Als monteur installeer, onderhoud en repareer je allerlei apparaten. Sommige machines waarmee je werkt zijn stuk en moeten gerepareerd worden. Of ze zijn juist nieuw en moeten nog worden geïnstalleerd. Het is aan jou om te weten wat je moet doen om alles aan de praat te krijgen én te houden. Overal waar storing is of onderhoud nodig is ben jij de reddende engel! 

wat doet een monteur?

Als monteur ben je verantwoordelijk voor installatie, onderhoud en reparatie van verschillende machines of apparaten. En soms help je zelfs mee bij de bouw van apparaten! Eén ding is zeker: je werk als monteur draait helemaal om het voorkomen van technische problemen én ze te verhelpen. Lees er hier alles over!

Wil je weten wat je als monteur verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als monteur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor monteurs. Stroom bijvoorbeeld door naar hogere functies in de techniek! Zoals deze functies:

  • werkvoorbereider: heb je al veel ervaring als monteur? En heb je het idee dat je goed overzicht houdt en dat nieuwe monteurs naar jou komen om hulp te vragen? Dan is een functie als werkvoorbereider misschien wel perfect voor je. In deze functie houd je je bezig met het klantcontact, heb je een adviserende rol en begeleid je lopende projecten. Je begeleidt monteurs hierbij, zodat ze het project tot een goed einde brengen 

  • systeembeheerder: je weet niet alleen hoe apparaten los van elkaar werken, maar je weet ook hoe alle apparaten op elkaar zijn ingesteld. Jij denkt verder en ziet het grotere plaatje! Gaat er een keer iets fout met de software? Dan weet jij als geen ander hoe je dit het beste en snelste oplossen.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Ieder bedrijf is anders. En daarom heeft ieder bedrijf ook een ander soort monteur nodig! Als monteur kan je je daarom specialiseren in een van deze richtingen:

  • monteur technische dienst: als monteur technische dienst ben je breed inzetbaar om storingen op te lossen. Je vervangt onderdelen en repareert machines, maar voert ook onderhoud uit 

  • koeltechnisch monteur: aan de slag als koelmonteur? Dan ben je vooral bezig om koelinstallaties draaiende te houden. Dit kunnen vrieskasten of koelkasten zijn, maar je kan ook aan de slag bij ICT-bedrijven die computerservers in een gekoelde ruimte hebben staan 

  • monteur telecommunicatie: als monteur telecommunicatie ga je vooral aan het werk bij netwerkbeheerders. Je bent een onmisbare schakel wanneer je het hebt over bellen, internetten en tv kijken. Is er een internetstoring? Dan los je deze zonder problemen op. Je legt onder andere glasvezelnetwerken aan en plaatst kasten voor transmissie-apparatuur 

  • monteur brandpreventie: je belangrijkste taak als monteur brandpreventie is het brandveilig maken van allerlei gebouwen. Denk aan het afdichten van technische installaties zoals: waterleidingen, luchtkanalen en kabelgoten. De dichtingen zijn belangrijk, zodat mensen een gebouw veilig kunnen verlaten als er brand uitbreekt

Wat kan je verwachten als je gaat werken als monteur? De volgende zaken zijn goed om te weten: 

dit is je takenpakket als monteur

Als monteur is iedere dag anders. Het ligt er maar net aan waar je die dag naartoe moet om onderhoud uit te voeren! Je specifieke taken als monteur hangen af van je specialisatie, maar over het algemeen ben je bezig met preventie en met het repareren van kapotte onderdelen. Als jij ergens langs bent geweest werkt alles weer helemaal perfect. Deze taken horen allemaal bij het functieprofiel van een monteur:

  • onderhoud uitvoeren

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is goed onderhoud ook zo ontzettend belangrijk! Als monteur controleer je de machines of apparaten dus regelmatig, zodat er niks verslijt of kapot gaat. 

  • reparaties uitvoeren

Gaat er toch een keer iets stuk? Geen nood aan de man! Jij hebt alle onderdelen al bij je en zorgt ervoor dat de machine snel gemaakt wordt, zodat deze snel weer op volle kracht draait. 

  • opsporen en verhelpen van storingen

Bij een storing is maar één ding belangrijk: snel handelen. Aan jou de taak om een storing meteen op te sporen en te verhelpen. Met jouw technische kennis heb je het zo gemaakt.

