wat doet een servicemonteur?

Dankzij de servicemonteur, ook wel onderhoudsmonteur, loopt een bedrijf als een geoliede machine. Een servicemonteur is verantwoordelijk voor het in goede conditie houden van installaties en apparaten. Je komt in actie wanneer er een probleem of storing is, maar je regelt ook het nodige onderhoud van de machines. Daarnaast voer je inspecties uit bij klanten zodat de technische processen op rolletjes lopen en betrouwbaar blijven. 

De werkzaamheden van een servicemonteur lopen uiteen: van kleine werkzaamheden tot juist technische reparaties. Je gaat of zelfstandig aan de slag, of komt bij een onderhoudsafdeling in de chemische, petrochemische, farmaceutische of procesindustrie. Afwisselend werk, dus! 

hoe ziet de opleiding voor servicemonteur eruit?

De servicemonteur opleiding combineert werken en leren met elkaar. Dat betekent dat je meteen aan de slag gaat bij een bedrijf en tegelijkertijd studeert. De opleiding voor servicemonteur is zo ingedeeld dat je 4,5 dag bij een opdrachtgever werkt als leerling technicus elektrotechniek en instrumentatie. Daarnaast heb je een halve lesdag per week. Dat betekent dat je een middag en een avond in de week naar school in Groningen gaat. Zo leiden we je op tot specialist op het gebied van meet- en regeltechniek. 

De servicemonteur opleiding in het kort:

 • in 3 jaar ben je een opgeleid servicemonteur;

 • je week bevat 4,5 werkdag en 0,5 lesdag;

 • nuiten de lesdagen ben je ongeveer 10 uur bezig met studeren;

 • de werklocaties zijn in Groningen, Friesland of Drenthe;

 • hierna heb je een MBO erkend niveau 4 diploma op zak;

 • en kun je meteen aan het werk!

aanmelden

Op dit moment zijn de aanmeldingen voor de servicemonteur opleiding nog niet van start. Heb je wel interesse? Schrijf je dan in via ons interesseformulier. Dan nemen we contact met je op zodra we starten met de aanmeldingen.

Om deel te nemen aan de opleiding voor servicemonteur vragen we het volgende van je:

 • je bent zelfstandig, maar kunt ook goed samenwerken;

 • je hebt een rijbewijs B en eigen vervoer;

 • je bent fulltime beschikbaar;

 • je beschikt minimaal over een MBO niveau 4 diploma (of niveau 3 met werkervaring);

 • we vragen een kleine eigen bijdrage van je als je na de opleiding een salaris 10% boven het minimumloon ontvangt. De bijdrage wordt dan ingehouden van je loon.

Eventuele vooropleidingen die in aanmerking komen zijn elektrotechniek, mechatronica, maritiem officier of AOT (Algemene Operationele Technologie).

 • baangarantie na het volgen van de servicemonteur opleiding 
 • werk én leer tegelijkertijd
 • persoonlijke begeleiding op maat

persoonlijke begeleiding tijdens je opleiding tot servicemonteur

Zolang je leerling bent zul je begeleid worden door een opleidingsadviseur van de vakschool. Met hem of haar ga je op zoek naar een geschikte opdrachtgever en werkplek. Minimaal 3 keer per jaar kom je samen met je docent, praktijkbegeleider en opleidingsadviseur om de voortgang te bespreken en te kijken of je eventueel extra hulp of ondersteuning nodig hebt. Verder staat de opleidingsadviseur altijd voor je klaar om je te helpen. Je moet het natuurlijk zelf gaan doen, maar daar kunnen we zeker bij helpen.

De opleiding voor servicemonteur is onderdeel van Randstad Boost. Heb je nog niet genoeg ervaring om te solliciteren voor onze techniek vacatures? Randstad Boost biedt veel verschillende soorten technische opleidingen aan. Waarom? Zodat iedereen kan doen, wat goed bij hem of haar past. Samen zorgen we er zo voor dat je aan de slag gaat met iets waar je goed in bent én wat je leuk vindt.