Een assemblagemedewerker zet producten in elkaar, vaak aan de lopende band. Je maakt het eindproduct uit verschillende onderdelen. Daarom ben je heel belangrijk in het productieproces van een bedrijf. Als assemblagemedewerker werk je in de techniek of een productieomgeving. Dus hou je van lekker bezig zijn met techniek? Lees dan snel verder! 

wat doet een assemblagemedewerker?

Als assemblagemedewerker ben je verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van verschillende producten. Je brengt de verschillende onderdelen samen en maakt er één product van. Dat noemen we ook wel de eindmontage. En natuurlijk check je ook of alle onderdelen van goede kwaliteit zijn voordat je het eindproduct in elkaar zet. Wat je precies doet hangt af van het bedrijf waar je aan de slag gaat en het project waar je aan werkt. 

Wil je weten wat je gaat verdienen als assemblagemedewerker? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als assemblagemedewerker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Meer ervaring opgedaan als assemblagemedewerker? Dan kan je vaak promotie maken tot eerste monteur. Als eerste monteur geef je leiding aan een team van 7 tot 10 assemblagemedewerkers. 

En natuurlijk heb je altijd ook de optie om je om te scholen tot andere functies met onze opleidingen in de techniek. Denk bijvoorbeeld aan functies als lasser, operator, monteur of kwaliteitsmedewerker.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Er zijn zoveel soorten assemblagemedewerkers als er bedrijven zijn. Je precieze taken hangen namelijk af van het bedrijf waar je werkt! En ook andere functies binnen de techniek sluiten goed aan op je werk als assemblagemedewerker. Je kan dus ook taken uitvoeren van deze andere functies:

 • assemblagemonteur

 • elektrodelasser

 • mechanisch operator

 • monteur installatietechnieken

 • procesoperator techniek

Als assemblagemedewerker breng jij alles uit het productieproces samen. Zonder jou dus geen eindproduct! Maar wat kan je verwachten als je gaat werken als assemblagemedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als assemblagemedewerker

Het functieprofiel van een assemblagemedewerker verschilt nogal per bedrijf. Maar wat niet verandert: jij bent het eindpunt van ieder productieproces! Je zet het product in elkaar met de onderdelen die je krijgt, checkt de kwaliteit van de onderdelen en maakt er een mooi geheel van. Dit zijn de taken waar je als assemblagemedewerker elke dag mee bezig bent:

onderdelen controleren

Voor je begint met monteren is het natuurlijk belangrijk dat de kwaliteit van de onderdelen waar je mee werkt helemaal in orde is. Als assemblagemedewerker kijk je daarom ook eerst of alles klopt en volledig is. Op jou kan iedereen rekenen! 

producten in elkaar zetten

Je belangrijkste taak als assemblagemedewerker is natuurlijk: assembleren! In elkaar zetten dus. Of je nou aan grote vrachtwagens werkt of de deksels op verfblikken zet: zonder jou geen eindproduct. Wat je precies doet hangt heel erg af van het bedrijf waar je werkt. 

kwaliteit checken

Heb je het product in elkaar gezet? Dan kijk je natuurlijk of alles goed is gegaan. Zit alles goed in elkaar, zijn alle onderdelen compleet en werkt het product goed? Dan ben je helemaal klaar! Soms pak je als assemblagemedewerker het product daarna ook nog in en maak je het verzendklaar. 

wie zijn je collega’s?

In de techniek werk je natuurlijk met veel verschillende soorten collega’s samen. Als assemblagemedewerker werk je in de productie, maar voor je aan de slag kan moeten de goederen natuurlijk eerst op de juiste manier binnenkomen! De heftruckchauffeur brengt de goederen binnen, waarna de laders en lossers alles uitladen. En je werkt samen met de assemblagemonteurs om alles goed in elkaar te zetten. Hadden we al gezegd dat het teamgevoel superbelangrijk is? Jullie werken echt samen om tot een mooi eindresultaat te komen!

je werkplek: werken in de fabriek

Als assemblagemedewerker werk je de hele dag in een fabriek. Of natuurlijk op een andere plek waar dingen in elkaar gezet worden! Je hebt een vast werkplek, waardoor je samen met je directe collega’s een gezellig team vormt.

Je collega’s wisselen wel regelmatig: je werkt in verschillende shifts. Meestal is er een dag- en een nachtshift: lekker afwisselend dus, want zo werk je steeds met iemand anders! De diensten kan je meestal met je leidinggevende bespreken. 

Als assemblagemedewerker kan je trouwens op heel veel verschillende plekken terecht. Van logistiek bedrijf tot de marktleider in medische systemen: overal zijn assemblagemedewerkers nodig. 

Benieuwd naar de leukste werkplek? Die hebben we voor je!

leuke bedrijven om te werken als assemblagemedewerker

Via Randstad kan je namelijk snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze toffe werkplekken:

 • zet allerlei elektrische apparaten in elkaar bij Philips! Van gloeilamp tot wasmachine: jij maakt het allemaal. 

 • iedereen heeft de trucks van Scania wel eens op de snelweg zien rijden. En als assemblagemedewerker mag jij ze in elkaar zetten! 

 • bewijs je toegevoegde waarde als assemblagemedewerker bij DSV en zet geldmachines in elkaar!

de werktijden van een assemblagemedewerker:

Als assemblagemedewerker werk je meestal overdag, maar er zijn ook bedrijven waar de assemblagemedewerkers in twee diensten werken. Er is dan vaak een vroege shift en een late shift. Kijk dus goed naar de werktijden als je solliciteert voor een baan als assemblagemedewerker!

Per direct op zoek naar een korte klus? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om assemblagemedewerker te worden heb je meestal geen specifieke opleiding nodig. Maar natuurlijk is het wel fijn als je een technische achtergrond hebt of gewoon een beetje handig bent en houdt van dingen in elkaar zetten.

Krijg je naast je werk als assemblagemedewerker ook andere taken in de fabriek of het magazijn? Dan heb je soms ook andere certificaten nodig, zoals een heftruckcertificaat.   

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor assemblagemedewerker

De allerbelangrijkste eigenschap van een goede assemblagemedewerker? Dat je van aanpakken weet natuurlijk! Als assembleur ben je de hele week bezig met onderdelen in elkaar zetten, dus een beetje technisch inzicht komt goed van pas! En verder zijn deze eigenschappen ook handig: 

 • netjes werken: als assemblagemedewerker ben jij de laatste schakel in het productieproces. Je hebt er geen moeite mee om Pietje Precies te zijn. En of je nou met kleine of met grotere onderdelen werkt: het is jouw verantwoordelijkheid dat alles aan het einde van je shift netjes in elkaar zit. Dat geeft nog eens voldoening!

 • discipline: alle regels en voorschriften netjes opvolgen? Geen probleem voor jou! Je vindt het leuk om volgens de veiligheidsregels te werken en bent hier gedisciplineerd in. 

 • goed met details: je hebt een scherp oog voor detail en ziet het dan ook meteen als er iets niet goed gaat. Zo zorg je dat het product aan het eind van het proces top in elkaar zit. 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden.

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt.

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen.

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster.

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons.

 • via de Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

 • vast contract? Een uitzendbaan als assemblagemedewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad.

veelgestelde vragen over assemblagemedewerkers

 • wat doet een assemblagemedewerker?

  Een assemblagemedewerker is verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van producten. Je krijgt verschillende onderdelen aangeleverd en maakt er één product van. Wat je precies gaat maken hangt af van het bedrijf waar je aan de slag gaat. Bekijk snel de vacatures voor assemblagemedewerker!

 • wat verdient een assemblagemedewerker?
 • heb je ervaring nodig om assemblagemedewerker te worden?
 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als assemblagemedewerker?

  Voor een baan als assemblagemedewerker moet je vooral handig zijn. Je hebt geen specifieke opleiding nodig. Soms heb je als assemblagemedewerker ook andere taken in de fabriek of het magazijn. Dan heb je wel andere certificaten nodig, zoals een heftruckcertificaat.

 • hoe moet ik solliciteren op een assemblagemedewerker vacature?

  Solliciteren als assemblagemedewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • wat doet een assemblage bedrijf?

  Assemblage bedrijven zetten elders geproduceerde producten in elkaar. Kortom, deze bedrijven maken er één geheel van. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het in elkaar zetten van auto's, machines of andere producten.