heftruckchauffeur worden

Instappen als heftruckchauffeur? Dat kan! Voordat je achter het stuur plaatsneemt, is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je een heftruck moet besturen. Haal dus met ons werk/leer-traject je heftruckrijbewijs en wij zorgen dat je direct aan de slag kan als heftruckchauffeur.

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de logistiek.

Een heftruckchauffeur is een bestuurder van een vorkheftruck of vorklift in een magazijn of op een bedrijventerrein. Met de vorkheftruck verplaatst de heftruckchauffeur zware ladingen, die meestal op pallets of in grote stellingen staan.

wat doet een heftruckchauffeur?

Een heftruckchauffeur houdt zich bezig met de voorraden in het magazijn. Met de heftruck verplaatst de chauffeur goederen van de ene naar de andere locatie. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe voorraad binnenkomt of wanneer er een bestelling uit moet. 

Heftruckchauffeurs zijn een belangrijke schakel in de logistiek. Onder de verantwoordelijkheden van een heftruckchauffeur vallen soms ook andere magazijntaken, zoals producten ontvangen en controleren, de voorraad beheren, orders voorbereiden en inventariseren.

Wil je weten wat je gaat verdienen als fulltime heftruckchauffeur? Hoeveel je loon precies zal bedragen, hangt af van je ervaring en de organisatie waarvoor je gaat werken. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als heftruckchauffeur? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Afhankelijk van het soort lading waar je mee te maken krijgt, kom je in een logistieke baan  verschillende voertuigen en heftrucks tegen. Het kan zijn dat je één van deze ook wel eens moet besturen. Dit kan echter alleen als je ook de juiste certificaten voor deze voertuigen op zak hebt. Denk aan:

 • stapelaar

 • voorlader

 • hoogbouwtruck 

 • zijlader 

 • terreinheftruck

 • elektrische pallettruck

 • orderverzamelaartruck 

Voor sommige heftrucks heb je speciale certificaten nodig. Heb je nog niet de juiste papieren? Dan helpen we je natuurlijk om je heftruckcertificaat te halen! 

Als heftruckchauffeur haal je de goederen op bij binnenkomende vrachtwagens en plaatst ze met laders en lossers vervolgens in het magazijn, zodat de magazijnmedewerker de goederen weer verder kan verdelen en de orderpicker ze weet te vinden. En zo zijn er verschillende functies binnen het magazijn die met elkaar samenwerken om een product van A naar B te krijgen. 

Bij het beheren van de magazijnvoorraad schakel je met de voorraadbeheerder. Of bij het tekenen van de documenten, moet er samengewerkt worden met de logistiek administratief medewerker en de teamleider logistiek. 

Ook een samenwerking met de reachtruckchauffeur, die jouw goederen hoog in de stellingen plaatst, waar jij met de heftruck niet kan komen, gebeurt op dagelijkse basis.

Zie jij een baan als heftruckchauffeur wel zitten? Dan zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten: 

taken en verantwoordelijkheid

Als heftruckchauffeur werk je in een loods of magazijn. De precieze taken verschillen per organisatie, maar als heftruckchauffeur ben je altijd verantwoordelijk voor de voorraad. En je zorgt natuurlijk dat alles op de juiste plek terecht komt! Dit hoort allemaal bij je takenpakket: 

transporteren van goederen

Is er een nieuwe lading goederen binnengekomen? Of zijn de goederen ergens anders in het bedrijf nodig? Dan is het aan jou om met behulp van je heftruck de goederen op de juiste plek te krijgen. 

controleren van de kwaliteit en kwantiteit van de lading

Je taken als heftruckchauffeur stoppen niet bij het van A naar B brengen van de goederen. Het is belangrijk dat je ook controleert of alles in orde is met de lading.

checken en ondertekenen van bijgevoegde documenten

Je krijgt dagelijks te maken met meerdere leveringen van goederen, daarom is een goede administratie belangrijk. Geen zorgen! Dit is niet jouw hoofdtaak, maar het aftekenen van pakbonnen, vrachtbrieven en orderlijsten moet wel gebeuren. Ook zijn er heftruckchauffeurs die echt alleen hun truck besturen. 

verzorgen van onderhoud aan de heftruck

Je werk kan je niet uitvoeren zonder je heftruck. Het is dus belangrijk dat je deze goed weet te onderhouden. Denk hierbij aan taken als het opladen van de heftruck, het smeren van de onderdelen en het op peil houden van de bandenspanning.

beheren van de (magazijn)voorraden

Het kan zijn dat je ook verantwoordelijk bent voor het beheren van de magazijnvoorraden. Jij bent namelijk degene die precies op de hoogte is van welke goederen het bedrijf binnenkomen en welke goederen het bedrijf verlaten. Het is belangrijk dit goed bij te houden en het overzicht te bewaren, zodat de voorraad altijd up-to-date is.

je werkplek: aan de slag in het magazijn!

