Investeren in je persoonlijke groei heeft niet alleen een positieve uitwerking op je werkleven, maar ook zeker op je privésituatie. Dat weet Linda (37) maar al te goed. Ze deed mee aan ons Spotlight programma, en blikt nu terug op haar traject. Ze vertelt wat haar ertoe gezet heeft mee te doen, welke handvatten ze heeft gekregen voor haar verdere leven, en deelt advies voor iedereen die twijfelt om mee te doen aan de training.

toen je met de opleiding begon, werkte je via randstad bij het uwv. Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik kwam bij het UWV terecht toen ik bij mijn vorige werkgever bijna omviel. Toen heb ik de tijd genomen om na te denken wat ik wilde, en toen ben ik bij het UWV gaan werken. Hier kon ik een nieuwe versie van mezelf neerzetten: eentje die haar grenzen aangeeft en ‘nee’ durft te zeggen. Ik voelde me veel zekerder, maar dit strookte niet met hoe ik in mijn privéleven was. Toen ik hier bij Randstad een gesprek over had, werd me geadviseerd om het Spotlight-programma te volgen, om zo de balans tussen mijn werk- en privéleven terug te vinden. “Jij verdient dit!”, zeiden ze.

wat houdt zo’n spotlight traject in?

Het Spotlight-programma gaat er eigenlijk om hoe je een betere versie van jezelf kunt worden. Iedereen in de groep wilde dit op een andere manier. De één stak het vooral in op werkgebied, terwijl het voor de ander meer ging om persoonlijke groei die je mee kunt nemen in je werk.

Het ging bijvoorbeeld over leidinggeven, over welke karaktereigenschappen je hebt, en waar je wil zijn over een jaar. We maakten moodboards, presenteerden voor elkaar en kregen daar dan weer feedback op. Zo kregen we inzichten over onze manier van werken, over hoe je overkomt en hoe je je vanbinnen voelt. We kregen handvatten om dit te verbeteren. We kwamen erachter dat het oké is zoals je bent. Maar als je een bepaalde eigenschap voor je werk wilt gebruiken, dan kun je er wel aan werken om deze aan te scherpen.

merk je aan jezelf een verschil sinds je het traject hebt afgerond?

Ik ben nu meer bezig met wat mijn grenzen zijn en wat mijn mening is. Vroeger had ik ook wel een mening, maar die verkondigde ik niet. Dat probeer ik nu wél te doen. Ook leer ik om de discussie aan te gaan, om zo mijn leven te verrijken. Wat anderhalf jaar geleden ook een van mijn redenen was om mee te doen aan het traject, was dat drie jaar geleden mijn relatie van elf jaar uitging. Mede door het Spotlight-programma ben ik weer een individu geworden met een eigen mening.

Ook ben ik dankzij het programma een traject gestart bij een haptonoom (alternatieve fysiotherapeut, red.). Dit helpt mij verder om te voelen zonder te oordelen. Ook helpt het me om tegenover vrienden en familie meer te praten over mijn emoties en wat me dwarszit.

stel, er lezen mensen mee die nog twijfelen over een opleiding. Wat is je gouden tip voor hen?

Ik zou adviseren om zeker dit traject te gaan doen. Het is een waardering voor wie je bent en je kunt er alleen maar van leren. Jij bepaalt zelf wat je leert, dus waarom zou je het niet aangaan? Het kan je alleen maar verrijken. 

linda vertelt over haar spotlight traject

Regelmatig praten we met mensen over hun groei. Deze keer met Linda (37), over haar programma via Randstad, waardoor zij zichzelf terug gevonden heeft, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.