Een heftruckchauffeur is een bestuurder van een vorkheftruck of vorklift in een magazijn of op een bedrijventerrein. Met de vorkheftruck verplaatst de heftruckchauffeur zware ladingen, die meestal op pallets of in grote stellingen staan.

wat doet een heftruckchauffeur?

Een heftruckchauffeur houdt zich bezig met de voorraden in het magazijn. Met de heftruck verplaatst de chauffeur goederen van de ene naar de andere locatie. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe voorraad binnenkomt of wanneer er een bestelling uit moet. 

Heftruckchauffeurs zijn een belangrijke schakel in de logistiek. Onder de verantwoordelijkheden van een heftruckchauffeur vallen soms ook andere magazijntaken, zoals producten ontvangen en controleren, de voorraad beheren, orders voorbereiden en inventariseren.

Als fulltime heftruckchauffeur verdien je gemiddeld 2.000 euro per maand. Hoeveel je loon precies zal bedragen, hangt af van je ervaring en de organisatie waarvoor je gaat werken.

Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als heftruckchauffeur? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

wanneer ga je meer verdienen als heftruckchauffeur?

Wanneer je meer ervaring opdoet als heftruckchauffeur ga je steeds meer verdienen. Blijf dus vooral bijleren en jezelf ontwikkelen, zo groei je steeds verder door. En wil je snel meer verdienen? Dan kan je altijd extra shifts in de week pakken of je aanmelden voor weekend- en avondshifts.

Afhankelijk van het soort lading waar je mee te maken krijgt, kom je in een logistieke baan  verschillende voertuigen en heftrucks tegen. Het kan zijn dat je één van deze ook wel eens moet besturen. Dit kan echter alleen als je ook de juiste certificaten voor deze voertuigen op zak hebt. Denk aan:

 • stapelaar

 • voorlader

 • hoogbouwtruck 

 • zijlader 

 • terreinheftruck

 • elektrische pallettruck

 • orderverzamelaartruck 

Voor sommige heftrucks heb je speciale certificaten nodig. Heb je nog niet de juiste papieren? Dan helpen we je natuurlijk om je heftruckcertificaat te halen! 

Als heftruckchauffeur haal je de goederen op bij binnenkomende vrachtwagens en plaatst ze met laders en lossers vervolgens in het magazijn, zodat de magazijnmedewerker de goederen weer verder kan verdelen en de orderpicker ze weet te vinden. En zo zijn er verschillende functies binnen het magazijn die met elkaar samenwerken om een product van A naar B te krijgen. 

Bij het beheren van de magazijnvoorraad schakel je met de voorraadbeheerder. Of bij het tekenen van de documenten, moet er samengewerkt worden met de logistiek administratief medewerker en de teamleider logistiek. 

Ook een samenwerking met de reachtruckchauffeur, die jouw goederen hoog in de stellingen plaatst, waar jij met de heftruck niet kan komen, gebeurt op dagelijkse basis.

Zie jij een baan als heftruckchauffeur wel zitten? Dan zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten: 

taken en verantwoordelijkheid

Als heftruckchauffeur werk je in een loods of magazijn. De precieze taken verschillen per organisatie, maar als heftruckchauffeur ben je altijd verantwoordelijk voor de voorraad. En je zorgt natuurlijk dat alles op de juiste plek terecht komt! Dit hoort allemaal bij je takenpakket: 

transporteren van goederen

Is er een nieuwe lading goederen binnengekomen? Of zijn de goederen ergens anders in het bedrijf nodig? Dan is het aan jou om met behulp van je heftruck de goederen op de juiste plek te krijgen. 

controleren van de kwaliteit en kwantiteit van de lading

Je taken als heftruckchauffeur stoppen niet bij het van A naar B brengen van de goederen. Het is belangrijk dat je ook controleert of alles in orde is met de lading.

checken en ondertekenen van bijgevoegde documenten

Je krijgt dagelijks te maken met meerdere leveringen van goederen, daarom is een goede administratie belangrijk. Geen zorgen! Dit is niet jouw hoofdtaak, maar het aftekenen van pakbonnen, vrachtbrieven en orderlijsten moet wel gebeuren. Ook zijn er heftruckchauffeurs die echt alleen hun truck besturen. 

verzorgen van onderhoud aan de heftruck

Je werk kan je niet uitvoeren zonder je heftruck. Het is dus belangrijk dat je deze goed weet te onderhouden. Denk hierbij aan taken als het opladen van de heftruck, het smeren van de onderdelen en het op peil houden van de bandenspanning.

beheren van de (magazijn)voorraden

Het kan zijn dat je ook verantwoordelijk bent voor het beheren van de magazijnvoorraden. Jij bent namelijk degene die precies op de hoogte is van welke goederen het bedrijf binnenkomen en welke goederen het bedrijf verlaten. Het is belangrijk dit goed bij te houden en het overzicht te bewaren, zodat de voorraad altijd up-to-date is.

je werkplek: aan de slag in het magazijn!

