Een lasser is iemand die metalen aan elkaar last. Je verhit verschillende metalen en wanneer deze weer afkoelen, zijn ze aan elkaar vastgemaakt. Hierdoor krijg je hele sterke verbindingen van materialen. Met de eindproducten van een lasser worden schepen, machines en constructies gebouwd. Lassers kom je dus tegen in de hele metaalindustrie. Daarom heb je als lasser veel kans op een baan!  

wat doet een lasser?

Als lasser ben je verantwoordelijk voor:

  • het met de hand lassen van materialen
  • lasrobots besturen
  • plannen maken en kiezen welke materialen en gereedschap je gaat gebruiken
  • schoonmaken van het te verbinden materiaal
  • je gereedschap afstellen, slijpen en onderhouden
  • overige taken, zoals aftekenen, zagen, boren, vijlen, snijbranden en tappen
     

Wil je weten wat je gaat verdienen als lasser? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als lasser via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 


Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Zoals bij veel beroepen, hangen de secundaire arbeidsvoorwaarden af van waar je werkt. Zo krijg je soms als lasser reiskostenvergoeding of een toeslag als je in ploegendienst werkt. Vaak staan deze voorwaarden al aangegeven bij de vacature zelf.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Je bent niet zomaar een lasser. Er zijn verschillende soorten lassers: van starters tot specialisten in het metaalwerk. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • basislasser: de basislasser focust zich puur op het uitvoerende werk en zorgt dat alles volgens de veiligheidsregels uitgevoerd wordt 

  • allround lasser: als allround lasser voer je meer werkzaamheden uit omdat je meer bewerkingstechnieken kent. Meten, beoordelen van eigen werk en theoretische voorkennis: de allrounders hebben het op zak

  • technicus service en onderhoud werktuigbouw: de technicus houdt zich vooral bezig met het inspecteren en verbeteren van apparatuur en installaties. Ook leidinggeven zit in het takenpakket van de technicus

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Doordat je verschillende technieken hebt binnen het lassen, zijn er ook verschillende soorten lassers. Deze functies bestaan er in de metaalbewerking:

  • elektrodelasser: het eerste proces dat je als lasser leert tijdens je opleiding is elektrodelassen. Dit wordt ook wel booglassen genoemd. Hierbij las je met een staafelektrode en houd je je bezig met de verhouding tussen metalen en elektrische spanning.

  • mig/mag-lasser: het meest gebruikte lassysteem is de MIG/MAG. Met dit systeem las je snel en kan je veelzijdige materialen gebruiken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van spanning.

  • tig-lasser: voor het echte, nauwkeurige laswerk heb je TIG-lassen nodig. Hierbij worden complexe materialen gebruikt en is er veel variatie in de laswerkzaamheden die je uitvoert.

Wat kan je verwachten als je gaat werken als lasser? De volgende zaken zijn goed om te weten.

dit is je takenpakket als lasser

Lassen is natuurlijk de belangrijkste taak van een lasser. Er komt veel bij kijken dan alleen lassen, je doet namelijk nog veel meer dan dat! Ook deze taken zijn belangrijk bij je werk als lasser:

voor- en nabewerking

Alles wat een lasser gebruikt moet schoon en veilig zijn. Alleen dan maak je stevige materialen die niet meer van elkaar los gaan. Voordat je gaat lassen, zorg je er dus voor dat alles klaar is om behandeld te worden, en als je klaar bent werk je het netjes af.

werk controleren

Om er zeker van te zijn dat alles goed aan elkaar zit, heb je controles nodig. Je bent daarom kritisch op je eigen werk en kijkt mee op het werk van anderen. Veiligheid staat voorop!

onderhoud

De apparaten waar je mee werkt, komen voor hete vuren te staan. Daarom zorgt de lasser ervoor dat het gereedschap altijd op en top werkt. Zo weet je zeker dat er geen ongelukken gebeuren! 

wie zijn je collega’s?

Lassers hebben vaak een groot team om hen heen staan: van planners, werkvoorbereiders, fitters, plaatwerkers en tekenaars tot projectleiders, engineers, uitvoerders, assemblagemedewerkers en verspaners: je werkt in een team vol enthousiaste collega’s! Van het voorwerk tot aan de puntjes op de i, samen zorgen jullie voor de stevigste materialen waar mensen echt op (en mee) kunnen bouwen.

