Een commercieel medewerker of commercieel medewerker binnendienst is een medewerker die producten of diensten verkoopt op de verkoop- of salesafdeling van een bedrijf. Hiervoor bel je als commercieel medewerker de klanten persoonlijk op en doe je daarnaast ook voorbereidend werk voor de verkoper in de buitendienst. 

wat doet een binnendienst medewerker?

Als commercieel binnendienst medewerker ondersteun jij de verkoop van een dienst of een product. En dat kan op heel veel verschillende manieren. De ene keer ondersteun je alleen de verkopers die de straat op gaan om jullie product te verkopen, maar de andere keer ben je zelf degene die het contact met klanten legt via de telefoon. 

Het opbouwen van klantrelaties is ook een belangrijk onderdeel van je werk als commercieel medewerker: jij zorgt dat de klanten ook de volgende keer weer bij jullie terugkomen. Lees hieronder alles over de functie van commercieel medewerker en vind de leukste vacatures! 

Wil je weten wat je als commercieel medewerker gaat verdienen? Welk loon je precies gaat verdienen hangt natuurlijk af van je ervaring, je opleiding en het bedrijf waar je aan de slag gaat. Soms word je salaris ook deels opgekrikt doordat je een auto van de zaak in gebruik krijgt. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als commercieel medewerker? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Er zijn een aantal verschillende functietitels die eigenlijk hetzelfde zijn als de functie van commercieel medewerker. Zo wordt een commercieel medewerker vaak genoemd in vacatureteksten: 

 • sales support medewerker binnendienst

 • commercieel medewerker binnendienst

 • inside sales medewerker

 • inside account manager

 • commerciële frontoffice medewerker

 • sales representative 

 • junior account manager

 • account manager

 • vertegenwoordiger

Commercieel medewerkers vind je dus in alle soorten maten en vaak lijken de functietitels erg op elkaar. Daarom is het goed om de belangrijkste termen op een rij te zetten:

Binnendienst ↔ buitendienst

Je hebt commercieel medewerkers die in de binnendienst werken en werknemers die in de buitendienst werken. Met de binnendienst wordt bedoeld: werknemers die op kantoor zitten en daar veel bellen of lopende zaken en orders afhandelen. Met de buitendienst wordt bedoeld: het commerciële personeel dat naar de klanten gaat. De buitendienst is dus het gezicht naar de klant toe. 

frontoffice ↔ backoffice

Ook is er een verschil tussen frontoffice en backoffice. Frontoffice zijn alle medewerkers die op zoek zijn naar nieuwe klanten en aanvragen die binnenkomen afhandelen. Zij zitten dus aan de voorkant van het verkoopproces en hebben al het klantcontact. De backoffice zijn de collega’s die zaken administratief afhandelen.

Wil jij aan de slag als commercieel medewerker? Lees dan hieronder wat je van je nieuwe uitdaging mag verwachten. Wat zijn je taken, waar ga je werken en wat zijn de topwerkgevers als commercieel medewerker? De volgende dingen zijn goed om te weten:

taken en verantwoordelijkheid

Het takenpakket van een commercieel medewerker ziet er als volgt uit:

 • verkoop
  Als commercieel medewerker moet je in staat zijn om een deel of het gehele verkoopproces in goede banen te leiden. Dat betekent dat je veel in gesprek bent met klanten, veel administratieve zaken regelt en jezelf up-to-date houdt en alles weet over de producten of diensten van de organisatie. Je maakt klantafspraken, geeft advies en voert verkoopgesprekken.

 • administratie
  Je stelt offertes en facturen op, zorgt voor de juiste documentatie en handelt bestellingen af. Door secuur te werk te gaan, help je de commerciële afdeling vooruit en houd je klanten tevreden. 

 • klantenservice
  Ook ben je betrokken bij het monitoren en verbeteren van de klanttevredenheid. Je beantwoordt klantvragen, handelt klachten af en monitort én verbetert de klanttevredenheid.

 • team
  Je ondersteunt collega’s van de buitendienst en werkt mee aan marketing- en verkoopacties. Ga je bij grote multinationals in grote teams veel gevraagde producten of diensten verkopen, zoals: verzekeringen, abonnementen of gespecialiseerde diensten? Of liever in een klein team? De keuze is aan jou! 

waar werk je als commercieel medewerker?

Als commercieel medewerker werk je de hele dag op kantoor, waar je klanten belt om jullie product of dienst te verkopen. Dat doe je meestal in de commerciële sector, bij allerlei bedrijven dus! En via Randstad heb je de mogelijkheid om bij één van onze topwerkgevers te werken. Deze vind je hieronder. 

Is thuiswerken mogelijk bij deze functie? Ja! Als commercieel medewerker is het in veel gevallen mogelijk om deels vanuit huis te werken. 

leuke bedrijven om te werken als commercieel medewerker

Als commercieel medewerker heb je heel veel leuke werkgevers om uit te kiezen. Eigenlijk heeft elk commercieel bedrijf (veel) commercieel medewerkers nodig. Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. We lichten er een aantal uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • bij KPN draait alles om verbinding. Houd je wel van een praatje maken? Dan kun je mooi aan de slag als commercieel medewerker bij KPN. Dat betekent lekker veel bellen, je zit tenslotte bij KPN, en mensen verder helpen met hun klantvragen en problemen.

