Als een van je medewerkers langdurig arbeidsongeschikt wordt, heeft dat veel impact. Niet alleen op je medewerker, maar zeker ook op jou als werkgever. Is er mogelijk geen passende nieuwe rol beschikbaar in je organisatie? Of heeft de arbeidsdeskundige bepaald dat er te weinig mogelijkheden zijn binnen spoor 1? Dan komt re-integratie tweede spoor in beeld. Randstad RiseSmart ondersteunt jou en je medewerker graag bij dit traject.  

zo begeleiden we arbeidsongeschikte medewerkers naar nieuw werk

Op deze pagina: 

+ Heb je als medewerker te maken met re-integratie tweede spoor? Bekijk dan wat re-integratie 2e spoor je oplevert als werknemer

wat is re-integratie tweede spoor?

Re-integratie tweede spoor is het begeleiden van je langdurig arbeidsongeschikte medewerker naar nieuw werk buiten je organisatie. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter ben je als werkgever verplicht om goede verzuim- en re-integratiebegeleiding in te richten. Dat is niet eenvoudig. Een goed tweede spoortraject vraagt specialistische kennis, tijd en aandacht. Onze coaches hebben veel ervaring op het gebied van re-integratie tweede spoor en adviseren je bij de verschillende stappen van het traject. Met als doel de medewerker begeleiden, stimuleren en bewegen naar nieuw werk.

de voordelen voor je organisatie

 • we leveren een trajectdossier dat in lijn is met de Wet Verbetering Poortwachter
 • we bieden specialistische kennis van de wet- en regelgeving over re-integratie tweede spoor
 • je medewerker krijgt activerende hulp van drie specialisten: een vaste coach, een personal branding specialist en een persoonlijke jobhunter
 • we bieden je medewerker nieuw perspectief en maken echte verandering mogelijk
 • een hoog succesratio: 50% van de medewerkers vindt een nieuwe baan via Randstad Risesmart 
 • een snelle doorlooptijd van gemiddeld 6.9 maanden 
 • 24/7 toegang tot onze portal met overzichtelijke rapportages

samen helpen we je medewerker weer aan nieuw werk

Randstad RiseSmart helpt je om tweede spoortrajecten succesvol te doorlopen. Het vinden van een nieuwe baan voor je medewerker staat centraal. We bespreken samen de mogelijkheden en gaan op zoek naar een passende nieuwe functie. Hierbij ondersteunen we niet alleen je medewerker, maar ook jou als werkgever. Tijdens het traject volgen we de eisen van het UWV en zorgen we voor een trajectdossier dat hieraan voldoet. Zo voorkom je een hoge loonsanctie en stroomt je medewerker snel uit naar een nieuwe baan.

zo pakken we re-integratie tweede spoor aan

Ons team heeft alles in huis om je medewerker zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van een baan buiten jullie organisatie. We gebruiken arbeidsmarktdata om een realistisch beeld te schetsen van de kansen en mogelijkheden voor diverse functies en branches. Aanvullend hierop adviseren we indien nodig over een bijpassend ontwikkelpad om de gewenste stappen te maken. 

Daarnaast hebben we direct toegang tot het grote netwerk van Randstad, Tempo-Team, Yacht en BMC. Zo maken we gebruik van het regionale en landelijke netwerk van de aan ons verbonden bedrijven van ruim 29.000 collega’s.

Bij de start van het tweede spoortraject spreek je met de coach en je medewerker verantwoordelijkheden en verwachtingen uit. De coach licht ook het wettelijke kader toe. Zo zijn de rollen in het traject vanaf het begin duidelijk en gaat het re-integratietraject goed van start. 

Ons tweede spoortraject bestaat o.a. uit een combinatie van individuele coaching, jobhunting, personal branding, intervisie en webinars. 