Hoe groot het team precies is, hangt van het bedrijf af. Op de ene plek werken lassers met veel collega’s samen, bij andere bedrijven zijn de lassers meer allround en vervullen ze zelfstandig meer taken. 

werkdag van een lasser

Hoe ziet de werkdag van een lasser eruit? Lashelm op en gaan, toch? Nou, er komt wel iets meer bij kijken. Lonneke liep een dag mee als lasser voor onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

lasser

werken als lasser

je werkplek: lashelm op en gaan

Jouw werkplek als lasser is van alle gemakken voorzien! Je werkt de hele dag in de productiehal. Daar wordt goed op je veiligheid gelet, lassers hebben namelijk een bijzonder beroep! Daarom liggen er speciale matten op de vloer om het lange staan wat aangenamer te maken voor je knieën. En er is een geautomatiseerd luchtsysteem dat de lucht in de productiehal schoon houdt. Alles is netjes en schoon zodat de lassers met een gerust hart kunnen vlammen! 

leuke bedrijven om te werken als lasser

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • om eten op ons bordje te krijgen, hebben boeren de beste machines nodig. Bouw mee aan deze voertuigen bij Kverneland of Kuhn

  • van A naar B met het vervoer waar duizenden Nederlanders gebruik van maken: kijk eens rond bij DAF of de NS

  • ga je liever voor transport, logistiek én lucht- en zeevracht? Dan ben je bij Rabelink Logistics aan het juiste adres

de werktijden van een lasser

Als lasser heb je het goed voor elkaar: je hoeft namelijk bijna nooit in het weekend of ‘s nachts te werken! Soms wordt er in ploegen gewerkt en krijg je extra toeslag, maar de meeste lassers werken gewoon in dagdiensten op doordeweekse dagen. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om lasser te worden heb je een mbo-opleiding tot lasser nodig. Er zijn opleidingen tot basislasser, allround lasser en technicus service en onderhoud werktuigbouw. Tijdens deze opleidingen leer je niet alleen de verschillende lastechnieken, maar ook hoe je veilig te werk gaat. Zo ben je daarna helemaal klaar voor een baan als lasser. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je met een baan als lasser?

Lassers hebben een hoop in hun mars. Hier zijn een paar eigenschappen die je als lasser op je werk ontwikkelt: 

  • geconcentreerd werken: de metalen die je als lasser bewerkt, zijn vaak groot. Je bent dus wel even bezig om alles aan elkaar vast te maken. Daarom moet je er goed je aandacht bij kunnen houden om alles veilig en soepel uit te voeren

  • technisch inzicht: wat je met je ogen ziet, maak jij met je handen. Je weet hoe je iets in elkaar moet zetten en welke manier het beste werkt

  • zelfstandig werken: lassen doe je in je eentje. Daarom is het belangrijk dat je kritisch bent op je eigen werk en niet snel afgeleid raakt 

  • omgaan met werkdruk: jij weet hoe je het tempo erin houdt, zonder fouten te maken. Dat vraagt wat oefening, maar daar train jij op zonder dat het je stress oplevert

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen;

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als [functie] via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over lassers

  • wat doet een lasser?

    Een lasser is een persoon die metalen met elkaar verbindt door ze te lassen. Dit gebeurt door de metalen te verhitten tot ze smelten en vervolgens aan elkaar te hechten. Nadat de gesmolten metalen zijn samengevoegd, koelen ze af en vormen ze een zeer stevige verbinding. Bekijk hier alle vacatures voor lasser!

  • wat verdien je gemiddeld als lasser?

    Het salaris van een lasser is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als lasser? Bekijk snel onze salarischecker!

  • heb je ervaring nodig voor lasser?

    Lassen is geen activiteit die je zomaar kunt uitvoeren. Er is een speciale opleiding vereist, zoals de opleiding tot basislasser, allround lasser, of technicus service en onderhoud werktuigbouw. Gedurende deze opleidingen krijg je de kans om praktijkervaring op te doen en leer je hoe je veilig kunt werken tijdens het lassen.

    Ook heeft iedereen die via Randstad werkt toegang tot online trainingen en curssussen. Je kunt deze vinden in je Randstad-profiel onder de sectie "Mijn Ontwikkeling". 

  • is lasser zijn hard werken?

    Lassers moeten lang, geconcentreerd kunnen werken, maar je krijgt er ook een hele hoop voor terug! Zonder jou zouden schepen zinken en machines uit elkaar vallen. Belangrijk werk dus!

  • waarom is het leuk om te werken als lasser?

    Werken als lasser is leuk omdat je gelijk resultaat ziet en jouw bouwwerken worden ingezet voor belangrijke machines. Je bent onmisbaar!

  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als lasser?

    Om lasser te worden moet je een opleiding hebben gedaan tot basislasser, allround lasser of technicus service en onderhoud werktuigbouw. Daarnaast moet je veilig kunnen werken.

  • hoe moet ik solliciteren op een lasser vacature?

    Solliciteren is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures tot lasser bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op.

    Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als lasser?

    Lassers blinken uit in zelfstandig en geconcentreerd werken. Bovendien beschikken ze over technisch inzicht, waardoor ze weten hoe ze materialen op de best mogelijke manier moeten lassen. Daarnaast zijn lassers bedreven in het omgaan met werkdruk.