hulpmonteur elektrotechniek worden

Om als hulpmonteur elektrotechniek aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig. De meeste monteurs volgen de opleiding elektrotechniek op mbo niveau 2 of mbo niveau 3. Dit is vaak een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Zo verdien je al een salaris terwijl je nog aan het leren bent! 

De opleiding tot monteur elektrotechniek volg je gemakkelijk via Randstad. Deze BBL-opleiding duurt zo’n twee jaar, waarbij je vier dagen werkt en één dag per week naar school gaat. Na twee jaar heb je jouw diploma monteur elektrotechniek op mbo niveau 3 op zak en ben je via Randstad verzekerd van een baan!

Ook willen veel werkgevers dat je in het bezit bent van een VCA-diploma. Met dit diploma heb je de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu op zak en weet je precies hoe je risicovolle werkzaamheden uitvoert én ongevallen op het werk voorkomt. Wel zo veilig, dus. 

Je haalt dit diploma gemakkelijk via Randstad. We hebben 21 opleidingslocaties door het hele land, dus grote kans dat we ook bij jou in de buurt zitten! En nog een voordeel: we betalen een groot deel van de kosten voor je. Lees hier alles over onze cursus voor het VCA-diploma. 
Daarnaast vinden veel werkgevers het een groot pluspunt wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs B en een eigen auto. Zo kan je als hulpmonteur elektrotechniek gemakkelijk naar je klanten toe rijden! Zorg dus dat je je rijbewijs vast op zak hebt als je op zoek gaat naar een baan als hulpmonteur elektrotechniek.

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de techniek.

Een hulpmonteur elektrotechniek is iemand die elektronische installaties en apparaten monteert, samenstelt en repareert. Dit doe je altijd onder begeleiding van een ervaren eerste monteur elektrotechniek. 

Als hulpmonteur elektrotechniek sleutel je de hele dag aan elektrische installaties. Die installaties zijn in bijna elk gebouw te vinden: het zijn bijvoorbeeld systemen voor verlichting, brandmelders of inbraakbeveiliging. Maar er zijn ook steeds meer monteurs nodig voor het aanleggen van duurzame installaties zoals zonnepanelen en oplaadstations. Je werkplek is daardoor heel divers! 

Als hulpmonteur elektrotechniek word je opgeleid tot een volwaardig elektromonteur, ook wel elektricien genoemd. Zo kan je in de toekomst zelfstandig werken als elektromonteur. 

wat doet een hulpmonteur elektrotechniek?

Als hulpmonteur elektrotechniek ben je mede-verantwoordelijk voor:

 • het installeren van elektrische installaties

 • het zien en oplossen van technische problemen

 • het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

 • het signaleren en melden van afwijkingen

 • het lezen van technische tekeningen

 • het zorgen voor een nette en veilige werkomgeving

Wil je weten wat je gaat verdienen als hulpmonteur elektrotechniek? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als hulpmonteur elektrotechniek heb je veel doorgroeimogelijkheden binnen de techniek. De meeste logische stap is om door te groeien naar de functie van elektromonteur. Je werkt dan niet meer onder begeleiding van iemand anders en bent zelf verantwoordelijk voor je eigen werk. 

Als elektromonteur kan je vervolgens weer doorgroeien naar de functie van eerste monteur. Als eerste monteur houd je het overzicht bij een project, stuur je collega’s aan en ben je eindverantwoordelijk voor het resultaat.

Bevalt een leidinggevende functie je goed? Dan kan je daarna ook nog doorstromen naar de functie van werkvoorbereider. Je houdt je als werkvoorbereider bezig met het klantcontact, hebt een adviserende rol en begeleidt verschillende lopende projecten. Je bent zo op meerdere fronten tegelijk bezig. En je begeleidt hierbij uiteraard ook elektromonteurs, zodat ze elk project tot een goed einde brengen.

En wil jij je doorgroeimogelijkheden nog verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Samen met de elektromonteur zorg je er als hulpmonteur elektrotechniek voor dat elke installatie werkt zoals die moet werken. Wat kan je precies verwachten als je gaat werken als hulpmonteur elektrotechniek? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als hulpmonteur elektrotechniek

 • installeren en repareren van elektrische installaties

als hulpmonteur elektrotechniek is het je belangrijkste taak om mee te helpen bij de installatie en reparatie van elektrische installaties. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van kabelgoten, het trekken van draden en kabels of het monteren van verdeelpunten voor zowel sterk- als zwakstroom. Je werkt altijd onder begeleiding van een ervaren elektromonteur, zodat je de kans krijgt om veel te leren! 

 • uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

werkt alles nog precies zoals het moet werken? Als hulpmonteur elektrotechniek ben je regelmatig op pad om preventief elektrische installaties te controleren. Want aan een systeem van brandmelders dat niet afgaat bij een brand heb je ook niks, toch?

 • signaleren en melden van afwijkingen

kom je tijdens je werk een technisch probleem tegen? Dan geef je dit natuurlijk direct door aan de elektromonteur die je begeleidt, om vervolgens samen een goede oplossing te bedenken. Hét moment om jouw opgedane technische kennis in de praktijk te brengen!