Het traject bestaat uit vier onderdelen:

 • 1. de coaches

  We bieden je medewerker persoonlijke hulp en ondersteuning via 1-op-1 coaching. De coach zorgt dat je medewerker de juiste focus vindt om die nieuwe baan te bemachtigen en zet je medewerker weer aan zet. We helpen je medewerker weer te ontdekken waar hij of zij echt blij van wordt. Medewerkers die arbeidsongeschikt zijn geraakt, hebben soms te maken met onzekerheid, frustratie of boosheid, wat kan resulteren in passiviteit. Onze coaches weten als geen ander positieve beweging te creëren vanuit deze situatie en activeren je medewerker om weer de regie te pakken over de eigen loopbaan. 

  We besteden aandacht aan de verbetering van inzetbaarheid door om- of bijscholing. Medewerkers die een overstap naar een andere branche overwegen krijgen de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een opleidingsadviseur van Randstad Boost. Samen met de opleidingsadviseur onderzoekt je medewerker wat ervoor nodig is om de overstap te maken naar sectoren als onderwijs, transport, zorg, techniek of IT.

  Onze coaches kijken ook wat ervoor nodig is om de positie binnen het eigen vakgebied te verbeteren. We bieden online trainingen en cursussen aan van aanbieders zoals GoodHabitz, Opleidingen.nl, LinkedIn learning en Udemy. Er zijn ruim 7000 opleidingen en trainingen beschikbaar, waarvan er 400 vrij toegankelijk zijn. Samen gaan we op zoek naar mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Zo vindt je medewerker een passende nieuwe uitdaging.

  Om regie te nemen over de loopbaan is het voor medewerkers ook belangrijk om te weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Uit ervaring blijkt dat medewerkers met inzicht in hun financiële situatie meer denken in kansen en mogelijkheden voor hun volgende stap. Daarom bieden we in samenwerking met Mijn Geldzaken een financiële scan aan die inzicht geeft in de financiële situatie van je medewerker. Deze scan bestaat uit een gesprek met financieel advies, een verslag van een onafhankelijk en gecertificeerd adviseur en toegang tot de online tool om de financiële situatie te toetsen. We bieden inzicht in de situatie bij een verandering van baan of de overgang naar zelfstandig ondernemerschap. Op basis hiervan kan je medewerker onderbouwde keuzes maken over de loopbaan. Zo stimuleren we je medewerker en verbeteren we de persoonlijke inzetbaarheid. 

 • 2. de jobhunter

  Onze jobhunter zoekt de beste mogelijkheden voor je medewerker en beperkt zich niet tot traditionele vacatures. We kijken ook naar werkervaringsplekken en re-integratieplekken om je medewerker verder te helpen.

 • 3. de personal branding specialist

  De personal branding specialist maakt na een diepte-interview een cv en motivatiebrief voor je medewerker en geeft feedback op het online profiel. We zorgen voor goede vindbaarheid en dat de competenties goed naar voren komen. Dit geeft je medewerker extra zelfvertrouwen.

 • 4. de portal

  Als werkgever heb je toegang tot een portal waar je overzichtelijke rapportages vindt uiteraard volgens de wettelijke richtlijnen. Zo heb je in elke fase inzicht in het traject en de vorderingen van je medewerker.

  Daarnaast heeft je medewerker via het portal Spotlight toegang tot het coachingscentrum. Hierin is direct contact met de coach mogelijk, worden afspraken ingepland en staan vacatures klaar die door de jobhunter gevonden zijn. Verder staan in Spotlight artikelen en ondersteunende middelen bij het solliciteren. Ook kan je medewerker zich direct aanmelden voor de live-webinars binnen ons programma. Spotlight is ook toegankelijk via een mobiele app.

re-integratie tweede spoor: de kosten voor jou als werkgever

We hanteren vaste prijzen voor ons re-integratietraject tweede spoor. Elke medewerker is uniek en iedere situatie is anders. Daarom wordt het traject na de intake ingericht op wat je medewerker nodig heeft. Zo bieden we altijd de juiste begeleiding.

meer weten over re-integratie tweede spoor? 

Onze adviseurs helpen je meer inzicht te krijgen in de wensen en behoeftes van je mensen. Ook vertellen we je graag meer over onze best practices en maatwerkoplossingen. Samen met jou kijken we naar de beste aanpak voor jouw situatie. Bel of mail ons: 020-5691024 of accountdesk@nl.risesmart.com.