[optie: jouw adres en dat van het bedrijf - voor formele bedrijven]

Onderwerp: motivatie voor de functie van sales medewerker

Beste mevrouw Klaver,

Mijn vader is marktkoopman, dus de essentie van sales is mij met de paplepel ingegoten. Ik had meteen een goed gevoel toen ik de vacature zag: ik denk dat ik perfect ben voor de functie sales medewerker bij Randstad. Ik vertel je hieronder graag waarom. 

Ik ben sinds mijn studie sales & accountmanagement al fan van Randstad, een bedrijf dat voor mijn gevoel veel innovatieve vinkjes raakt. Toch denk ik dat er in het algemeen qua sales-innovatie nog veel kan gebeuren. Daar werk ik graag aan mee! Randstad is daarnaast voor mijn gevoel een bedrijf dat betrokken is bij hun klanten, maar zeker ook bij de medewerkers. 

Tijdens mijn studie heb ik een minor in sales innovation gedaan. Vervolgens heb ik vijf jaar gewerkt op de afdeling sales bij verkooptoppers.nl, waar ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling van de klantenservice. Hiernaast heb ik ook meegeholpen aan de optimalisatie van de webshop. Dit heeft geleid tot wel 10% meer aankopen. Ik denk dat mijn ideeën over sales-innovatie dus erg waardevol kunnen zijn voor Randstad.

Na vijf jaar bij verkooptoppers.nl vind ik het nu tijd voor iets anders, een vernieuwing. Je moet zelf namelijk ook blijven innoveren! Ik denk dat de inzichten die ik meeneem vanuit verkooptoppers.nl ook goed werken voor een grote organisatie zoals Randstad. Denk dan aan bepaalde gesprekstechnieken die goed werken, of innovatieve programma’s die makkelijk zijn in gebruik. Ik zou enorm graag aan de slag gaan met de innovatie van jullie sales. En net zulke successen boeken. 

Dit is maar een korte versie van mijn verhaal. Ik licht alles graag verder toe in een persoonlijk gesprek. En alvast hartelijk dank voor je tijd en aandacht. 

Met vriendelijke groet,

Roos Sanders

[optie: bijlage cv]

de opbouw van een motivatiebrief

Om een motivatiebrief te schrijven, moet je natuurlijk wel weten wat je waar neer moet zetten en waarom. Daarom ontleden we hieronder de belangrijkste drie onderdelen van de motivatiebrief: de introductie, de kern en de afsluiting. Op die manier wordt een eigen motivatiebrief schrijven een stuk gemakkelijker. Houd wel in gedachten dat je schrijfstijl moet passen bij het bedrijf waar je solliciteert, en dat je motivatie nooit langer dan één A4 mag zijn.

Wil je ook tips en voorbeelden van de overige onderdelen van een sollicitatiebrief (zoals het adres, de aanhef, de ondertekening, etc.)? Bekijk dan onze volledige opbouw van een sollicitatiebrief.

voorbeeld intro motivatiebrief

De eerste alinea is de intro. In de intro wil je die wow-factor pakken, waardoor de lezer doorgaat met lezen en oprecht geïnteresseerd is in wat er daarna komt. Daarom hebben we in het voorbeeld een originele en creatieve intro zin bedacht, die niet zo vaak voorkomt. Zo heb je een grotere kans dat je motivatiebrief de aandacht pakt en helemaal wordt uitgelezen. En dat je als gevolg een uitnodiging krijgt voor het eerste gesprek.

> lees hier al onze tips over de aanhef en openingszin van een motivatie- of sollicitatiebrief.

kern van je motivatie

In de tweede alinea vertel je waarom je gemotiveerd bent om bij het bedrijf te werken. Waarom heb je juist voor deze werkgever gekozen? Wanneer de markt krap is, wil een bedrijf graag weten waarom je voor hen kiest. Laat zien dat je op de hoogte bent van het bedrijf en gekeken hebt naar hun website en socials. Probeer jouw interesses daarop te laten aansluiten zodat het duidelijk wordt waarom je solliciteert. 