 • lezen van technische tekeningen

als hulpmonteur elektrotechniek ben je telkens in andere gebouwen aan het werk. Dat is voor jou geen probleem, want je weet precies hoe je de technische tekeningen van een elektrische installatie in een gebouw moet lezen. Zo weet je altijd waar je moet zijn én wat er moet gebeuren

 • gereedschap onderhouden en schoonmaken

je werkt als hulpmonteur elektrotechniek veel met gereedschap. Daarom is het belangrijk dat je jouw gereedschap ook goed verzorgt. Je maakt je gereedschap regelmatig schoon zodat je lekker kan blijven doorwerken

 • zorgen voor een nette en veilige werkomgeving

je komt als hulpmonteur elektrotechniek bij veel verschillende klanten over de vloer. Waar je ook werkt, je zorgt er altijd voor dat je de plek weer netjes achterlaat. Daarnaast werk je volgens de veiligheidsvoorschriften, zodat je de kans op veiligheidsrisico’s zo klein mogelijk houdt

wie zijn je collega’s?

Als hulpmonteur elektrotechniek werk je natuurlijk samen met je begeleider - de ervaren elektromonteur of eerste monteur elektrotechniek. Want dat is tenslotte degene die je alle fijne kneepjes van het vak bijbrengt! 

Daarnaast werk je in de techniek ook vaak samen met andere collega’s. Het is afhankelijk van je werkplek wie je tijdens je werk precies tegenkomt. 

Werk je bijvoorbeeld aan grote installaties in fabrieken? Dan kom je al snel andere technische collega’s tegen, zoals operators, technisch medewerkers, assemblagemedewerkers, constructiebankwerkers en lassers. 

Ben je vaak op pad om reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren? Dan heb je contact met andere monteurs, operators of systeembeheerders in het gebouw waar je aan het werk bent. 

werkdag van een hulpmonteur elektrotechniek

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als hulpmonteur elektrotechniek? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen! Ze liep een dag mee met Mike en Danny, twee elektromonteurs die zonnepanelen installeren. Benieuwd wat zij van hun werk vinden? Bekijk het hier! 

Monteur

je werkplek: tussen de elektrische installaties

Als hulpmonteur elektrotechniek ben je altijd aan het werk waar elektrische installaties te vinden zijn, of waar ze juist gemonteerd moeten worden! 

Dit kan binnen of buiten zijn. Binnen werk je vaak aan verlichting, brandmelders of het aanleggen van een datasysteem. Dit doe je in kantoren, winkels en fabrieken, maar ook in grote wooncomplexen. 

Je kan als hulpmonteur elektrotechniek ook in de buitenlucht aan de slag! Bijvoorbeeld wanneer je meehelpt met het installeren van zonnepanelen of oplaadstations. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

de werktijden van een hulpmonteur elektrotechniek

De werktijden van een hulpmonteur elektrotechniek zijn afhankelijk van het soort werk dat je doet. Meestal werk je van maandag tot en met vrijdag en ben je in het weekend lekker vrij. 

Soms werk je als hulpmonteur elektrotechniek ook in de avonden en weekenden, bijvoorbeeld wanneer je met spoed een storing moet oplossen. Maar dit komt niet vaak voor. 

De meeste hulpmonteurs elektrotechniek gaan fulltime aan de slag, maar parttime als elektromonteur werken is ook mogelijk. Er is dus altijd een baan die bij je past!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Als hulpmonteur elektrotechniek is het heel belangrijk dat je technisch inzicht hebt, of dat je techniek in ieder geval interessant vindt. Want met jouw technische skills zorg je ervoor dat elke installatie blijft draaien! 

Daarnaast zijn deze eigenschappen ook belangrijk voor een hulpmonteur elektrotechniek:

 • zelfstandig: als hulpmonteur elektrotechniek word je getraind om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je werk aan elektrische installaties. Je vindt het leuk om die verantwoordelijkheid te hebben en weet daar ook goed mee om te gaan

 • oplossingsgericht: is er een probleem met een elektrische installatie? Jij spoort de technische storing op en vindt het leuk om snel een slimme oplossing te bedenken

 • veilig werken: als hulpmonteur elektrotechniek werk je soms op risicovolle plekken. Gelukkig werk jij altijd netjes volgens de veiligheidsvoorschriften, waardoor alles veilig verloopt

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als hulpmonteur elektrotechniek via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over hulpmonteurs elektrotechniek

 • wat is een hulpmonteur elektrotechniek?

  Een hulpmonteur elektrotechniek is iemand die in opleiding is tot volwaardig monteur elektrotechniek, ook wel elektriciën genoemd. Als hulpmonteur elektrotechniek help je mee bij de montage en reparatie van elektronische installaties. Denk bijvoorbeeld aan systemen voor verlichting, brandmelders of inbraakbeveiliging. Dit doe je altijd onder begeleiding van een ervaren eerste monteur elektrotechniek. Bekijk hier alle hulpmonteur elektrotechniek vacatures!

 • wat verdien je gemiddeld als hulpmonteur elektrotechniek?

  Het salaris van een hulpmonteur elektrotechniek is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als hulpmonteur elektrotechniek? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!

 • heb je ervaring nodig om hulpmonteur elektrotechniek te worden?

  Om als hulpmonteur elektrotechniek aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding en certificaten nodig. De meeste hulpmonteurs elektrotechniek volgen de opleiding elektrotechniek op mbo niveau 2 of mbo niveau 3. Deze opleiding tot monteur elektrotechniek volg je gemakkelijk via Randstad. 

  Ook willen veel werkgevers dat je in het bezit bent van een VCA-diploma. Dit diploma haal je ook gemakkelijk via Randstad. Lees meer over de opleiding en kwalificaties die je nodig hebt om hulpmonteur elektrotechniek te worden. 

 • hoe moet ik solliciteren op een hulpmonteur elektrotechniek functie?

  Solliciteren als hulpmonteur elektrotechniek is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!