  • voorraad bijhouden

Een monteur kan niet zonder goede onderdelen. Het is dus heel belangrijk dat je voorraad altijd goed op orde is. Jij houdt alle voorraden goed in de gaten en bestelt onderdelen die op zijn tijdig bij. Zo kan je altijd snel handelen als dat nodig is.

  • gereedschap onderhouden en schoonmaken

Als monteur gebruik je je gereedschap intensief. Dan moet je er natuurlijk wel goed voor zorgen. Je maakt daarom je gereedschap regelmatig schoon en zorgt dat alles piekfijn in orde is. 

  • bijhouden en rapporteren van je werkzaamheden

Als monteur ben je de hele dag vooral in de praktijk aan het werk. Maar natuurlijk moeten al je werkzaamheden ook goed bijgehouden worden. Zo weet je wanneer een machine als laatste is gecontroleerd, maar ook bijvoorbeeld wat de reden was dat een apparaat de vorige keer stuk ging. Met die kennis vind je de volgende keer nog sneller een oplossing. 

wie zijn je collega’s?

Als monteur werk je in de techniek samen met een heleboel collega’s. Het hangt er maar net vanaf wat je werkplek is! Heb je je bijvoorbeeld gespecialiseerd als assemblagemonteur? Dan werk je samen met assemblagemedewerkers in de productie. Maar je werkt ook samen met andere technische collega’s, zoals operators, technisch medewerkers, kwaliteitsmedewerkers en lassers. En met andere monteurs natuurlijk, zoals monteurs installatietechnieken, monteurs elektrische installaties, monteurs brandpreventie of de CV-monteur. Samen weten jullie het antwoord op alle technische vragen!

werkdag van een monteur

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als monteur? Lonneke liep een dagje mee als onderhoudsmonteur in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Monteur

je werkplek: werken in de techniek

Monteurs zijn overal te vinden waar machines zijn. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken waar voedsel wordt ingepakt of aan de luchtvaartsector waar koelcontainers optimaal moeten werken voor transport. Je werkplek kan dus erg verschillen, afhankelijk van het bedrijf waar je aan de slag gaat. Ga je werken bij een monteursbedrijf waarmee je naar klanten gaat om problemen op te lossen, of ga je bijvoorbeeld aan de slag als monteur in een fabriek en blijf je op een vaste locatie? De keuze is aan jou! 

Als monteur werk je overigens meestal binnen, maar sommige apparaten staan ook buiten. Of je moet zelfs het dak op, denk maar aan een monteur van zonnepanelen. Je werkplek is dus heel veelzijdig en je hebt veel vrijheid in waar je aan de slag gaat. En ook fijn: er zijn op heel veel plekken monteurs nodig. Er is dus altijd wel een baan in de buurt!

leuke bedrijven om te werken als monteur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij deze mooie bedrijven:

  • bouw mee aan de landbouwsector van de toekomst bij Kuhn! Je gaat aan de slag met het onderhoud en de reparatie van de meest innovatieve landbouwmachines  

  • interesse in de voedselindustrie? Ga dan aan het werk als monteur bij Cargill! Je werkt in een team dat de productie in een cacaofabriek ondersteunt. Lekker toch? 

  • vrachtwagens helemaal aanpassen aan de wensen van de klant, dat doe je als  monteur bij Scania. Een magnetron inbouwen of extra claxons toevoegen, jij regelt het allemaal! 

  • al ervaring in de techniek en toe aan iets nieuws? Ga dan aan de slag als mechatronicamonteur bij NS 

de werktijden van een monteur

Als monteur zijn je werktijden vaak flexibel. Het ligt er ook maar net aan in welke sector je werkt als monteur. Meestal werk je doordeweeks en heb je in het weekend lekker vrij. De meeste monteurs werken trouwens fulltime.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om monteur te worden heb je natuurlijk wel de juiste opleiding nodig. De meeste monteurs volgen een mbo-opleiding tot monteur. 

Weet je al wat voor monteur je precies wilt worden? Dan volg je bijvoorbeeld de opleiding tot automonteur of de opleiding tot monteur service en onderhoud. Zo specialiseer je je meteen binnen je vakgebied! Via Randstad volg je makkelijk een van onze mbo-opleidingen in de techniek waarbij je meteen praktijkervaring opdoet. Bekijk deze opleidingen tot monteur eens:

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.

