Door de Wet arbeidsmarkt in balans wijzigen  de regels voor oproepkrachten. De wet wil oproepkrachten meer zekerheid bieden.

Als je werkt met oproepkrachten moet je door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) meer vooruit plannen. Oproepkrachten moeten uiterlijk 4 dagen van tevoren opgeroepen worden. Roep je ze later op? Dan hoeft de oproepkracht geen gehoor te geven aan de oproep. Trek je de oproep in binnen de termijn van 4 dagen? Dan moet je de geplande uren toch betalen. Ook moet je vanaf 1 januari een oproepkracht minimaal 3 uur per oproep uitbetalen, ook als er minder is gewerkt.

Zijn de oproepkrachten op 1 januari 2020 al 12 maanden (of langer) in dienst? Dan moet je hen binnen 1 maand een vaste arbeidsomvang aanbieden op basis van het gemiddelde aantal uren in de voorgaande 12 maanden. Je moet dus dit jaar al bedenken hoe vaak je een oproepkracht wilt inzetten en/of je dat volgend jaar ook zo wilt doen.

meer info over werken met oproepkrachten?

Wil je meer weten over de wijzigingen voor oproepkrachten? In onze WAB paper vind je meer info en handige tips over de belangrijkste wijzigingen van de Wet arbeidsmarkt in balans.

Download nu de Wet arbeidsmarkt in balans paper >