Als heftruckchauffeur kun je op allerlei verschillende plaatsen terechtkomen. Vaak gaat het hier wel om ruimtes met een groot oppervlak waar veel spullen opgeslagen liggen. Denk hierbij aan grote magazijnen, loodsen, opslagplaatsen en bedrijventerreinen.  

Benieuwd hoe een werkdag als heftruckchauffeur eruit ziet? Lonneke zocht het voor je uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

heftruckchauffeur bij db schenker

Werken bij DB Schenker via Randstad

aantrekkelijke bedrijven om te werken als heftruckchauffeur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij deze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

soort dienstverband

Als heftruckchauffeur zijn de soorten dienstverbanden erg wisselend. En dit hangt volledig af van het soort bedrijf waarvoor je gaat werken. Zo zijn er bedrijven met magazijnen waar alleen tijdens de kantoortijden wordt gewerkt, maar het kan ook voorkomen dat je in weekend- en avondshifts aan de slag gaat bij bedrijven waar de productie 24/7 doorloopt.

Per direct op zoek naar een korte klus? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

doorgroeimogelijkheden als heftruckchauffeur

Heb je al een tijdje ervaring opgedaan als heftruckchauffeur? Dan vind je het misschien tijd om door te groeien! Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheid je kan krijgen. En hoe groter de kans op een hoger loon.. 

Toch liever overstappen naar een andere functie in de logistieke sector?

Check hier de opleidingen en trainingen in de logistiek.

eigenschappen en competenties voor heftruckchauffeur

Je wilt aan de slag als heftruckchauffeur? Strak plan! Er zijn een aantal vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. Natuurlijk heb je een heftruckcertificaat nodig voor je aan de slag kan als heftruckchauffeur. Maar het is ook belangrijk dat je nauwkeurig werkt. En verder zijn deze eigenschappen wel zo handig:

 • je hebt een goed inschattingsvermogen: als heftruckchauffeur neem je scherpe bochten met een zware lading voorop. Heel belangrijk dus dat je inschattingsvermogen in orde is!

 • je hebt een uitstekend zicht: om alle afstanden in het magazijn goed te kunnen inschatten is het belangrijk dat je zicht goed is. Draag je een bril en is je zicht dankzij die bril helemaal oké, dan is dat uiteraard ook prima!!

 • je hebt een goede reactiesnelheid: in het magazijn kan de situatie snel veranderen, bijvoorbeeld als er ineens iets mis gaat. Je bent sterk in het razendsnel detecteren en oplossen van problemen.

 • je bent niet bang van fysiek zwaar werk: je werk als heftruckchauffeur kan fysiek zwaar zijn. Zit het met jouw spierballen wel goed? Dan ben je geknipt voor het werk als heftruckchauffeur.

 • je hebt technisch inzicht: het is ook is van belang dat je enige technische kennis bezit. Je werk tenslotte met veel technische middelen om je heen.

ervaring nodig om heftruckchauffeur te worden?

Je hebt geen werkervaring nodig om te beginnen als heftruckchauffeur, maar het is wel belangrijk dat je de juiste papieren hebt om een heftruck te mogen besturen. Heb je die nog niet op zak, maar heb je wel alles in huis om een goede heftruckchauffeur te worden? Dan helpen we je heel graag om je heftruckcertificaat te halen voor je via ons aan de slag gaat.

Werk je via Randstad in de logistiek? Dan werk je bij grote logistieke bedrijven als Mainfreight, DSV, Jumbo, TNT, UPS of Hema. Randstad vindt het belangrijk om jou goed te begeleiden als je aan het werk bent én daarna. Daarom staan wij op elk moment voor je klaar: met vragen over een vacature, ziekte, beloning, verlof of je volgende stap!

Wat mag je nog meer verwachten? 

 • via Randstad is het mogelijk om je heftruckcertificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • wekelijkse uitbetaling

 • pensioenregeling na 26 gewerkte weken

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en hulp bij kunt zoeken

 • via onze Randstad app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

En vanuit Randstad helpen we je natuurlijk met je ontwikkeling. Zo zorgen we samen dat je blijft doorgroeien!

meer info over werken als heftruckchauffeur

 • wat doet een heftruckchauffeur?

  Een heftruckchauffeur is een belangrijke schakel in het logistieke proces. Een heftruckchauffeur verplaatst alle ladingen in een magazijn en haalt goederen uit de truck. Je bent als heftruckchauffeur dus verantwoordelijk voor het interne transport van een distributiecentra. Een grote verantwoordelijkheid! Daarom heb je een heftruckcertificaat nodig om de truck veilig te mogen besturen. Als je nog geen heftruckcertificaat hebt kun je die via Randstad snel en gemakkelijk behalen. Lees er hier meer over. Heb je al een geldig heftruckcertificaat? 

  Bekijk hier dan direct onze heftruckchauffeur vacatures

   

 • hoe word ik heftruckchauffeur?

