Beste meneer Aagter,

Ik zag jullie gave wervingscampagne op Instagram en dacht meteen: bij die marketing agency moet ik werken. De functie social media adviseur is mij namelijk op het lijf geschreven! 

Ik heb de hbo-opleiding media & communicatie gedaan aan de Hogeschool van Amsterdam en ben vervolgens gestart bij een marketing agency als social media coördinator. Hier heb ik mij op alle vlakken van social media enorm ontwikkeld en daarom denk ik dat het nu tijd is om door te groeien bij jullie bedrijf.

Ik ben geïnteresseerd in jullie agency omdat ik het gevoel heb dat jullie meegaan met de tijd en graag innovatief en creatief willen zijn. Ook spreekt de werksfeer die jullie zowel online als offline creëren mij erg aan. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn opgedane kennis zowel jullie socials als de social media kanalen van klanten naar een hoger level kan tillen.

Deze korte motivatie zegt natuurlijk nog lang niet alles over mij, bekijk daarom ook even mijn cv. Ook sta ik zeker open voor een persoonlijk gesprek met een kopje koffie. 

Met vriendelijke groet,

Louis van Drum

> uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Zo reageer je.

opbouw van een korte motivatiebrief

Een korte motivatiebrief heeft dezelfde structuur als een motivatiebrief. Je raakt dus dezelfde punten aan, alleen beschrijf je ze beknopter. Wij adviseren om tussen de 150 en 300 woorden te gebruiken voor je korte motivatiebrief. Bekijk hieronder de opbouw en de ontlede motivatiebrief.

intro korte motivatie

In de eerste twee zinnen schrijf je een formele aanhef + een knaller van een openingszin. Benoem iets waarvan jij vindt dat het bedrijf waarbij je solliciteert trots op mag zijn, of maak een creatieve opmerking over de vacature. Zo vergeten ze je nooit meer.

Uit het voorbeeld: Ik zag jullie gave wervingscampagne op Instagram en dacht meteen: bij die marketing agency moet ik werken.

kern van korte motivatiebrief

In de kern schrijf je een kort stuk over je verleden. Benoem welke opleiding en welke functie je hiervoor hebt gedaan. Vervolgens link je dit aan de reden waarom je geschikt bent voor de functie waar je nu op solliciteert. Wat zijn jouw voornaamste skills die je gaan helpen in deze functie? 

Eindig de kern met een toelichting waarom je graag bij specifiek dit bedrijf wil werken. De meeste bedrijven zijn heel blij met medewerkers die zich identificeren met de bedrijfswaarden.

Uit het voorbeeld: Ik ben geïnteresseerd in jullie agency omdat ik het gevoel heb dat jullie meegaan met de tijd en graag innovatief en creatief willen zijn. Ook spreekt de werksfeer die jullie zowel online als offline creëren mij erg aan. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn opgedane kennis zowel jullie socials als de social media kanalen van klanten naar een hoger level kan tillen.

afsluiting korte motivatiebrief

Sluit vervolgens af met een creatieve zin, waardoor ze je niet vergeten. Herinner ze aan je cv, en dat je natuurlijk graag een sollicitatiegesprek met ze aangaat. Sluit formeel af en zet je hele naam neer.

Uit het voorbeeld: Deze korte motivatie zegt natuurlijk nog lang niet alles over mij, bekijk daarom ook even mijn cv. Ook sta ik zeker open voor een persoonlijk gesprek met een kopje koffie. 

Dit roept vragen op bij de lezer, wat kunnen ze dan nog meer over jou te weten komen? Hiermee vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd.

4 korte tips voor een korte motivatiebrief

 • herhaal niet je cv in de motivatiebrief. In de motivatiebrief willen ze je motivatie lezen, niet nogmaals je cv.

 • bekijk de website van het bedrijf, hoe is de tone of voice? Probeer dat te vertalen naar je korte motivatiebrief, maar blijf wel altijd formeel.

 • verplaats je in de lezer. Wat wil de lezer graag horen? Welk probleem los jij op? Wees creatief!

 • je zal merken dat je korte motivatie al snel veel te lang wordt. Het is dan zaak om de minder belangrijke dingen eruit te halen. Laat alleen de allerbelangrijkste zinnen staan.

 > bekijk hier alle tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief of motivatiebrief!

meer voorbeelden voor je sollicitatie

Motivaties worden gebruikt voor een hele hoop verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie, maar ook voor opleidingen, scholen en stages worden motivatiebrieven geschreven. Er is dus veel belang bij het schrijven van een korte motivatiebrief.

Bekijk daarom ook onze andere voorbeelden:

meest gestelde vragen over een korte motivatiebrief

 • wat is een korte motivatiebrief?
 • hoe ziet de opbouw van een korte motivatiebrief eruit?

  De opbouw van een korte motivatiebrief is: aanhef, korte intro, de kern en afsluiting met groet. Benieuwd naar hoe dat eruit ziet in een brief? Bekijk hier ons voorbeeld van een korte motivatiebrief.

 • hoe schrijf ik een korte motivatiebrief?

  Een korte motivatiebrief bestaat uit 150-300 woorden en schrijf je eigenlijk door alleen de allerbelangrijkste zinnen in je brief te laten staan. Het lijkt misschien kort, maar hiermee vergroot je de kans dat de hele brief gelezen wordt. Benieuwd hoe een korte motivatiebrief eruit ziet? Bekijk hier ons voorbeeld.