Als heftruckchauffeur kun je op allerlei verschillende plaatsen terechtkomen. Vaak gaat het hier wel om ruimtes met een groot oppervlak waar veel spullen opgeslagen liggen. Denk hierbij aan grote magazijnen, loodsen, opslagplaatsen en bedrijventerreinen.  

Benieuwd hoe een werkdag als heftruckchauffeur eruit ziet? Lonneke zocht het voor je uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

heftruckchauffeur bij db schenker

aantrekkelijke bedrijven om te werken als heftruckchauffeur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij deze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

soort dienstverband

Als heftruckchauffeur zijn de soorten dienstverbanden erg wisselend. En dit hangt volledig af van het soort bedrijf waarvoor je gaat werken. Zo zijn er bedrijven met magazijnen waar alleen tijdens de kantoortijden wordt gewerkt, maar het kan ook voorkomen dat je in weekend- en avondshifts aan de slag gaat bij bedrijven waar de productie 24/7 doorloopt.

Per direct op zoek naar een korte klus? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

doorgroeimogelijkheden als heftruckchauffeur

Heb je al een tijdje ervaring opgedaan als heftruckchauffeur? Dan vind je het misschien tijd om door te groeien! Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheid je kan krijgen. En hoe groter de kans op een hoger loon.. 

Toch liever overstappen naar een andere functie in de logistieke sector?

 • logistiek medewerker

 • reachtruckchauffeur

 • vrachtwagenchauffeur

 • orderpicker

 • magazijnmedewerker

 • buschauffeur

Instappen als heftruckchauffeur? Dat kan! Voordat je achter het stuur plaatsneemt, is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je een heftruck moet besturen. Haal dus nog even je heftruckrijbewijs en dan kan je van start. Zo’n heftruckcertificaat behalen, kan perfect via Randstad.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad Boost. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor heftruckchauffeur

Je wilt aan de slag als heftruckchauffeur? Strak plan! Er zijn een aantal vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. Natuurlijk heb je een heftruckcertificaat nodig voor je aan de slag kan als heftruckchauffeur. Maar het is ook belangrijk dat je nauwkeurig werkt. En verder zijn deze eigenschappen wel zo handig:

 • je hebt een goed inschattingsvermogen: als heftruckchauffeur neem je scherpe bochten met een zware lading voorop. Heel belangrijk dus dat je inschattingsvermogen in orde is!

 • je hebt een uitstekend zicht: om alle afstanden in het magazijn goed te kunnen inschatten is het belangrijk dat je zicht goed is. Draag je een bril en is je zicht dankzij die bril helemaal oké, dan is dat uiteraard ook prima!!

 • je hebt een goede reactiesnelheid: in het magazijn kan de situatie snel veranderen, bijvoorbeeld als er ineens iets mis gaat. Je bent sterk in het razendsnel detecteren en oplossen van problemen.

 • je bent niet bang van fysiek zwaar werk: je werk als heftruckchauffeur kan fysiek zwaar zijn. Zit het met jouw spierballen wel goed? Dan ben je geknipt voor het werk als heftruckchauffeur.

 • je hebt technisch inzicht: het is ook is van belang dat je enige technische kennis bezit. Je werk tenslotte met veel technische middelen om je heen.

ervaring nodig om heftruckchauffeur te worden?

Je hebt geen werkervaring nodig om te beginnen als heftruckchauffeur, maar het is wel belangrijk dat je de juiste papieren hebt om een heftruck te mogen besturen. Heb je die nog niet op zak, maar heb je wel alles in huis om een goede heftruckchauffeur te worden? Dan helpen we je heel graag om je heftruckcertificaat te halen voor je via ons aan de slag gaat.

Werk je via Randstad in de logistiek? Dan werk je bij grote logistieke bedrijven als Mainfreight, DSV, Jumbo, TNT, UPS of Hema. Randstad vindt het belangrijk om jou goed te begeleiden als je aan het werk bent én daarna. Daarom staan wij op elk moment voor je klaar: met vragen over een vacature, ziekte, beloning, verlof of je volgende stap!

Wat mag je nog meer verwachten? 

 • via Randstad Boost is het mogelijk om je heftruckcertificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • wekelijkse uitbetaling

 • pensioenregeling na 26 gewerkte weken

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en hulp bij kunt zoeken

 • via onze Randstad app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

En vanuit Randstad helpen we je natuurlijk met je ontwikkeling. Zo zorgen we samen dat je blijft doorgroeien!

veelgestelde vragen over heftruckchauffeurs

 • wat is het salaris van een heftruckchauffeur?

  Als heftruckchauffeur verdien je gemiddeld 2.006 euro per maand. Hoeveel je precies gaat verdienen hangt af van je ervaring en waar je precies gaat werken.

 • wat zijn de taken van een heftruckchauffeur?

  Als heftruckchauffeur werk je in het magazijn en bestuur je een heftruck, waarmee je alle goederen en producten naar de juiste plek verplaatst. Ook controleer je de lading.

 • hoe word je heftruckchauffeur?

  Om heftruckchauffeur te worden heb je een heftruckcertificaat nodig. Heb je dat nog niet? Dan helpen we je graag om je certificaat te halen als je via Randstad aan de slag gaat.