  Vaak begin je als logistiek medewerker of orderpicker in het magazijn. Vandaaruit kun je gemakkelijk doorgroeien naar heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur. Per vacature staat aangegeven welke doorgroeimogelijkheden er bij de opdrachtgever zijn. Wil je zeker zijn van je zaak en alvast je een certificaat behalen?

  Bekijk dan hier onze logistieke opleidingen

   

 • waar kan ik aan de slag als heftruckchauffeur?
 • wat zijn de werktijden van een heftruckchauffeur?

  De logistiek gaat 24 uur per dag; 7 dagen per week door. Als heftruckchauffeur werk je vaak in ploegendiensten. Dit kan een 2,3,4 of 5 ploegenrooster zijn. Maar we hebben ook heftruckchauffeur vacatures in dagdienst of weekenddienst. Ook zijn er vacatures voor nachtwerk, ochtendwerk en avondwerk. In de specifieke vacature staat beschreven welke werktijden of ploegendiensten de opdrachtgever aanhoudt.

  Bekijk hier onze heftruckchauffeur vacatures

 • wat is het salaris van een heftruckchauffeur?

  Het salaris hangt van verschillende factoren af. Allereerst verschilt het salaris per functie en per opdrachtgever. Ook is het salaris afhankelijk van je leeftijd en de werkervaring die jij hebt. 

  Wanneer je wil weten welk salaris jij gaat verdienen, bekijk dan per vacature wat je gaat verdienen, of vul onze salarischecker in! In de vacature staat ook vermeld of en hoeveel onregelmatigheidstoeslag je krijgt en hoeveel reiskosten je krijgt. Als het niet duidelijk in de vacaturetekst staat kun je contact met ons opnemen via de contactpersoon van Randstad die onderaan de vacature vermeld staat.

  Bekijk hier onze heftruckchauffeur vacatures.

 • bij welke bedrijven kan ik werken als heftruckchauffeur?
 • wat voor contract krijg ik als ik via Randstad als heftruckchauffeur aan het werk ga?

  Wanneer je als heftruckchauffeur via Randstad werkt krijg je van ons een uitzendcontract. Sommige opdrachtgevers nemen het contract van Randstad over na een bepaalde tijd als ze erg tevreden zijn. Dit betekent dat je direct bij het bedrijf waar jij via Randstad voor in opdracht bent, komt te werken. Welke bedrijven dit zijn en na hoeveel tijd dat gebeurt verschilt. Dit staat vermeld in de specifieke vacature. 

  Bekijk hier onze heftruckchauffeur vacatures

 • wat zijn de kwaliteiten van een heftruckchauffeur?
  • een echte aanpakker

  • harde werker

  • doorzetter

  • alert

  • nauwkeurig

  • oog voor detail

  • betrouwbaar

  • rijvaardig inzicht

  • flexibel inzetbaar 

  Kun jij je hierin vinden?

  Bekijk alle heftruckchauffeur vacatures

 • sollicitatietips voor een heftruckchauffeur
 • welke doorgroeimogelijkheden heeft een heftruckchauffeur?

  Randstad staat voor (persoonlijke) ontwikkeling en coaching. Wij vinden het belangrijk dat je kunt blijven groeien in je werk. Daarom biedt Randstad verschillende logistieke opleidingen aan via de vakschool. Naast opleidingen kun je ook (veiligheid) certificaten halen wanneer je bijvoorbeeld wil doorgroeien naar heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur.

  Ben je er nog niet helemaal over uit wat je wil en wil je weten welke opleidingen of volgende stap goed bij jou en je persoonlijkheid passen? We hebben veel verschillende testen zodat jij beter inzicht krijgt in wat goed bij je past. Bekijk onze testen hier. 

  Ook hebben wij veel gratis online trainingen via Goodhabitz, zoals de cursus gesprekstechnieken, basiskennis bhv en meer werkplezier.

 • wat is de toekomst van een heftruckchauffeur?

  Heftruckchauffeurs zijn een belangrijke schakel in het logistieke proces. En de logistiek is het afgelopen jaar alleen nog maar belangrijker geworden. Zonder de logistiek wordt die nieuwe Iphone die je besteld hebt niet op tijd bezorgd en hoe denk je dat je dagelijkse boodschappen in je favoriete supermarkt komen? Daar draag je als heftruckchauffeur aan bij. Wanneer jij werkt als heftruckchauffeur ben jij betekenisvol werk aan het doen, en dit werk zal in de toekomst altijd belangrijk blijven.

  Bekijk hier onze heftruckchauffeur vacatures

 • Er staan op dit moment geen vacatures voor mij tussen, wat nu?

  Staat de passende heftruckchauffeur vacature er nu niet tussen voor je? Maak dan een vacature alert aan, zodat je nieuwe vacatures meteen in je mailbox ontvangt.