Werknemers zijn soms veel te terughoudend als het om benoemen van niet-zakelijke eigenschappen aankomt. Drie tips voor een andere aanpak van je persoonlijke communicatie. 

Een sollicitatiebrief is misschien wel een van de moeilijkste dingen die normale stervelingen moet schrijven, af en toe. Je weet dat je geknipt bent voor die baan, maar hoe maak je dat duidelijk in je brief en cv? Je weet ook dat een brief ‘iets persoonlijks’ moet hebben, maar hoe ver kun je daarin gaan? 

1. mix formele en persoonlijke elementen

Een veelvoorkomend misverstand over solliciteren is dat een brief en cv heel formeel moeten ogen. Schrijvers lezen de formele vereisten in een baanomschrijving, en gaan van de weeromstuit net zo formeel terugpraten. Dat leidt tot teksten die ver van de schrijver liggen en vaak saai zijn. Opleiding afgemaakt, mooi, twee jaar gewerkt bij X als Y, en een jaar bij Z, ook als Y. Prachtig – gááááp - en alles wat er staat, klopt als een bus. Maar hoe val je met deze brief nou op tussen mensen die precies dezelfde opleiding en werkervaring hebben? 

De truuk zit ‘m in het schrijven, op zinsniveau. Laat je ervaring voor je werken door de feiten (X, Y en Z) in zinnen op te nemen die stiekum over je persoonlijke kwaliteiten gaan. “Mijn twee jaar bij X hebben mij geleerd met hoeveel passie ik naar mijn werk ga”, bijvoorbeeld, of “Dankzij mijn tijd bij Z kwam ik er achter hoe graag ik mij verdiep in zaken rondom Y.” De belangrijkste informatie in dit soort zinnen gaat dan primair over jezelf (je passie en diepe interesse in het vak), terwijl de lezer als secundaire informatie je formele werkervaring oppikt. 

2. ben je creatief? wees dan ook creatief!

HR managers kennen het fenomeen: sollicitanten die opschrijven dat ze ‘hardwerkend’ zijn, ‘een mensen-mens’ of ‘creatief’, maar dat verder niet uitwerken met voorbeelden. Ook hier geldt weer: wat is het verhaal achter je formele verhaal? Heb je bij baan X veel meer gedaan dan nodig, schrijf dat dan letterlijk op – dan kun je het woord ‘hardwerkend’ verder weglaten. Was je bij baan Z de hele dag met mensen bezig terwijl dat eigenlijk niet zo bij de functie paste, dan onderstreept dat je sociale vaardigheden – maar alleen als je die kant daadwerkelijk beschrijft als je het hebt over je tijd bij Y. En hetzelfde geldt natuurlijk voor je creatieve kant: het is 'show, don’t tell' in een brief en cv, dus vermijd het woord en stuur iets op dat je creativiteit in één oogopslag duidelijk maakt.  

3. duik in je ‘zachte’ kant

Nog zo’n misverstand: dat zakelijk en persoonlijk niet samengaan. Veel mensen denken (zeker als ze starters zijn) dat pas een goede werknemer bent als je alleen je ‘hard skills’ gebruikt, en je ‘soft skills’ thuis laat. Logica gaat voor empathie, rationaliteit voor medeleven. En dat terwijl allang al is aangetoond wat voor oerkracht empathie is, en van welk algemeen belang inlevingsvermogen is, zelfs in de meest zakelijke werkomgeving. Empathie bevordert contacten met medewerkers, klanten en business partners, verbetert teamsamenwerking enzovoort. Gebruik die inzichten in je sollicitatie, met name als empathie tot je sterke punten behoort. Laat zien dat je gewend bent situaties te lezen aan de hand van non-verbale reacties van mensen: iemand die stil blijft na een belangrijke opmerking, heeft voor de goede verstaander vaak al genoeg gezegd. Weet jij in je sollicitatie duidelijk te maken hoe goed jij anderen ‘leest’, dan weet een goede medewerker vaak al genoeg: dit is er eentje die we in een team goed kunnen gebruiken.

meer sollicitatietips

Wil je meer tips om een goede sollicitatiebrief en cv te schrijven? Intercedenten van Randstad geven antwoord op deze en vele andere vragen die belangrijk zijn tijdens de sollicitatieprocedure. Bekijk de video’s met hun sollicitatietips! Of lees onze andere blogs met nuttige carrièretips.