Als kwaliteitsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van een product of dienst van je werkgever. Een kwaliteitsmedewerker wordt ook wel QA-medewerker genoemd. Jij zorgt dat de kwaliteit die wordt gevraagd ook écht gemaakt en geleverd wordt! Als kwaliteitsmedewerker werk je vaak in de retail, industrie of foodservice. In de meeste gevallen ben je gefocust op de kwaliteit van een bepaald product. 

wat doet een kwaliteitsmedewerker?

Als kwaliteitsmedewerker ben je verantwoordelijk voor:

  • de kwaliteit van een product of dienst

  • het controleren van binnenkomende producten of grondstoffen

  • het doorgeven van afwijkingen aan leveranciers

  • het verbeteren van productieprocessen

  • het verbeteren van kwaliteitscontroleprocessen

  • het opstellen van rapporten over de kwaliteit van een product of dienst

Wil je weten wat je gaat verdienen als kwaliteitsmedewerker? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als kwaliteitsmedewerker heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Bijvoorbeeld:

  • kwaliteitsmanager: je weet precies waar je op moet letten om de beste kwaliteit te garanderen en zorgt dat alle producten voldoen aan de hoge standaard. Ook vind je het leuk om je collega’s aan te sturen en het overzicht te bewaren

  • systeembeheerder: je vindt het bewaken van de kwaliteit interessant, maar het controleren en aansturen van alle apparaten en machines tijdens het productieproces nog veel meer! Als systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor (een deel van) de apparaten en machines in een productieproces

  • functies binnen de procestechniek: Vind je het productieproces interessant? Er bestaan binnen de procestechniek veel verschillende functies, zoals operator of laborant

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wat voor werk je als kwaliteitsmedewerker precies doet, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Bij het ene bedrijf controleer je bijvoorbeeld auto-onderdelen, terwijl je bij het andere bedrijf elektrische laadpalen controleert. Vaak werk je als kwaliteitsmedewerker in de technische sector of in de voedselindustrie.

Wat kan je verwachten als je gaat werken als kwaliteitsmedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als kwaliteitsmanager

Als kwaliteitsmedewerker gaat al je aandacht natuurlijk uit naar de kwaliteit van een product of dienst. Dankzij jouw werk is er een perfect eindresultaat! Deze taken horen allemaal bij het functieprofiel van een kwaliteitsmanager:

  • controleren van de kwaliteit

Je gaat elke dag opnieuw voor het beste resultaat! Het is belangrijk dat alle onderdelen en grondstoffen van goede kwaliteit zijn. Daarom voer je regelmatig een audit uit: een systematische controle om de kwaliteit te controleren. Alles voor een mooi eindproduct!

  • doorgeven van afwijkingen

Gaat er iets mis in het productieproces? Spoor je een afwijking op of mist er een onderdeel? Je ziet het direct! En je weet vervolgens ook hoe je het oplost: je geeft het door aan je kwaliteitsmanager of neemt zelf contact op met de leverancier

  • verbeteren van productieprocessen

Als kwaliteitsmedewerker ben je altijd op zoek naar verbetering. Hoe kan het productieproces nóg beter worden? Nog efficiënter? Dat zijn uitdagingen waar jij blij van wordt en waar je graag je hersenen voor inzet! 

  • opstellen van rapporten

Het meten en controleren van de kwaliteit is één, maar de uitkomsten vervolgens duidelijk noteren is minstens even belangrijk. Als kwaliteitsmedewerker stel je daarom ook rapporten op met daarin je belangrijkste resultaten. Zo is iedereen op de hoogte van je werk! 

wie zijn je collega’s?

Als kwaliteitsmedewerker werk je vaak in een team met andere kwaliteitsmedewerkers. Samen worden jullie aangestuurd door de kwaliteitsmanager. En omdat je vaak in een fabriek werkt, kom je ook andere collega’s uit de techniek tegen. Zo schiet een monteur je bijvoorbeeld te hulp wanneer er een storing is bij één van de machines binnen het productieproces. Of schakel je met een operator die de technische installaties draaiende houdt. 

je werkplek als kwaliteitsmedewerker: de fabriek

Als kwaliteitsmedewerker werk je daar waar het productieproces plaatsvindt: de fabriek! In wat voor een fabriek je werkt, verschilt natuurlijk per opdrachtgever. Je kan bijvoorbeeld aan de slag in een fabriek waar vegetarische kipstukjes worden gemaakt, maar je kan ook gaan werken in een bedrijf waar afvalzakken worden geproduceerd. Heel divers dus! 

Wat we je wel kunnen vertellen: je werkt vaak binnen op een vaste locatie. En via Randstad kan je bij veel verschillende bedrijven aan de slag, zo is de kans groter dat je een baan bij jou in de buurt vindt. 

leuke bedrijven om te werken als kwaliteitsmedewerker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • accell: bij Accell weten ze alles van fietsen. Wist je dat Accell Group de de nummer twee voor elektrische fietsen in Europa is? En jij kan daar aan de slag als kwaliteitsmedewerker! 