De belangrijkste eigenschap van een monteur? Technisch inzicht natuurlijk! De techniek heeft geen geheimen voor jou: je zoekt altijd snel uit hoe apparaten of machines werken. En je hebt ook nog eens de kennis in huis om ze te repareren. Dat maakt jou de ideale monteur. En verder zijn deze eigenschappen ook handig om te hebben als je op zoek gaat naar een baan als monteur:

  • oplossingsgerichtheid: als monteur denk je niet in problemen, maar in oplossingen. Je bent creatief en kijkt niet alleen op de meest voor de hand liggende plekken als je een probleem wilt oplossen. Je maakt er een sport van om zo snel mogelijk een oplossing te bedenken voor een storing of een kapot onderdeel. Zo draait alles dankzij jou snel weer door!

  • snel kunnen handelen: je kan er de klok op gelijk zetten: een storing komt altijd nét op het verkeerde moment. Het is voor een monteur dan ook belangrijk om het hoofd koel te houden. Jij handelt snel en vindt zo in een mum van tijd de oplossing voor ieder probleem

  • veilig werken: als monteur werk je soms met ingewikkelde installaties of gevaarlijke apparaten. Jij houdt altijd de veiligheidsvoorschriften in de gaten en zorgt zo dat alles veilig gebeurt. Van controle tot onderdelen vervangen en reparatie, je doet het op een zo veilig mogelijke manier

  • oog voor detail: de aanleiding voor een storing kan al in een heel klein onderdeeltje zitten. Het is als monteur dus belangrijk dat je scherp bent en oog voor detail hebt! 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als monteur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over monteurs

  • wat doet een monteur?

    Een monteur installeert, onderhoudt en repareert allerlei apparaten. Sommige machines waarmee je als monteur werkt zijn stuk en moeten gerepareerd worden. Of ze zijn juist nieuw en moeten nog worden geïnstalleerd. Met je technische en praktische kennis zorg je er als monteur voor dat alles werkt zoals het hoort. Meer weten over werken als monteur in de techniek? Lees er hier alles over!

  • wat verdien je gemiddeld als monteur?

    Het salaris van een monteur is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als monteur? Bekijk snel onze salarischecker!

  • heb je ervaring nodig om monteur te worden?

    Om te starten als monteur heb je de juiste praktijkervaring nodig. Zo ben je helemaal voorbereid op alles dat je tijdens je werk tegenkomt! Je doet tijdens een mbo-opleiding tot monteur ook praktijkervaring op, dus je kan daarna meteen aan de slag als monteur. Benieuwd welke competenties je dan nodig hebt? Lees het op deze pagina!

  • waarom is het leuk om te werken als monteur?

    Ga je aan het werk als monteur, dan is iedere dag anders. Dat maakt het werk nou juist zo leuk! Als monteur moet je op iedere situatie voorbereid zijn. Dus hou je van afwisselend werk en ben je flexibel aangelegd? Dan is een baan als monteur misschien wel wat voor jou, lees er hier meer over!

  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als monteur?

    Om monteur te worden heb je de juiste opleiding nodig. Er zijn verschillende opleidingen tot monteur, afhankelijk van wat voor soort monteur je wilt worden. Kijk dus altijd goed welke opleiding je nodig hebt voor de baan die je wilt gaan doen. Zo ben je goed voorbereid voor je gaat solliciteren! Benieuwd wat er nog meer nodig is voor een baan als monteur? Lees er hier alles over.

  • hoe moet ik solliciteren op een monteur vacature?

    Solliciteren als monteur is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als monteur?

    Technische kennis en inzicht zijn de allerbelangrijkste eigenschappen van een goede monteur. Het is dus belangrijk dat je die kennis al hebt, maar je ontwikkelt deze vaardigheden ook snel verder tijdens je werk! Verder werk je met een baan als monteur aan je oplossingsgerichtheid en je oog voor detail. Benieuwd waar je allemaal kan werken als monteur? Bekijk onze topwerkgevers hier en klik meteen door naar mooie vacatures!

  • hoe lang duurt een opleiding tot monteur?

    Een opleiding tot monteur duurt meestal ongeveer 3 jaar, waarbij je meteen praktijkervaring opdoet. Meestal ga je meteen 4 of zelfs meer dagen aan het werk, waarnaast je ook nog naar school gaat. Meer weten over de verschillende soorten monteur en bijbehorende opleidingen? Lees hier alles over werken als monteur!