In het voorbeeld duidt deze zin dat aan: “Randstad is voor mijn gevoel een bedrijf dat betrokken is bij hun klanten, maar zeker ook bij de medewerkers.” 

We geven hier aan dat we de visie van het bedrijf snappen. Randstad is namelijk echt een bedrijf dat werkt met en voor mensen. 

In de derde alinea ga je verder in op die interesses. Vertel wat meer over jezelf, je studie en je werkervaring. Geef vervolgens uitleg waarom je werkervaring aansluit bij de nieuwe functie. Zo heeft de werkgever al meteen een beeld van wie je bent en wat je successen waren in je vorige functie.

In het voorbeeld zie je dat hier terug: “Hiernaast heb ik ook meegeholpen aan de optimalisatie van de webshop. Dit heeft geleid tot wel 10% meer aankopen! Ik denk dat mijn ideeën over sales-innovatie dus erg waardevol kunnen zijn voor Randstad.”

In de vierde alinea ga je dieper in op de functie. Waarom denk je dat deze functie geschikt voor je is? Welke eigenschappen en competenties neem je mee? En waar wil je mee aan de slag als je deze functie zou krijgen? Hierdoor krijgt de werkgever meteen een idee of de functie bij je past en hoe vooruitstrevend je bent.

In het voorbeeld zeggen we dat hier: “Je moet zelf namelijk ook blijven innoveren. Ik denk dat de inzichten die ik meeneem vanuit verkooptoppers.nl ook goed werken voor een grote organisatie zoals Randstad. Denk dan aan bepaalde gesprekstechnieken die goed werken, of innovatieve programma’s die makkelijk zijn in gebruik. Ik zou enorm graag aan de slag gaan met de innovatie van jullie sales.”

voorbeeld afsluiting motivatiebrief

Bedank de lezer voor de aandacht en maak nog een creatieve uitsmijter, zodat de werkgever je onthoudt en je hopelijk uitnodigt voor een sollicitatiegesprek! Onderschat de afsluiting niet. Je brief kan nog zo’n mooie start of opmaak hebben, maar als het einde niet sterk is, blijft de motivatiebrief minder goed hangen bij de lezer.

> tips voor een goede afsluiting van een sollicitatiebrief

meer voorbeelden van verschillende motivatiebrieven?

Motivatiebrieven worden gebruikt voor een hele hoop verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie, maar ook voor opleidingen, nevenactiviteiten, scholen en stages worden deze brieven geschreven. Soms wordt dit zelfs verwacht wanneer je een huis wilt kopen. Een goede motivatiebrief kunnen schrijven heeft dus nog veel meer voordelen. 

Bekijk daarom ook eens onze andere voorbeelden van motivatiebrieven:

 

meest gestelde vragen over een motivatiebrief

  • wat zet je in een motivatiebrief?

    In een motivatiebrief omschrijf je jezelf en de motivatie achter je sollicitatie. Ofwel: de redenen waarom je denkt dat deze functie geschikt voor je is. Bekijk hier ons voorbeeld van een motivatiebrief.

  • wat is de opbouw van een motivatiebrief?

    De opbouw van een motivatiebrief is heel simpel: je hebt een aanhef, intro, kern en afsluiting. Hierin bespreek je wat jouw motivatie achter het solliciteren voor een baan is en waarom jij een geschikte kandidaat bent. Lees hier meer over de opbouw van een motivatiebrief.

  • waarom een motivatiebrief voorbeeld gebruiken?

    Door een voorbeeld van een motivatiebrief te gebruiken, zie je hoe jouw eigen motivatiebrief er ongeveer uit moet komen te zien. Hierdoor wordt het makkelijker om te beginnen met schrijven. Bekijk hier ons motivatiebrief voorbeeld!