Met een strak vormgegeven cv en overtuigende motivatiebrief wil je als sollicitant opvallen. Meestal is je werkervaring doorslaggevend. Dat hoeft niet alleen betaalde werkervaring te zijn. Volgens recruiter Annelies Graafland-van der Zande kan je met vrijwilligerswerk je onderscheiden van andere kandidaten. Marina Illerhues was zes maanden vrijwilliger in Tanzania, een ervaring waar ze veel leerde. 

naar tanzania voor randstad

Na een aantal jaar werken als intercedent bij Randstad gaf Marina (28) zich op om naar Tanzania te gaan om daar een vrijwilligersproject te doen. “Randstad werkt al jaren samen met Voluntary Service Overseas (VSO). Deze maatschappelijke organisatie stuurt vakspecialisten en vrijwilligers naar derdewereldlanden om daar mensen te helpen. Namens Randstad gingen wij erheen en begeleidden studenten bij het vinden van een baan.”

In Tanzania hielp Marina met het opzetten van een career center, een toepasselijke taak voor een vrijwilligersteam vanuit Randstad. Met deze werkzaamheden leerde ze ontzettend waardevolle vaardigheden. “Dankzij mijn tijd in Tanzania heb ik geleerd om te gaan met verschillende personen en kan ik beter omgaan met uitdagende situaties. Ook heb ik een groter aanpassingsvermogen gekregen door een keer in een volledig andere omgeving te werken.” 

toegevoegde waarde

Recruiter Annelies herkent de toegevoegde waarde van vrijwilligerswerk. “In de meeste gevallen staat het goed op je cv. Of het nu is om een leegte op te vullen als je in between jobs bent of als extraatje om te laten zien wat je hobby’s en interesses zijn. Werkgevers vinden het prettig om te zien dat je jezelf ontwikkelt.” 

Toch weegt niet al het vrijwilligerswerk even zwaar. “Vooral werkzaamheden die bijdragen aan je competentieprofiel helpen je te onderscheiden van andere kandidaten.” Ben je dus op zoek naar een nieuwe baan en wil je via vrijwilligerswerk wat extra ervaring opdoen? Denk dan goed na over de inhoud van je taken en hoe je hiermee verder komt. 

denk lokaal

Met het Randstad-VSO team waarmee Marina in Tanzania vrijwillig aan het career center werkte, is ze in december 2017 genomineerd voor de VSO Volunteer Awards. Deze award beloont vrijwilligersprojecten die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan ontwikkelingssamenwerking. Met het Randstad Youth Employability Project droeg Marina samen met andere vrijwilligers van Randstad bij aan het vergroten van de inzetbaarheid en het ondernemerschap van jongeren in Tanzania. 

wil je zelf ook vrijwilligerswerk doen?

Overweeg je na het inspirerende verhaal van Marina zelf ook vrijwilligerswerk te doen? Denk dan niet te groot. Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om te werken. Ook hier in Nederland zijn genoeg impactvolle projecten waaraan je een bijdrage kunt leveren.

Recruiter Annelies beaamt dit. “Kijk eens rond in je omgeving of kijk op websites van de gemeente. Je kunt kleine taken op je nemen en toch heel veel nuttige vaardigheden leren.” Wie twijfelt over voldoende tijd, adviseert ze eens in gesprek te gaan met de eigen werkgever. “Sommige bedrijven maken tijd vrij voor hun werknemers om aan vrijwilligerswerk te besteden. Dit kan jou helpen in je eigen ontwikkeling, en dat is ook goed voor de werkgever zelf.” 

linksonder vermelden

Heb je nieuwe competenties opgedaan? Dan heeft Annelies nog een gouden tip voor het vermelden van vrijwilligerswerk op je cv. “Zorg dat het op de eerste pagina staat, links onderin in een handig kader. Recruiters en werkgevers lezen je cv globaal en in een F-vorm, dus zo komen ze altijd bij je extra activiteiten uit.” Handig!