Referenties op je cv zijn verwijzingen naar ex-werkgevers of oud collega’s. Vaak bestaan referenties alleen uit contactgegevens (denk aan een naam, functietitel en een telefoonnummer), maar soms wordt er ook een kort stukje tekst aan toegevoegd. In dit stuk tekst vertelt diegene hoe jij functioneerde in je vorige baan en hoe het is om met jou samen te werken. Met zo’n referentie heb jij misschien wel een streepje voor op de concurrentie!

wie kun je het best opgeven als referentie?

Je kan het beste een oude werkgever of leidinggevende opgeven als referentie. Deze mensen weten namelijk hoe je presteerde in je vorige baan, welke competenties je onder de knie hebt en waarom je een fijne collega bent. Als je verschillende banen hebt gehad, kun je één of meerdere referenties opgeven. Het is slim om iemand te kiezen met wie je een goede relatie hebt en waarvan je zeker weet dat ze positief over je zijn.

Solliciteer je voor een stage of opleiding? Dan is het relevant om een docent of begeleider als referentie op te geven. 

► Tip: vraag altijd om toestemming voordat je iemand als referentie opgeeft. Dit is niet alleen netjes om te doen, maar het geeft diegene ook de mogelijkheid om zich voor te bereiden op een telefoontje. Zo weet je zeker dat diegene jou wil en kan helpen.

doe het met 4 handige voorbeelden

Heb je besloten referenties onderdeel te maken van je cv? Of wordt er in de vacaturetekst om een referentiebrief gevraagd? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kan doen. Hieronder vind je 4 handige voorbeelden om te gebruiken voor je eigen cv. 

1. referenties op aanvraag beschikbaar

Heb je referenties, maar wil je de contactgegevens van je referenten niet op je cv zetten? Vermeld dan de zin ‘referenties zijn op aanvraag beschikbaar’ op je cv. Mocht de recruiter of werkgever referenties belangrijk vinden, dan weet diegene dat ze beschikbaar zijn. Zie het voorbeeld hieronder.

Referenties:
''Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.''

2. referenties met contactgegevens

De meest eenvoudige manier om referenties op je cv te vermelden, is door de contactgegevens van je referenties te delen. Zet in ieder geval de volledige naam, een e-mailadres en/of een telefoonnummer van je referent op je cv. Je kunt de referentie eventueel aanvullen met de functietitel en de naam van het bedrijf waar je referentie werkt. Kijk maar.

Referenties
Ernst Kroes (CEO), Excellent MarCom
e.kroes@excellentmarcom.nl
06-12345678

Paula Shiraz (brand manager), Randstad
paulashiraz@randstad.nl

06-12345678

3. referenties met een korte omschrijving

Je kan een referentie ook vragen om een kort stukje tekst te schrijven. Dit is minder gebruikelijk, maar als er expliciet om gevraagd wordt in de vacature is het verstandig om dit toe te voegen. Een korte referentie kan er als volgt uitzien:

Ernst Kroes

“Silvia is een ontzettend creatieve marketeer die goed zelfstandig werkt. Bij Excellent MarCom was ze een hele waardevolle aanvulling voor het team.”

Paula Shiraz
“In de 3 jaar dat ik met Silvia heb gewerkt, hebben we meerdere succesvolle merken gelanceerd. Ze is organisatorisch sterk en werkt heel secuur. Daarnaast is ze een hele gezellige collega.”

4. referentiebrief

In sommige gevallen wordt er om een referentiebrief (ook wel aanbevelingsbrief) gevraagd. In zo’n geval kun je je vorige manager, een oud-collega of bijvoorbeeld een stagebegeleider vragen om een referentiebrief voor je te schrijven. 

template

Naam ontvanger (recruiter of werkgever)

Bedrijfsnaam

Straat en huisnummer

Plaatsnaam

Datum

Betreft: Referentiebrief voor [naam sollicitant]

Beste [naam recruiter of werkgever],

[tekst]

[afsluitende groet]

[naam afzender]

voorbeeld referentiebrief

Jaimy Ouddorp

Van Zanten Financiën

Kerkstraat 10

Den Haag

18 mei 2022

Betreft: Referentiebrief voor Esmee te Winkel

Beste,

Van februari 2019 tot en met april 2022 heb ik intensief samengewerkt met Esmee. Gedurende deze periode werkte zij als financieel administratief medewerker bij de Raad. Als directe manager van Esmee heb ik met eigen ogen gezien hoe snel zij zich heeft ontwikkeld en steeds meer verantwoordelijkheden op zich heeft genomen. Esmee heeft een oog voor detail, werkt zeer gestructureerd en is positief ingesteld. Dit maakt haar een betrouwbare en fijne collega om mee samen te werken.

We vinden het dan ook erg jammer dat Esmee ons gaat verlaten, maar willen haar zeker aanbevelen. We zijn er van overtuigd dat Esmee een waardevolle toevoeging zal zijn aan uw team. 

Mocht u vragen hebben kunt u altijd contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Quinten de Groot

Sr. accountant bij de Raad

Heb je een aanbevelingsbrief nodig? Of moet je er een schrijven? Bekijk dan dit voorbeeld van een aanbevelingsbrief.

meest gestelde vragen over referenties op je cv

  • hoe vermeld je referenties op je cv?

    Je kan referenties op verschillende manieren op je cv vermelden. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat er referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Ook kun je contactgegevens van ex-collega’s of een leidinggevende op je cv zetten. Daarnaast kan je ook een referentiebrief toevoegen.

  • is een referentie op je cv verplicht?

    Referenties zijn geen verplicht onderdeel van je cv. Maar soms wordt er in vacatureteksten expliciet gevraagd om referenties of een referentiebrief. Dan is het verstandig om deze toe te voegen.