Ben je op zoek naar een nieuwe leuke baan? Met onze tips stel je jouw cv op de beste manier op. Je eerste indruk is ontzettend belangrijk als je solliciteert. Aangezien het opsturen van je cv vaak het eerste contact is met je mogelijke nieuwe werkgever, moet je cv krachtig zijn en er goed verzorgd uitzien. Op deze manier heb je de beste kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek.

Er zijn veel verschillende manieren om je cv een oppepper te geven. Sommige kosten veel moeite en tijd, zoals een nieuwe vaardigheid aanleren. Maar ook met een beetje aandacht en wat handige trucjes behaal je al een enorm resultaat. Daarom delen we hieronder hoe je extra kunt opvallen.

ontwikkel een nieuwe vaardigheid

Voor een werkgever maken twee dingen jou aantrekkelijk: je vaardigheden en je ervaring. Kun jij iets wat andere sollicitanten niet kunnen? Dan is de kans op een vervolggesprek groot.
Gelukkig hoef je niet veel geld uit te geven aan het leren van nieuwe vaardigheden. Een aantal grote bedrijven biedt namelijk voordelige en soms zelfs gratis (online) cursussen aan. Kijk bijvoorbeeld eens bij Randstad opleidingen.
Bedenk zelf wat voor jouw carrière het handigst en haalbaar is. Of je nou alles wilt leren over programmeren of betere soft skills wilt ontwikkelen, er is van alles mogelijk.

voeg vrijwilligerswerk toe

Heb je de afgelopen jaren vrijwilligerswerk gedaan? Dan moet je dit absoluut op je cv zetten. Je kunt je hiermee goed onderscheiden, vooral als je wilt werken voor non-profit organisaties. Vrijwilligerswerk kan namelijk laten zien dat je goed bij de bedrijfscultuur van een potentiële werkgever past. Met vrijwilligerswerk laat je bovendien altijd aan werkgevers zien dat je nieuwe ervaringen wilt opdoen, dat je je inzet voor de samenleving en dat je initiatief neemt. Let er wel op dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Vrijwilligerswerk moet niet (te veel) ten koste gaan van betaald werk.

maak je cv doorzoekbaar

Steeds meer werkgevers maken gebruik van zoekmachines die automatisch cv’s scannen. Het is daarom belangrijk dat bepaalde keywords in je cv staan. Op deze manier scoor je eenvoudig beter.
Welke woorden het belangrijkst zijn, verschilt per vacature. Meestal kun je ze overnemen uit de omschrijving van de werkzaamheden of de opgenoemde vereisten, zoals gevraagde vaardigheden. Zorg dus voor een goede basis van je cv en pas de details per sollicitatie aan. Het is ook handig als je goed te vinden bent op LinkedIn.

slimme bijlagen

Cv’s worden bijna altijd per mail verstuurd. Daarom heb je alle ruimte om relevante bijlagen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan jouw portfolio, blog of sociale media. Wel moet zo’n bijlage passen bij de baan waarop je solliciteert, vooral in de creatieve sector is dit handig. Kun je niet iets bedenken om mee te sturen? Dan is het tijd om daaraan te werken.

kijk vooruit

De laatste tip komt van Nancy Collamer, redacteur van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Volgens haar is een op maat gemaakt cv de sleutel tot succes. Hoe? Benadruk opleidingen, ervaringen en prestaties die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Andere informatie leidt alleen maar af. Hier vind je vier moderne mogelijkheden.

Dit artikel is een vertaling. Het Engelstalige origineel staat hier.