 • als commercieel medewerker bij DPG Media weet jij als de beste de klant te overtuigen om een kranten- of tijdschriftenabonnement af te sluiten.

 • met ruim 147.000 voertuigen in omloop draait alles bij LeasePlan om auto’s. Maar de echte motor van dit bedrijf, dat ben jij natuurlijk! Ga dus aan de slag bij LeasePlan en haal klanten binnen, onderhoud klantrelaties en verkoop natuurlijk die leaseabonnementen! 

soort dienstverband

Als commercieel medewerker hoef je je niet druk te maken om gekke werktijden of weekenddiensten. Vaak werk je fulltime van 9 tot 5 op een vaste locatie. Parttime werken via Randstad is natuurlijk ook mogelijk. Kijk gewoon even in onze vacatures en vind de commerciële vacature die helemaal bij jou past!

bekijk alle vacatures

Per direct op zoek naar een korte klus? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker

Een commercieel medewerker kan naar veel verschillende functies doorgroeien. Vaak zijn dit salesgerichte banen als accountmanager of vertegenwoordiger. Om dit te bereiken moet je naast hard werken vaak ook een aantal salestrainingen en -cursussen afronden. 

Om via Randstad aan het werk te gaan als commercieel medewerker, moet je of een mbo-opleiding hebben afgerond en al een paar jaar werkervaring hebben óf je moet je hbo hebben afgerond. Een opleiding als commerciële economie sluit vaak goed aan bij de functie. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor commercieel medewerker

Een commercieel medewerker moet een flink aantal eigenschappen hebben. Belangrijke competenties voor deze functie zijn:

 • mensenkennis: je vindt het leuk om veel met mensen bezig te zijn op een dag. Je hebt namelijk veel klantcontact! Om verkoopkansen te zien moet je verschillende soorten mensen goed kunnen inschatten;

 • talenkennis: Nederlands en soms een tweede taal, zoals Engels of Duits

 • communicatief: je moet sterk in je schoenen staan naar klant en helder je verhaal hebben klaarstaan. Ook moet je veel communiceren met accountmanagers én interne collega’s om alle orderprocessen in goede banen te leiden

 • stressbestendig: je moet meerdere ballen tegelijk omhoog houden, het overzicht bewaren en snel kunnen schakelen. Een commercieel medewerker krijgt veel op zijn bordje

 • prioriteren: wat is nu snel nodig en wanneer moet je snel schakelen. Als commercieel medewerker hoef jij hier niet over na te denken 

 • nauwkeurigheid: zeker in de backoffice is het belangrijk dat orders goed verwerkt worden. Een secure administratie is voor jou de normaalste zaak van de wereld

 • zelfredzaamheid: we gaan voor werknemers die initiatief nemen, zelfstandig werken en snappen hoe je effectief samenwerkt in een team.

ervaring nodig voor commercieel medewerker?

In sommige banen als commercieel medewerker is werkervaring wel een stevige plus. Hbo’ers met een opleiding als commerciele economie kunnen vaak direct aan de slag. Benieuwd of jij in aanmerking komt voor een functie als commercieel medewerker? Neem dan contact op met de contactpersoon onderaan de vacature die je aanspreekt! 

bekijk alle vacatures

 

Een andere functie binnen een vergelijkbaar vakgebied?


Is een fucntie als commercieel mederker net niet de goede match, maar ben je wel beniewd naar andere functies biij vergelijkbare vakgebieden? Neem dan even een kijkje op onze telecom of sales vakgebiedpaginas.  

Werken als commercieel medewerker via Randstad heeft veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden;

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt;

 • altijd een contactpersoon op wie je terug kunt vallen en wie je om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster;

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons;

 • via Randstad opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

veelgestelde vragen over commercieel medewerker

 • wat doet een commercieel medewerker?

  Een commercieel medewerker is iemand die producten of diensten verkoopt op de salesafdeling van een bedrijf of andere organisatie. Daarvoor bel je klanten persoonlijk op, maar je doet ook voorbereidend werk voor de commercieel medewerkers in de buitendienst.

 • wat verdient een commercieel medewerker?

  Als commercieel medewerker ga je ongeveer tussen de 2.000 euro en 3.500 euro per maand verdienen. Je exacte salaris hangt af van je opleiding, ervaring en het bedrijf waar je gaat werken. Lees er alles over op deze pagina!

 • wat doe je als commercieel medewerker?

  Als commercieel medewerker verkoop je soms de producten of diensten van jouw bedrijf of organisatie. Soms ondersteun je de verkopers in de buitendienst, maar je legt ook zelf telefonisch contact met klanten om het product te verkopen. Daarnaast bouw je goede klantrelaties op, zodat jullie klanten blijven terugkomen. Meer weten? Lees alles over wat de functie van commercieel medewerker op deze pagina.

 • welke competenties heb je nodig als commercieel medewerker?

  Natuurlijk moet verkooptalent je in het bloed zitten als je commercieel medewerker wilt worden. Met jouw overtuigingskracht, mensenkennis en sterke communicatieve vaardigheden overtuig je iedere klant!

 • wat is een commercieel administratief medewerker?

  Een commercieel administratief medewerker heeft een veelzijdige functie: je ondersteunt de klantenserviceafdeling, maar je springt ook bij op andere afdelingen op kantoor wanneer dat nodig is. Een echte duizendpoot dus!