wat is een profielschets?

Naast dat je persoonsgegevens op je cv staan, is het ook zaak om een korte introductie van jezelf te geven. Zo heeft de werkgever of recruiter meteen een idee van wie je bent, wat in je voordeel werkt. Zo’n introductie noemen we ook wel je persoonlijke profiel of profielschets.

Hoe dat moet? Geef een korte omschrijving van 3-4 zinnen over jezelf. Doe dit origineel en creatief, zodat je eruit springt. Je vertelt in die zinnen wie je bent en wat je kunt. Dat lijkt kort, maar het is de bedoeling om echt de kern te vertellen. De rest schrijf je in je sollicitatiebrief. Focus je dus echt op de belangrijkste dingen.

waar moet een profiel op je cv aan voldoen?

Een goede profielschets voldoet aan de volgende 6 punten:

Je profiel…

 1. is persoonlijk en in de ik-vorm geschreven

 2. is kort (maximaal vijf regels)

 3. zegt wie je bent, waar je goed in bent, benadrukt je sterke eigenschappen, wat je zoekt en wat je wensen zijn

 4. sluit aan op de functie waarop je solliciteert

 5. is origineel en creatief

 6. is een lekker leesbaar stukje tekst

profiel cv voorbeelden

We horen je al denken: ‘Maar hoe verwerk ik ooit al die punten in maximaal vijf regels?’ Logisch, het is veel dat je wilt vertellen in weinig woorden. Het is dus belangrijk dat je echt op zoek gaat naar focus in wat je vertelt. Alleen zo schrijf je een sterke profielschets. Bekijk onderstaande voorbeelden voor inspiratie.

persoonlijk profiel voorbeeld

''Administratief medewerker met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Planning, administratie en personeelszaken: ik vind het allemaal leuk om te doen. Ik ben op zoek naar een fijne werkgever waar ik mijn vaardigheden en jaren aan ervaring goed kwijt kan. Ik vind het leuk om mensen op te leiden, maar ook om leiding te geven. Ik ben erg gemotiveerd en sta open voor een goed gesprek.''

persoonlijk profiel cv voorbeeld student

''Gemotiveerd, hardwerkend en leergierig zijn woorden die mij perfect omschrijven. Als student ben ik een goede teamplayer in projecten, maar werk ik ook prima in m’n eentje. Ik ben enorm nieuwsgierig naar marketing, en doe daar dan ook m’n studie in. Ik ben leergierig en wil graag zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. Wellicht bij jouw bedrijf?''

persoonlijk profiel cv voorbeeld starter

''Schrijven is mijn passie. Omdat ik een echt ochtendmens ben, sta ik vroeg op en begin ik meteen met werken. Als freelancer waardeerden opdrachtgevers mijn innovativiteit en proactieve houding altijd enorm. Dankzij mijn creatieve SEO-teksten heb ik al heel wat bedrijven aan extra bezoekers geholpen. Ik heb misschien nog niet zoveel jaren ervaring, maar ik ben wel erg leergierig en gemotiveerd om bij een bedrijf aan het werk te gaan.''

Top, je profielschets is geschreven! Let op: het is van belang dat je deze upgedate en relevant houdt. Check dus iedere keer wanneer je solliciteert goed of dit nog steeds is wat je wilt vertellen. 

positie van het profiel op je cv

Nu is het tijd om je stuk tekst op je cv te plaatsen. Wij adviseren om deze neer te zetten onder je personalia en boven je werkervaring en opleiding. Voor werkgevers of recruiters is het namelijk prettig om als één van de eerste dingen jouw persoonlijke pitch te lezen. Daarna lezen ze dan de aanvullende info. 

meer weten over je cv?

Wil je meer weten over de inhoud van een cv? Lees dan hier verder:

meest gestelde vragen over een profielschets op je cv

 • wat zet je in een profiel op je cv?

  Je profiel of profielschets is een stukje tekst van maximaal vijf zinnen bovenaan je cv. Het is een soort pitch waarin je jezelf presenteert. Het zegt iets over wie je bent en wat voor werk je zoekt, waar je goed in bent en wat je wensen zijn in een nieuwe baan.

 • hoe ziet een profielschets eruit?

  Dit is een stukje tekst waarin je schetst wat je profiel is. Het is dus niks meer dan een kleine introductie over jezelf.