lesmethodes of wisselt ideeën uit. Ook bespreek je de voortgang van leerlingen tijdens rapportvergaderingen. 

  • oudergesprekken voeren

Je voert als docent wiskunde soms ook gesprekken met ouders om ze te vertellen over de voortgang van hun kind. 

wie zijn je collega’s?

Als docent wiskunde werk je in het onderwijs. Dat betekent dat je een hoop collega’s hebt! 

Je houdt natuurlijk met andere wiskunde docenten de laatste ontwikkelingen binnen jullie vakgebied bij, maar je praat ook met docenten van andere vakken. Samen met bijvoorbeeld docenten biologie, Nederlands, Engels en Duits overleg je over nieuwe lesmethodes of over de voortgang van jullie leerlingen.  

Als docent in het voortgezet onderwijs heb je daarnaast ook contact met ander onderwijspersoneel. Bijvoorbeeld met de schooldirecteur, de conciërges, het secretariaat of het afdelingshoofd. 

je werkplek: op een middelbare school

Als docent wiskunde werk je op een middelbare school. Het grootste gedeelte van je werkdag ben je te vinden in het klaslokaal, waar je je wiskundeles geeft aan je leerlingen. 

Voor of na je lessen praat je vaak even bij met andere collega’s in de lerarenkamer. Sommige leraren hebben ook een eigen kamer of kantoortje. Heb je geluk en is dat bij jou het geval? Dan kan je hier tussen je lessen door wat voorbereidend werk doen of toetsen nakijken. 

En ga je via Randstad aan de slag als docent wiskunde? Dan is de kans groot dat je een middelbare school bij je in de buurt vindt, want wij hebben veel mogelijkheden! 

de werktijden van een docent wiskunde

Ga je als docent wiskunde aan de slag? Dan werk je op doordeweekse dagen en begint je werkdag vaak nog voordat de leerlingen het schoolgebouw binnen zijn. Meestal is dat rond 8 uur ‘s ochtends. 

Wanneer je leerlingen de school weer verlaten, zit het lesgeven er op. De avonden ben je in het algemeen gewoon vrij, tenzij je je voorbereidingen dan maakt, een oudergesprek moet voeren of een vergadering hebt. 

Je kan zowel parttime als fulltime werken als wiskundeleraar. Wat ook fijn is: als docent ben je vrij wanneer je leerlingen dat zijn. Dat betekent dus veel vrije dagen! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

De belangrijkste eigenschap voor een goede docent wiskunde? Dat je didactisch sterk bent! Je bent een kei in het duiden van cijfers en tabellen en je weet dit goed over te brengen aan leerlingen. Met jouw kennis breng je leerlingen verder! 

Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk voor een docent wiskunde:

  • inhoudelijke kennis: hoe kan je iets goed uitleggen als je het zelf niet 100% begrijpt? Precies, dat gaat niet. Maar gelukkig overkomt dit jou ook niet, want jouw wiskundige kennis is natuurlijk tip-top in orde! 

  • leiderschap: jij staat als docent wiskunde vol zelfvertrouwen voor de klas. Het lukt jou altijd om je leerlingen bij de les te houden. Want je weet: geen gezag betekent vaak chaos in de klas. Maar door jouw natuurlijke uitstraling krijg je alle gezichten jouw kant op

  • pedagogische kennis: je zorgt dat het klaslokaal voor al je leerlingen een fijne plek is, waar ze goed kunnen leren en zonder angst vragen durven te stellen. Ze voelen zich altijd welkom en jij weet hoe je ze op een stimulerende manier uitdaagt

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als docent wiskunde via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over docenten wiskunde

  • wat doet een docent wiskunde?

    Als docent wiskunde geef je natuurlijk wiskundeles, meestal op een middelbare school. Dat kan aan leerlingen in het vmbo-basis tot en met het gymnasium. Aan welke leerlingen je precies mag lesgeven, is afhankelijk van welke lesbevoegdheid je hebt. 

    Als tweedegraads wiskunde docent mag je lesgeven op het vmbo, in het beroepsonderwijs, het volwassenenonderwijs en in het praktijkonderwijs. Als docent met een eerstegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven aan deze leerlingen, maar ben je daarnaast ook bevoegd om les te geven aan de bovenbouwklassen op de havo en het vwo. Lees meer over de baan van docent wiskunde op deze pagina. 

  • wat verdien je gemiddeld als docent wiskunde?

    Wat je als docent wiskunde precies verdient, hangt af van welke lesbevoegdheid je hebt. Geef je wiskundeles als tweedegraads docent? Dan verdien je gemiddeld tussen de 3.462 en 3.712 euro bruto per maand. Dat komt jaarlijks neer op 46.488 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.  

    Ga je als fulltime eerstegraads docent wiskunde aan de slag? Dan ga je gemiddeld tussen de 3.455 en 4.013 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 48.393 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. 

    Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als docent wiskunde? Lees dan snel verder op deze pagina. 

  • heb je ervaring nodig voor een baan als docent wiskunde?

    Om te starten als docent wiskunde heb je de juiste opleiding nodig. Een eerstegraads onderwijsbevoegdheid behaal je met een master lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit. Je tweedegraads onderwijsbevoegdheid krijg je met een hbo-lerarenopleiding voor leraar wiskunde. Het verschilt per opleiding aan welke leerlingen je mag lesgeven. Lees op deze pagina alles over welke opleidingen en kwalificaties je nodig hebt om docent wiskunde te worden. 

    Wil je direct aan de slag als docent wiskunde? Bekijk dan ons versnelde opleidingstraject voor docent wiskunde en start volgende week! 

  • waarom is het leuk om te werken als docent wiskunde?

    Geen baan die meer voldoening geeft dan een functie als leraar. In het onderwijs draag je direct iets bij aan de samenleving: jij zorgt dat je leerlingen goed voorbereid aan hun volwassen leven beginnen! Die voldoening zorgt ervoor dat jij iedere dag weer met plezier naar je werk gaat. Lees hier alles over je taken en verantwoordelijkheden als docent wiskunde en kijk wat er nodig is om aan de slag te gaan als leraar wiskunde.

  • hoe moet ik solliciteren op een docent wiskunde vacature?

    Solliciteren voor een baan als docent wiskunde is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een docent rekenen baan?

    Als je aan de slag gaat met een baan als docent rekenen word je steeds beter in lesgeven! Verder heb je om docent rekenen te worden vakinhoudelijk inzicht nodig, moet je het goed kunnen uitleggen en is het belangrijk dat je je op je plek voelt voor de klas. Wil je meer weten over wat werken als docent rekenen precies inhoudt? Je leest er alles over op deze pagina.