De naam van de functie zegt het eigenlijk al: een zonnepanelen monteur is iemand die zonnepanelen installeert en repareert op het dak van huizen en gebouwen. Met jouw technische inzicht help je klanten om thuis zonne-energie op te wekken. De werklocatie van een zonnepanelen monteur is erg afwisselend. Van een woonhuis in een keurige wijk tot een groot kantoor; het kan allemaal. En natuurlijk ben je ook nog eens lekker veel in de buitenlucht! 

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als zonnepanelen monteur? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

zonnepaneel monteur

zonnepaneelmonteur

gemiddeld salaris van een zonnepanelen monteur

Wil je weten wat je gaat verdienen als medewerker burgerzaken? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als [functie] via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

wat kan je als zonnepanelen monteur nog meer verwachten?

Wanneer je aan de slag gaat als zonnepanelen monteur, val je onder de cao technisch installatiebedrijf. Die bepaalt bijvoorbeeld hoe je pensioen is geregeld. Verder kun je rekenen op een professionele outfit voor de veiligheid op het dak en vervoer naar de verschillende locaties waar je werkt. 

doorgroeimogelijkheden als zonnepanelen monteur

Als monteur zonnepanelen heb je de mogelijkheid om door te groeien tot installateur zonnepanelen. Je hebt dan net wat meer kennis, ervaring en verantwoordelijkheid. 

Wil je nog verder doorgroeien? Dan kan je zonnepanelen inspecteur worden door een extra opleiding te volgen. Je hebt dan niet alleen een uitvoerende, maar ook een adviserende rol. Je weet bijvoorbeeld alles van de wet- en regelgeving van de zonnepanelen. Daarnaast leer je welke metingen je moet uitvoeren om de zonnepaneelinstallaties zo veilig mogelijk te maken en te houden. 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

soorten zonnepanelen monteurs

 • zonnepanelen monteur 
  Als zonnepanelen monteur ben je degene die de zonnepanelen monteert. Je begint de dag met het ophalen van de panelen in het magazijn. Daarna stap je gezellig samen met de andere monteurs in de bedrijfsbus. Op naar de klant! Daar vertel je aan de klant hoelang het ongeveer gaat duren en dan snel aan de slag.

 • zonnepanelen installateur
  Als zonnepanelen installateur heb je wat meer ervaring en kennis dan als zonnepanelen monteur. Je hebt meer verantwoordelijkheid. 

 • zonnepanelen inspecteur
  Als zonnepanelen inspecteur heb je een adviserende en controlerende rol. Je weet alles van  zonnepaneelinstallatie en van de wet- en regelgeving rondom zonnepanelen. Na je uitgebreide inspectie weet de klant zeker dat alles veilig is. Gevaarlijke situaties komen dankzij jou niet meer voor in zonnepaneelinstallaties. Is dat even fijn! 

Wat kan je verwachten als je gaat werken als zonnepanelen monteur? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als zonnepanelen monteur

 • monteren:
  Als monteur zonnepanelen monteer je natuurlijk de zonnepanelen. Je klimt het dak op en sluit daarnaast alles aan op de meterkast. Daarnaast monteer je een omvormer. Dit is een kastje dat ervoor zorgt dat de elektriciteit bij de apparaten komt. Je werkt nauwkeurig, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan en er zo min mogelijk gerepareerd hoeft te worden in de toekomst. Dat scheelt weer werk!
 • repareren: 
  Gaat er iets kapot aan de zonnepanelen? Dan ben je ook degene die langskomt om alles te repareren. Je weet de oorzaak van het probleem snel te vinden en lost het op. 
 • onderhouden:
  Nog beter dan repareren is het onderhouden van de installaties. Dit doe je als zonnepanelen monteur als geen ander. Je weet precies wat je moet doen om de zonnepanelen netjes en werkend te houden. Dit doe je ook nog allemaal op tijd, zodat er niets kapot gaat! 

de werktijden van een zonnepanelen monteur

Als zonnepanelen monteur hoef je je niet druk te maken om gekke werktijden of weekenddiensten. Vaak werk je fulltime op kantoortijden op een vaste locatie. 