  • arla: drink jij elke dag een glas melk of houd je van yoghurt? Grote kans dat je dan een van de zuivelproducten van Arla Foods binnenkrijgt. De internationale zuivelcoöperatie behoort top vijf zuivelbedrijven wereldwijd! Je gaat aan de slag in de fabriek in Nijkerk, waar je zorgt dat de kwaliteit van de yoghurt, vla, melk en karnemelk tip-top in orde is 

  • kubota: bij Kubota produceren ze elke dag de beste tractoren, bouwmachines, motors en andere werktuigen. Het bedrijf zit in meer dan 110 landen en groeit sterk door! Onder de rook van Rotterdam is daarom net een nieuwe fabriek geopend, waar jij aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker! Je zorgt ervoor dat alle producten volgens de juiste richtlijnen worden aangeleverd, geproduceerd én verzonden

de werktijden van een kwaliteitsmedewerker

De werktijden van een kwaliteitsmedewerker zijn heel verschillend en afhankelijk van je werkgever. Je kan bijvoorbeeld gewoon van maandag tot en met vrijdag overdag aan de slag, maar sommige werkgevers werken ook met ploegendiensten. 

Werken in ploegendiensten houdt in dat je op verschillende dagen en tijden werkt, maar wél volgens een vast patroon. Dat is nodig omdat het productieproces van sommige bedrijven altijd doorloopt, dus ook ‘s nachts en in het weekend. Het verschilt per bedrijf met welke soort ploegendiensten ze werken. 

De meeste bedrijven werken met twee ploegendiensten of vijf ploegendiensten. Als je werkt bij een bedrijf met 2 ploegendiensten, dan werk je bijvoorbeeld de ene week van 7 uur tot 15 uur en de week erna van 15 uur tot 23 uur. 

Het voordeel van werken in ploegendiensten is dat je flinke toeslagen bovenop je salaris ontvangt. De toeslagen zijn als volgt:

  • 2-ploegendienst: 8-12% toeslag

  • 3-ploegendienst: 15-20% toeslag

  • 4-ploegendienst: 23-27% toeslag

  • 5-ploegendienst: 28-33% toeslag

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Als kwaliteitsmedewerker heb je vaak een mbo-diploma nodig. Welke opleiding je precies nodig hebt, is afhankelijk van voor welk bedrijf je gaat werken. We kunnen je wel vertellen dat het vaak om een technische opleiding gaat, zoals de opleiding levensmiddelentechnologie, analytische chemie of allround laborant. Zo ben je goed voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk! 

Ervaring als kwaliteitsmedewerker is handig, maar niet per se nodig. Zolang je maar enthousiast en nieuwsgierig bent!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De allerbelangrijkste eigenschap van een kwaliteitsmedewerker? Nauwkeurig werken! Het eindproduct gaat altijd met een gouden randje de deur uit, omdat jij zorgt dat de kwaliteit 100% is. Met jouw scherpe oog haal je elke fout of afwijking uit het productieproces! Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk:

  • zelfstandig: als kwaliteitsmedewerker zorg je dat het eindproduct de beste versie van zichzelf wordt. Je vindt het leuk om die verantwoordelijkheid te hebben en weet daar ook goed mee om te gaan!

  • discipline: de kwaliteit van het eindproduct is altijd vastgelegd in specifieke protocollen en richtlijnen. Jij snapt dat deze regels belangrijk zijn en voert ze ook graag uit. Laat dat gedisciplineerd werken maar aan jou over!

  • flexibel: samen met je collega’s zorg je ervoor dat de kwaliteit altijd zo hoog mogelijk scoort. Veel productieprocessen gaan zeven dagen per week, 24 uur per dag door. Dat betekent dat je soms ook op afwisselende tijden werkt. Met jouw flexibele houding vind je die ploegendiensten geen probleem!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als [functie] via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen

  • wat doet een kwaliteitsmedewerker?

    Als kwaliteitsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van een product of dienst van je werkgever. Een kwaliteitsmedewerker wordt ook wel QA-medewerker genoemd. Jij zorgt dat de kwaliteit die wordt gevraagd ook écht gemaakt en geleverd wordt! Als kwaliteitsmedewerker werk je vaak in de retail, industrie of foodservice. Waar je verantwoordelijk voor bent: de kwaliteit van een product of dienst, het controleren van binnenkomende producten of grondstoffen, het doorgeven van afwijkingen aan leveranciers, het verbeteren van productieprocessen, het verbeteren van kwaliteitscontroleprocessen, en het opstellen van rapporten over de kwaliteit van een product of dienst.

    > bekijk hier alle vacatures voor kwaliteitsmedewerker!

  • wat verdien je gemiddeld als kwaliteitsmedewerker?

    Het salaris van een kwaliteitsmedewerker hangt af van het bedrijf, je ervaring en de hoeveelheid uren. Check wat jij kan verdienen met onze salarischecker!

    Daarnaast werk je als kwaliteitsmedewerker vaak in ploegendiensten. Daardoor krijg je nog een flinke toeslag op je salaris. 

    > bekijk hier alle kwaliteitsmedewerker vacatures

  • heb je ervaring nodig om kwaliteitsmedewerker te worden?

    Om aan de slag te gaan als kwaliteitsmedewerker heb je een mbo-diploma nodig. Met dit diploma ben je helemaal voorbereid op alles wat je tijdens je werk tegenkomt. Welke mbo-opleiding je nodig hebt, is afhankelijk van je werkgever. Vaak gaat het om een technische opleiding, zoals de opleiding levensmiddelentechnologie, analytisch chemie of allround laborant. Lees op deze pagina meer over welke opleiding en kwalificaties je nodig hebt om kwaliteitsmedewerker te worden.

    > bekijk hier alle kwaliteitsmedewerker vacatures

  • hoe moet ik solliciteren op een kwaliteitsmedewerker functie?

    Solliciteren als kwaliteitsmedewerker is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips