Een hostess of host is iemand die gasten ontvangt bij een organisatie. Een echte gastvrouw of gastheer dus! Hostesses werken bijvoorbeeld bij een hotel, restaurant, theater, bank, reisorganisatie, evenement en tegenwoordig zelfs bij ziekenhuizen om bijvoorbeeld corona-maatregelen toe te lichten. Als host zorg je ervoor dat gasten zich fijn voelen: je heet ze welkom, wijst hen de weg en biedt hen een hapje of drankje aan. 

wat doet een hostess?

Een hostess heet gasten welkom en zorgt dat ze zich op hun gemak voelen. Aangezien hosts op verschillende plekken werken, hangen de precieze taken vaak af van het werkveld. Eén ding is zeker: als hostess ben je het visitekaartje van de organisatie. Een belangrijke taak dus!

Wil je weten wat je als hostess ga verdienen? Check dit blog over het horeca salaris of vul onze salarischecker in. Wat je precies gaat verdienen als host hangt af van je opleidingsniveau en natuurlijk van de organisatie waar je aan de slag gaat.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als hostess ga je op heel wat verschillende plaatsen aan de slag. Daarom hoort een onkostenvergoeding bijna altijd bij de secundaire arbeidsvoorwaarden van een hostess. Werk je voor een reisorganisatie? Dan zorgt de organisatie ook voor je verblijf. 

Er zijn meerdere soorten hosts of hostesses. Wat voor hostess je bent hangt af van de organisatie waar je aan de slag gaat. Word je bijvoorbeeld hostess bij een evenement of host bij een reisorganisatie? Dan ziet je functie er weer net iets anders uit dan bij andere hostfuncties. 

hostess op een evenement

Werken op een evenement? Dan is je werkdag iedere keer weer anders! Of je nou op een zakelijk evenement, een congres of een groot feest werkt, jij zorgt er in iedere situatie voor dat de gasten zich prettig voelen. Je bent vaak de eerste persoon met wie bezoekers in aanraking komen. En we weten allemaal hoe belangrijk de eerste indruk is! 

Met jouw inzet zorg je er dus voor dat de organisatie waarvoor je werkt een verpletterende indruk achterlaat. Je zorgt dat de ontvangst soepel verloopt, dat de gasten naar de juiste plek gaan en vooral: dat iedereen zich fijn voelt. Dankzij jou loopt alles op rolletjes. 

hostess bij een reisorganisatie

Als host bij een reisorganisatie heb je een hele leuke taak: je gasten de leukste vakantie van hun leven bezorgen! Als host of hostess bij een reisorganisatie haal je je gasten op van het vliegveld en breng je ze naar hun hotel. Onderweg vertel je natuurlijk alles over de omgeving. Je organiseert interessante excursies en laat de vakantiegangers alles zien van hun vakantiebestemming. 

Maar je bent er niet alleen voor de leuke dingen: gasten kunnen altijd bij jou terecht met hun vragen of problemen. Zo ontzorg je je gasten en genieten ze dankzij jou van een zorgeloze en onvergetelijke vakantie! 

Aan de slag als hostess? Dan zijn er een aantal dingen die goed zijn om te weten. Als host of hostess heb je een veelzijdige baan waar veel bij komt kijken. En je taken kunnen per organisatie verschillen: de ene keer ben je vooral gastvrouw of -heer, terwijl je op een andere werkplek bijvoorbeeld ook de garderobe beheert. En de volgende dingen zijn ook goed om te weten over de functie.

taken en verantwoordelijkheid van een hostess

De allerbelangrijkste taak van een host of hostess? Gasten welkom heten en zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Dat doe je met je feilloze gevoel voor gastvrijheid, je stralende glimlach en je goede sociale vaardigheden. Jij levert altijd goede service! De precieze invulling van je taken hangen af van het werkveld en van de organisatie waar je voor werkt. De volgende algemene taken worden vaak door een host of hostess uitgevoerd:

de taken en verantwoordelijkheid van een hostess

 • het visitekaartje van de organisatie

  Jij bent ervoor gemaakt het aanspreekpunt te zijn. Gasten kunnen met al hun vragen bij je terecht. En weet je het antwoord een keer niet, dan zorg je dat ze zo snel mogelijk geholpen worden. Je hebt een open houding, waardoor iedereen op je af durft te stappen wanneer dat nodig is.

 • ontvangen van gasten of bezoekers

  Vriendelijk begroeten, gasten welkom heten en de aanwezigen op een evenement goed registreren, jij doet het allemaal. Je neemt netjes de jas van de bezoekers aan en wijst ze naar hun plek. En natuurlijk doe je dat allemaal met een glimlach en een open houding. 

 • informatie geven aan gasten of bezoekers

  Of je nou gastheer- of vrouw op een evenement bent of werkt als hostess bij een reisorganisatie, jij kent alle belangrijke informatie uit je hoofd. Op reis kun je alles vertellen over de mooiste bezienswaardigheden. Maar ook bij een evenement in Nederland heb je de feiten paraat over de plek waar je op dat moment aan het werk bent. Jij weet de weg binnen het gebouw en wijst bezoekers zo naar de juiste plek.

 • gedrag in de gaten houden en corrigeren

  Voor een fijne sfeer is het natuurlijk belangrijk dat alles ordelijk verloopt. Dus krijg je een klacht over een bezoeker? Dan ga jij erop af om te zorgen dat de sfeer hersteld wordt. Zo zorg je dat alle aanwezigen zich prettig voelen. Je houdt een oogje in het zeil en bent altijd aanspreekbaar voor vragen en opmerkingen.

 • assistentie en problemen oplossen

  Een vraag of probleem van een bezoeker? Daar weet je altijd raad mee. En als je het antwoord op een vraag zelf even niet weet, verwijs je de gast altijd op een vriendelijke manier door. Zo weten gasten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.

de taken van een hostess op een evenement

Als hostess op een evenement heb je dezelfde algemene taken die hierboven beschreven staan. Maar op een evenement komt daar natuurlijk nog een schepje bovenop! Op een evenement is niks zo belangrijk als de beleving van de gast. Daar ben jij voor: je gaat vol door die beleving en zorgt voor een onvergetelijke dag of avond. Dat doe je met deze aanvullende taken:

de taken van een hostess op een evenement

 • het beheren van de garderobe

  Als hostess op een evenement neem je vaak ook de garderobe voor je rekening. Dat betekent het aannemen van de jassen en tassen van de gasten. En natuurlijk berg jij ze ook netjes op, zorg je dat iedere bezoeker een ticket krijgt en geef je aan het einde van het evenement iedereen zijn of haar jas weer terug.

 • scannen en controleren van tickets

  Voor een groot evenement heb je als bezoeker meestal een ticket of toegangsbewijs nodig, Wanneer dat het geval is, is het meestal ook je taak als host om de tickets te scannen bij de deur en de gasten vervolgens binnen te laten. Klopt er iets niet? Dan help jij de bezoeker verder en zorg je dat de problemen opgelost worden.

 • uitgeven en controleren van polsbandjes

  Worden er bij het evenement polsbandjes uitgedeeld aan bezoekers na het scannen van de toegangsbewijzen? Dan zorg je als host of hostess voor de uitgifte van deze polsbandjes. Je zorgt dat ze goed worden omgedaan en controleert of iedere gast die binnenkomt een polsbandje draagt.

 • folders en programmaboekjes uitdelen

  Natuurlijk ken jij alle belangrijke informatie uit je hoofd, maar voor je bezoekers geldt dat meestal nog niet. Daarom is het ook jouw taak om informatie met de gasten te delen in de vorm van bijvoorbeeld flyers en programmaboekjes.

je taken als host bij een reisorganisatie

Als je als host of hostess bij een reisorganisatie werkt, zijn je taken vaak net wat anders dan bij andere functies. Natuurlijk staat gastvrijheid ook bij jou nog steeds op één, maar je hebt ook nog wat andere aanvullende taken. 

de taken van een hostess bij een reisorganisatie

 • begeleiden van toeristen bij excursies

  Een tripje naar dat mooie dorpje, een museumbezoek of een rondleiding door de hoofdstad? Jij draait er je hand niet voor om. Als host bij een reisorganisatie mag je op de mooiste plekken je gasten begeleiden. En een vakantiegevoel tijdens je werk, wie wil dat nou niet?

 • oplossen van problemen

  Het kan natuurlijk altijd gebeuren: er gaat iets mis met een boeking of een van je gasten heeft de verkeerde gegevens doorgegeven. Geen nood! Jij houdt altijd het hoofd koel en als aanspreekpunt van je gasten sta je altijd klaar om problemen op te lossen.

 • informatie geven over bezienswaardigheden

  Die mooie tempel of dat oude stadje daar? Jij weet de leuke ins en outs in de buurt. Om de vakantiegangers ook nog wat te leren tijdens hun vakantie heb je wat leuke feitjes paraat over de bezienswaardigheden op hun bestemming. En natuurlijk vind je het leuk om die kennis te delen!

werkomgeving

Je taken als gastheer of gastvrouw hangen dus echt af van waar je aan het werk gaat. Maar ook je werkomgeving is belangrijk! Als hostess kun je terechtkomen bij heel veel verschillende organisaties. Ga jij aan de slag als host bij bedrijfsevenementen, sportevenementen, bij een reisorganisatie in het buitenland of bij een festival? Het kan allemaal. Welke werkgever in de hospitality je ook kiest, één ding is zeker: jij gaat vol voor de beleving van de bezoeker. 

Benieuwd hoe een werkdag als hostess eruit ziet? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

hostess

werken als hostess

leuke bedrijven om te werken als hostess

Via Randstad kan je snel aan de slag bij deze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • aan de slag als host in de Ziggo Dome en werken bij de mooiste concerten!

 • werken bij toffe evenementen, zoals Keukenhof

 • werken als hostess bij beveiligingsbedrijf G4S en werken als host op Schiphol

 • ontvang voetbalsupporters en gasten in de Johan Cruijff Arena tijdens wedstrijden of feestgangers tijdens evenementen als Toppers in Concert of Sensation White!

 • van de Premier League Darts tot aan de Vrienden van Amstel Live: in de Ahoy bezorg je iedereen een fantastische avond! 

 • elke week een ander evenement? Solliciteer dan direct bij de Jaarbeurs!

 • theaters tijdens voorstellen en congressen, zoals bij De Doelen of Luxor Theater?

 • of bekijk onze vacatures en ga aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, in een museum, op een congres, hotel of bij een sportclub.

soort dienstverband

Veel vacatures voor een host of hostess zijn op parttime basis, maar er zijn ook fulltime banen voor hostesses beschikbaar. Als host zijn je werktijden soms onregelmatig: evenementen vinden bijvoorbeeld vaak ‘s avonds of in het weekend plaats. Dus, ben je op zoek naar een afwisselende baan? Dan is werken als hostess zeker een optie! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

doorgroeimogelijkheden als hostess

Heb je al een tijdje ervaring opgedaan als host? Dan zijn er mooie doorgroeimogelijkheden voor je. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheid je vaak krijgt. Doorgroeien naar een leidinggevende functie is ook een optie. Je stuurt dan andere hostesses aan in hun werk en leidt het team. Samen zorgen jullie voor een onvergetelijke beleving van de gasten! 

Of maak de overstap naar een van deze andere functies: 

Welke opleiding je nodig hebt om host of hostess te worden hangt af van de organisatie waar je gaat werken. Soms is het voldoende om communicatief vaardig en representatief te zijn, maar je werkgever kan ook een horeca- of toerismeopleiding willen zien. Bijvoorbeeld een van deze opleidingen: 

 • hostess (mbo 4)

 • srh: Steward(ess), Receptionist(e), Host(ess) (mbo 4)

 • zelfstandig medewerker Travel & Hospitality (mbo 3)

 • gastheer/gastvrouw (mbo 2)

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor hostess

Staat de gast bij jou altijd op één? Dan heb je alvast de belangrijkste eigenschap van een hostess. Gastvrijheid gaat bij jou boven alles! En verder zijn deze competenties ook heel belangrijk: 

 • representativiteit: voor de bezoekers ben jij de eerste kennismaking met de organisatie. Heel belangrijk dus dat dat een positieve ervaring is! Jij ziet er netjes uit, verwelkomt gasten met een glimlach en bent altijd benaderbaar.

 • communicatie: je staat de hele dag met mensen in contact en doet dat op een vriendelijke, open manier. Je communiceert duidelijk en blijft daarbij altijd vriendelijk. 

 • presentatie: je weet de boodschap duidelijk over te brengen aan je bezoekers, waardoor zij meteen weten wat ze aan je hebben.

 • aanpassingsvermogen: iedere bezoeker is anders en dat vind je leuk! Jij past je aan de wensen van de bezoeker aan en hebt geen moeite met plotselinge veranderingen. 

ervaring nodig voor hostess?

Om te starten als hostess heb je meestal geen werkervaring nodig, zolang je maar communicatief sterk en representatief bent! Ervaring opgedaan in je eerste baan als host? Dan groei je makkelijk door naar een functie met meer verantwoordelijkheid. 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • door een groot netwerk aan bedrijven en organisaties vinden we altijd een leuke baan voor jou

 • fulltime, parttime of bijbaan; het is aan jou

 • we helpen je verder, mocht je baan eerder stoppen (baanzekerheid noemen wij dat)

 • persoonlijke begeleiding en advies van onze recruiters en intercedenten

 • uitgebreide opleidingsmogelijkheden, trainingen en coaching om te groeien, check hier alle opleidingen en trainingen in de horeca

 • collectieve korting op ziektekostenverzekering

 • pensioenopbouw na 26 gewerkte weken en 8,33 vakantiebijslag

 • werken met leuke collega's om je heen

veelgestelde vragen over hostesses

 • wat doe je als host/hostess?

  Een hostess of host heet gasten welkom en zorgt dat ze zich op gemak voelen. Aangezien hostesses of hosts op verschillende plekken werken, hangen de precieze taken vaak af van het werkveld. Éen ding is zeker: als hostess of host ben je het visitekaartje van de organisatie. Een belangrijke taak dus!

  > bekijk hier de vacatures voor host/hostess!

 • waarom is het leuk om te werken als host/hostess?
  • Het is gezellig! Als hostess moet jij ervoor zorgen dat gasten en bezoekers zich welkom voelen. Gezellig kletsen met de bezoekers hoort daar natuurlijk bij. Leuke collega’s maken het werk ook tot een feest!

  • Het is afwisselend. Je staat vaak op verschillende evenementen, waar telkens weer een unieke sfeer is en waar een ander soort publiek op afkomt. Daardoor kom je ook in aanraking met diverse mensen en werk je aan de uitbreiding van je netwerk. Super handig dus! 

  • Je ontwikkelt nuttige vaardigheden voor je toekomstige carrière. Een hostess is servicegericht, stressbestendig en communicatief sterk. Vaardigheden die van pas komen in elke sector. Daarnaast beschik je ook over probleemoplossend vermogen, omdat het zeker niet altijd zoals gepland gaat op grote evenementen, beurzen en congressen. 

  • Het is flexibel. Werken als hostess is veelal gefocust op specifieke evenementen, waardoor je niet vastzit aan een standaard werkrooster. Zo kun je avonddiensten met ochtenddiensten ruilen en andersom. Werken wanneer het jou uitkomt, ideaal toch?

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een host/hostess baan?
  • Je bent spontaan, vrolijk en sociaal vaardig. Bezoekers moeten zich op hun gemak voelen bij jou, je bent een echte allemansvriend!

  • Je kan prioriteiten stellen. Op evenementen kan er af en toe chaos ontstaan. Op dat soort momenten moet jij prioriteiten kunnen stellen en kunnen bedenken waar je op dat moment je aandacht op gaat vestigen. 

  • Je bent fit en kan hard werken. Zeker op grote evenementen moet je af en toe op onregelmatige tijden werken en veel taken tegelijkertijd uitvoeren. 

  • Je bent representatief en verzorgd. Jij bent het visitekaartje, dus daar kleed en gedraag je je naar.

  • Je bent communicatief vaardig. Zeker als host/hostess kan je veel vragen krijgen van bezoekers. Die jij met plezier beantwoordt!

  > bekijk hier de vacatures voor host/hostess!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als hostess?

  Een baan als hostess lijkt misschien alleen maar gezellig en niet echt een toevoeging aan je cv toch? Daar vergis je je dus in! Juist met een baan als hostess ontwikkel je zeer nuttige vaardigheden. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende competenties: 

  • Stressbestendigheid

  • Communicatieve vaardigheden

  • Oplossingsgericht vermogen

  • Klantgerichtheid

  • Servicegerichtheid

  • Goed in een team kunnen werken

  • Oog voor detail

  • Harde werker

  • Een groot aanpassingsvermogen

  Voldoende vaardigheden die jij dus op je cv kunt zetten door via Randstad Hospitality aan de slag te gaan als hostess! 

  > bekijk hier de vacatures voor host/hostess!

 • wat is een hospitality host/hostess?

  Een hostess of host is iemand die gasten ontvangt bij een organisatie. Een echte gastvrouw of gastheer dus! Hostesses of hosts werken bijvoorbeeld bij een hotel, restaurant, theater, bank, reisorganisatie, evenement en tegenwoordig zelfs bij ziekenhuizen.

  > bekijk hier de vacatures voor host/hostess!

 • wat verdient een host/hostess?

  Het salaris van een hostess of host is afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en ervaring. Check snel wat jij waard bent in onze salarischecker!

 • hoe word ik host/hostess?

  Wat je nodig hebt om hostess of host te worden hangt af van de organisatie waar je gaat werken. Soms is het voldoende om communicatief vaardig en representatief te zijn, maar je werkgever kan ook een horeca- of toerismeopleiding willen zien. Kijk verder op onze website om te zien welke opleidingen je kan volgen!

   

  > bekijk hier de vacatures voor host/hostess!