De zomer in Nederland wordt steeds warmer, en dat voelen we ook op de werkvloer. Hoge temperaturen kunnen zorgen voor concentratieverlies, uitval en zelfs onveilige situaties. Als werkgever ben je wettelijk verplicht te zorgen voor een gezonde werkomgeving – ook tijdens een hittegolf. Met een goed hitteplan hou je het hoofd koel.
op deze pagina
waarom moet je een hitteplan maken?
De combinatie van een stijging van de lichaamstemperatuur en vochtgebrek kan zorgen voor overmatige belasting van hart en bloedvaten: dat noemen we hittestress. Dit kan weer leiden tot concentratievermindering, flauwvallen, uitdroging of een hitteberoerte - met als ultiem gevolg een bedrijfsongeval.
Als werkgever ben je volgens de wet verplicht te zorgen voor een ‘behaaglijk werkklimaat’. Volgens artikel 6.1 van het Arbobesluit mag de temperatuur op de werkplek geen schade veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Er is geen vaste maximumtemperatuur bepaald; die hangt af van de werkzaamheden en omstandigheden.
hoe maak je een hitteplan?
In Nederland kennen we het Nationaal Hitteplan. Dit is vooral bedoeld voor bedrijven en instellingen in de zorg, die te maken hebben met kwetsbare groepen. Het Nationaal Hitteplan biedt zeker een goede basis voor je eigen hitteplan, maar om specifiek voor jouw bedrijf te bepalen wat de grenzen van overbelasting door hitte zijn is een risico-inventarisatie en -evaluatie op dit punt zeer aan te raden, inclusief het advies van een arbodeskundige. Dit moet leiden tot afspraken (met je medewerkers!) over het moment waarop het hitteplan in werking treedt, bij welke temperaturen of omstandigheden dit het geval is en welke maatregelen in het plan staan.
5 praktische tips voor je hitteplan
In een hitteplan (of hitteprotocol) staan de maatregelen die binnen jouw organisatie van kracht worden zodra er sprake is van aanhoudende te hoge temperaturen op de werkplek. Maak het niet te ingewikkeld maar zorg er wel voor dat je medewerkers mee bepalen welke punten in het plan komen.
1. spreek samen af wanneer het plan geldt
Bijvoorbeeld bij een hittegolf of boven de 27 graden op de werkplek.
2. gebruik een tropenrooster
Een tropenrooster is een tijdelijke aanpassing van de werktijden. Denk aan eerder beginnen en langere pauzes rond het middaguur. Let op: pas het rooster alleen aan met instemming van medewerkers.
3. zorg voor koele plekken en voldoende pauzes
Denk aan airco, schaduw en koud drinkwater. Stimuleer elkaar om elke twee uur een korte pauze in de koelte te nemen.
4. sta luchtige kleding toe - met duidelijke grenzen
Kunnen slippers en korte broeken of rokken? Maak afspraken en zorg voor beschermende middelen voor buitenwerk.
5. check apparatuur en verlichting
Onderhoud airco’s, ventilatoren en zonwering goed. Zet verlichting uit waar het kan - dat scheelt extra warmte.
Meer weten over arboregels? Bekijk de Werkpocket van Randstad.