zonnepanelen monteur word je met deze opleidingen en kwalificaties

Er zijn geen volledige mbo-opleidingen om zonnepanelen monteur te worden. Vaak specialiseer je je met een korte opleiding of cursus al in het monteren van zonnepanelen. Zo kan je een tweedaagse opleiding zonnepanelen monteur doen bij Randstad. Hiervoor hoef je niet altijd een vooropleiding te hebben gedaan, maar het is wel handig als je technisch inzicht hebt en wat werkervaring. Dus heb je een technische achtergrond en ben je gemotiveerd? Dan zit je goed.

Daarnaast vragen veel werkgevers naar een rijbewijs B. Je bent namelijk veel met de auto onderweg naar de plekken waar je moet werken. En om zeker te zijn dat je je werk veilig uitvoert, heb je vaak een VCA-diploma nodig. Veiligheid staat altijd voorop. Gaat er een keer iets mis? Dan weet jij precies wat je moet doen. We helpen je via Randstad graag om je VCA-diploma te halen!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van onze online trainingen en opleidingen. Die vind je in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als zonnepanelen monteur

Als monteur zonnepanelen heb je technisch inzicht nodig om de zonnepanelen te monteren. Maar ook deze eigenschappen ontwikkel je tijdens je functie:

 • in teamverband werken: als zonnepanelen monteur werk je vaak samen met andere monteurs. Je werkt dus vaak in teamverband. Gezellig toch?
 • oplossingsgericht: als monteur voer je ook reparaties uit en los je storingen op. Kom je bij iemand thuis waar de zonne-energie niet geregistreerd wordt? Dan weet je de precieze oorzaak aan te pakken en repareer je waar mogelijk.
 • veilig werken: tijdens je dagelijkse werkzaamheden is het belangrijk dat je veilig werkt. Vooral omdat hoge daken je werkterrein zijn als zonnepanelen monteur. Met je VCA-diploma en de kennis die je op zak hebt is dit voor jou een makkie!
 • focus: als je zonnepanelen monteert op hoge hoogte is het belangrijk om focus te hebben. Je zit natuurlijk wel vast, maar toch wil je niet vallen! Je focussen op je taak is erg belangrijk. Zo liggen die panelen snel op het dak én zet je veilig je voeten weer op de grond.

voordelen werken als zonnepanelen monteur via randstad

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als zonnepanelen monteur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over zonnepanelen monteurs

 • wat doet een zonnepanelen monteur? 

  Een zonnepanelen monteur monteert, installeert en repareert zonnepanelen op daken van huizen en bedrijfspanden. Je werkt elke dag ergens anders en elke dag buiten.​​​​​​​

 • wat verdien je gemiddeld als zonnepanelen monteur? 

  Gebruik onze salarischecker om erachter te komen wat je gaat verdienen als monteur zonnepanelen. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als medewerker burgerzaken via Randstad aan het werk zijn.

 • heb je ervaring nodig voor zonnepanelen monteur? 

  Het is als zonnepanelen monteur handig om technisch inzicht te hebben en wat werkervaring in de techniek. Daarna volg je een korte opleiding of cursus om als zonnepanelen monteur aan de slag te gaan.

 • is zonnepanelen monteur moeilijk? 

  Heb je technisch inzicht en geen hoogtevrees? Dan is zonnepanelen monteur worden niet moeilijk. Je volgt een cursus of opleiding en voor je het weet mag je het dak al op!

 • waarom is het leuk om te werken als zonnepanelen monteur? 

  Houd je van techniek en de buitenlucht? Dan is het erg leuk om zonnepanelen monteur te worden. Je komt overal en bent de hele dag buiten. Lekker toch?

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als zonnepanelen monteur? 

  Als zonnepanelen monteur moet je een opleiding of cursus zonnepanelen monteur hebben gevolgd. En natuurlijk veiligheid boven alles, dus een VCA-diploma is ook handig. 

 • hoe moet ik solliciteren op een zonnepanelen monteur vacature? 

  Solliciteren als zonnepanelen monteur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!